LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 26 Αυγούστου 2019 13:30 | Ανανέωση: 26 Αυγούστου 2019 13:30

Πλήρης άρση των capital control που επιβλήθηκαν το 2015

Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την συμμετοχή των τραπεζιτών. Ανακοινώσεις απο τον Πρωθυπουργό. 

Capital controls - POS - ουρές - τράπεζες - χρήματα - ΑΤΜ

Του Νίκου Ρογκάκου 

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στο ΥΠΟΙΚ, με την συμμετοχή εκπροσώπων του Υπ. Οικονομικών, της ΤτΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε η πλήρης άρση των capital control, που επιβλήθηκαν το 2015.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική διάταξη νόμου, η οποία είχε προετοιμαστεί, ειναι καθ΄ οδόν για την Βουλή, όπου το μεσημέρι αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις απο τον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα 

Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας έχουν εισηγηθεί θετικά για την άρση και των τελευταίων περιορισμών, καθώς επιβεβαιώθηκε η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων. Μάλιστα, από την κεντρική τράπεζα έχουν διαμηνύσει ότι όχι μόνο δεν ανησυχούν για εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό, αλλά αντίθετα ευελπιστούν ότι αυτές θα αυξηθούν, καθώς θα ενισχυθεί η βεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.

Ενας βασικός στόχος της κατάργησης και των τελευταίων περιορισμών που υπάρχουν, είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα. Οι περιορισμοί αποτελούν περιοριστικό παράγοντα και η κατάργησή τους θα επιτρέψει στους οίκους να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Η αναβάθμιση, με τη σειρά της, είναι σημαντική για τη χώρα όχι μόνο για τη μείωση του κόστους δανεισμού της, αλλά και για να της επιτραπεί να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορά παρά λίγες πλέον περιπτώσεις, καθώς δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται η έγκριση της Τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον, θα καταργηθούν οι όποιοι περιορισμοί απομένουν στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει, στο σύνολό τους, ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την πλήρη άρση των περιορισμών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟ Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον ΓραμμένοΣήμερα 13:33 | Ειδήσεις

Οι μάρτυρες που καλεί ο βουλευτής και οι ισχυρισμοί του για το επεισόδιο.

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)Σήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο κ. Μαρινάκης - μεταξύ άλλων - για τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, Βίκυς Φλέσσα, ότι «όλοι και όλες μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη» αλλά και για τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 

ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζεςΣήμερα 14:18 | Ειδήσεις

Σημαντική βελτίωση στα μεγέθη του 2023 καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας, που όμως προειδοποιεί για νέο κύμα “κόκκινων δανείων”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο