LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 23 Αυγούστου 2019 19:05

Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία

Ποια μέτρα ετοιμάζει η πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

Σειρά μέτρων εξετάζει η πολιτική και φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προκαλεί η υπογεννητικότητα στο συνολικό αριθμό των στρατευμένων της χώρας μας.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός -και πρώην αρχηγός ΓΕΣ- Αλκιβιάδης Στεφανής, σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, εξετάζουν λύσεις που δεν θα αυξάνουν στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων τη στρατιωτική θητεία, αλλά θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψανδρίας που, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, παρατηρείται σήμερα στο στράτευμα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε σύγκριση με την Τουρκία, το τελευταίο έτος γεννήθηκαν στη χώρα μας 35.000 περίπου αγόρια, ενώ στη γειτονική χώρα 720.000 αγόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας εξετάζει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

-Εναρμόνιση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς (σήμερα η διάρκειά της είναι 9 μήνες) με τη διάρκεια της θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία, που σήμερα είναι 12 μήνες.

-Επιλεκτική στράτευση στα 18 έτη, με κίνητρο τη μειωμένη θητεία για όσους υπηρετήσουν πριν τις σπουδές τους. Η πολιτεία θα επιλέγει τις σχολές για τις οποίες θα ισχύει η συγκεκριμένη δυνατότητα.

-Εθελοντική στράτευση των γυναικών. Εξετάζονται διάφορα μπόνους για όσες νέες επιλέξουν να στρατευτούν, μεταξύ των οποίων -σύμφωνα με πληροφορίες του Νews 24/7- η παροχή “μπόνους” σε διαγωνισμούς  του ΑΣΕΠ.

-Σταδιακή πρόσληψη χιλίων περίπου οπλιτών, επί δέκα συνεχή έτη.

-Μείωση των στρατοπέδων. Σήμερα μόνο ο στρατός ξηράς διαθέτει 1596 στρατόπεδα. Μόνο ένας νεοσύλλεκτος να πάει σε καθένα από αυτά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, απαιτείται πάνω από τη μισή ΕΣΣΟ (από τους μισούς νέους, δηλαδή, που στρατεύονται σε κάθε “σειρά”).

-Ρύθμιση του θέματος των ανυπότακτων, που σήμερα ανέρχονται περίπου σε 47.000, οι 30.000 εκ των οποίων είναι στο εσωτερικό. Μεταξύ των λύσεων που συζητούνται είναι και αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν υπηρετούν τη θητεία.

Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας θα παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες της προτάσεις το επόμενο διάστημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έχει δεσμευτεί κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέσσερις συλλήψεις για την δολοφονία του Γιάννη Λάλα13:24Θεσσαλονίκη: Νεαροί αλλοδαποί λήστεψαν παράνομο μικροπωλητή - Συνελήφθησαν και οι τρεις13:10Κρήτη: Άνδρας κατέληξε την ώρα που μάζευε ελιές12:56Συνελήφθη μέλος διεθνώς μετακινούμενης εγκληματικής οργάνωσης - Διέπραττε κλοπές από διαμερίσματα12:42Εθνική Ελλάδας: Με τη Σκωτία για τις εντυπώσεις και την.... κατάταξη της FIFA 12:28Παιανία: Τροχαίο δυστύχημα - Νεκροί δύο ηλικιωμένοι12:14Πιερρακάκης από Βρετανία: Η Ελλάδα είναι παράδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και μεταρρυθμίσεων12:00ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ λέει πως θα κινηθεί νομικά εναντίον του BBC11:46Τροχαίο ατύχημα στο Ηράκλειο: 23χρονος έχασε τον έλεγχο, τούμπαρε το αμάξι (εικόνες)11:32Παναθηναϊκός: Δήλωσε τον Φαρίντ για το πρωτάθλημα - Έξω ο Γκριγκόνις11:18Όμιλος ΔΕΗ: 130 MW φωτοβολταϊκών προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία11:04Θανατηφόρο τροχαίο στον Κηφισό: Νεκρός δικυκλιστής10:50Σπύρος Μαρτίκας στο "Πρωινό Σαββατοκύριακο": Ας με σκοτώσουν σήμερα το βράδυ, θα ξέρουμε ποιοι το έκαναν10:36Πρωινό Σαββατοκύριακο - Δικηγόρος επιχειρηματία που εξαπατούσε εύπορους πολίτες: Ο εντολέας μου θα προβεί σε περαιτέρω αποκαλύψεις10:22Τέσσερα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους συνταξιούχους - Τί θα περιλαμβάνουν10:08Ινδία: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 29 τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα09:54Εθνική Οδός: Εκτροπή λεωφορείου που μετέφερε πέντε επιβάτες - Στο νοσοκομείο ο οδηγός09:40Μουντιάλ 2026-Πορτογαλία: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο κινδυνεύει να χάσει την πρεμιέρα της τελικής φάσης09:26Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο, κερδίζουμε σε αξιοπιστία και στηρίζουμε με ασφάλεια την κοινωνία09:12Ντόναλντ Τραμπ: Θα κάνουμε πυρηνικές δοκιμές, όπως κάνουν κι άλλες χώρες08:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο