LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 26 Αυγούστου 2019 18:59

Ποντίστηκε το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης στην Ελλάδα

Ο “Δυτικός Διάδρομος” συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα, μέσω του στενού Ρίου-Αντιρρίου.

υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας η πόντιση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 400 κV στην Ελλάδα, που συνδέει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα, μέσω του στενού Ρίου-Αντιρρίου.

Πρόκειται για ένα έργο που, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνονται σύμβουλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Μανούσο Μανουσάκη, θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του συστήματος μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου «είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς προσφέρει ισορροπία στο σύστημα μεταφοράς, αλλά και αύξηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορεί πλέον να παρέχει η Πελοπόννησος, κι επιτρέπει πλέον την πλήρη λειτουργία του μεγάλου εργοστασίου Μεγαλόπολη 5».

Τόνισε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα ενός μεγαλυτέρου προγράμματος που ολοκληρώνεται με τη διασύνδεση της Μεγαλόπολης με την Πάτρα και, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη, θα καταστήσει την Πελοπόννησο σημαντικό ενεργειακό κόμβο της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Αλεξίου, γενικός διευθυντής της εταιρίας Ελληνικά Καλώδια, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος με την ολοκλήρωση του έργου της πόντισης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο «εμβληματικό, ένα έργο της διεθνούς εμβέλειας».

«Είμαστε ευτυχείς, γιατί η εταιρεία μας έφερε την καινοτομία του κλάδου των υποβρύχιων καλωδίων στην Ελλάδα με την παραγωγή του πρώτου καλώδιου 400kV, ένα έργο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε και τώρα εγκαθίσταται από ελληνικά χέρια, και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, γιατί η εταιρεία μας μπαίνει σε ένα κλειστό κλαμπ πολύ λίγων κατασκευαστών που μπορούν να δημιουργήσουν και να ολοκληρώσουν τέτοια έργα».

υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης

Η υποβρύχια-υπόγεια καλωδιακή σύνδεση μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου αποτελεί κομβικό τμήμα του Δυτικού Διαδρόμου της επέκτασης του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο, δηλαδή της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV που συνδέει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης - μέσω Πάτρας - με την υφιστάμενη ΓΜ 400 kV Αχελώου-Διστόμου.

Ανάδοχος για το έργο αυτό ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor AE. Το καλώδιο Ρίου-Αντίρριου είναι το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο Υπερυψηλής Τάσης (400 kV) στην Ελλάδα.

Ο “Δυτικός Διάδρομος”, με συνολικό προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019 κaι αναμένεται να αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, να επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή και να ενισχύσει την ευστάθεια τάσεων του Νότιου Συστήματος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βορίδης για Παπαδάκη: Είχε ένα μοναδικό κι αυθεντικό ταλέντο09:30Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνοδο της Συμμαχίας των Προθύμων09:16Κωνσταντοπούλου για Παπαδάκη: Είμαι βαθιά συγκλονισμένη και πολύ στεναχωρημένη09:02Νέος Κόσμος: Φωτιά σε διαμέρισμα - Λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις η ιδιοκτήτρια08:48Βενεζουέλα – Ματσάδο: Δεν έχω μιλήσει με τον Τραμπ από τον Οκτώβριο08:34Πάνω από 40.000 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. κατά την εορταστική περίοδο 08:20Άγια Θεοφάνια: Πότε καθιερώθηκε ο εορτασμός τους08:06Σοβαρά προβλήματα από τη σφοδρή χιονόπτωση σε Γαλλία-Βρετανία-Ολλανδία07:52Θεοφάνια: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς07:38Θεσσαλονίκη: Εξαπατήθηκε 98χρονος - Άγνωστοι του πήραν λίρες αξίας 330.000 ευρώ07:24Θεοφάνια ή Θεοφάνεια: Ποια είναι η ορθή γραφή της λέξης;07:10Καρυστιανού: Το νέο κόμμα οργανώνεται πολύ γρήγορα06:56Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν ανήμερα των Θεοφανείων06:42Βενεζουέλα: Drones και πυρά στο προεδρικό μέγαρο06:28Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:14Απεβίωσε η Εύα Σλος, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και ετεροθαλής αδελφή της Άννας Φρανκ23:59Παρίσι: Η χιονόπτωση ματαιώνει το 15% των πτήσεων στα αεροδρόμια Ορλί και Σαρλ ντε Γκολ23:46Ηράκλειο: 58χρονη έβαλε φωτιά στο σπίτι της και προκάλεσε φθορές σε αυτοκίνητα23:34Γροιλανδία: Ο πρωθυπουργός θέλει να αποκαταστήσει την επικοινωνία με τις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Τραμπ23:20Eλλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ για Βενεζουέλα: Η αξίωση του Μαδούρο ως νόμιμου προέδρου στερείται νομιμοποίησης23:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο