LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 21 Αυγούστου 2019 22:00

Μέρκελ – Τζόνσον για Brexit: “παράθυρο” για συμφωνία εντός 30 ημερών

Η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να προτείνει μία εναλλακτική και βιώσιμη λύση...

Μέρκελ-Τζόνσον 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έκρινε πιθανή την εξεύρεση μιας λύσης εντός «30 ημερών», στο ακανθώδες θέμα του ιρλανδικού backstop, προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου. 

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι το backstop έχει σχεδιαστεί ως ένα προσωρινό μέτρο για να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας κι ότι η ΕΕ εικάζει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν μια λύση έπειτα από δύο χρόνια. 

«Όμως, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, τις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;» και τότε το «δίχτυ ασφαλείας θα είναι άχρηστο», υποστήριξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, απευθύνοντας έκκληση «να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό». 

Το επονομαζόμενο backstop θα απαιτούσε η Βρετανία να υπακούσει σε ορισμένους κανονισμούς της ΕΕ, εάν δεν βρισκόταν άλλος τρόπος για να παραμείνει «αόρατο» το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. 

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στη Μέρκελ ότι η Βρετανία επιθυμεί μια συμφωνία για το Brexit, όμως το «αντιδημοκρατικό» backstop πρέπει να αποσυρθεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μια εξόδου χωρίς συμφωνία, την 31η Οκτωβρίου. 

Η Μέρκελ επισήμανε πως θα ήθελε η Βρετανία να πει με λεπτομέρειες τι μορφή θα είχε μια λύση για το πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων. «Εμείς θα ακούσουμε πρώτα τις προτάσεις της Βρετανίας. Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Και αφού καταφέραμε να συζητήσουμε και να επιλύσουμε θέματα με φαντασία στους κόλπους της ΕΕ, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους κι εδώ κι αυτό θα είναι το μέλημά μας. Επομένως, θα έλεγα από τη γερμανική πλευρά,  ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη μια έξοδος, προϊόν διαπραγμάτευσης, από την ΕΕ, όμως έχουμε επανειλημμένως σημειώσει ότι είμαστε επίσης προετοιμασμένοι εάν μια τέτοια έξοδος δεν ευοδωθεί».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Ανήλικη βρέθηκε αναίσθητη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ - Δύο συλλήψεις23:59Χαλκιδική: Στο εδώλιο 6 άτομα για τον θάνατο 8χρονης σε πισίνα κατασκήνωσης23:46Μονακό: Η ομάδα του Σπανούλη κατέγραψε τους περισσότερους πόντους σε αγώνα στην ιστορία της Euroleague23:33ΗΠΑ: Αναστέλλονται τα αιτήματα για μετανάστευση από 19 χώρες 23:23ΚΑΕ Άρης: "Παραδοσιακή" νίκη της Κλούζ23:14Κακοκαιρία Byron: Προειδοποιητικά μηνύματα 112 σε δέκα περιοχές - Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας23:04“Κακοκαιρία BYRON” - Αττική: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Μήνυμα του 11222:54Eurovision 2026: Κανονικά η συμμετοχή του Ισραήλ – Τέσσερις χώρες αποχωρούν μετά από την απόφαση22:44Αγρότες- Μπλόκα: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου22:34Ρωσία: Η Μόσχα ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της έπληξαν ουκρανικές εγκαταστάσεις υποδομών και μεταφορών22:24Αγρότες- Μπλόκα: Το Σάββατο η δημιουργία νέου μπλόκου στον κόμβο Δερβενίων22:14Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Μαγειρίας: Η Ferrari ήταν δώρο της μητέρας μου 22:04Γιάννης Αντετοκούνμπο: Νέος τραυματισμός -Θα μείνει εκτός δράσης για 2-4 εβδομάδες 21:54Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή21:44Αγρότες - Μπλόκα: Έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου (Βίντεο)21:34Μητσοτάκης: Η προστασία της Δικαιοσύνης είναι προστασία της ίδιας της δημοκρατίας21:24Φρίκη στην Αργολίδα: Οικογένεια απήγαγε ανήλικη για να την βιάσει 19χρονος21:14Συνελήφθη 49χρονος για διακίνηση ναρκωτικών - Κατάπιε ναρκωτικά και κλώτσησε αστυνομικούς21:04Ουάσινγκτον: Αθώος δηλώνει ο φερόμενος ως δράστης της ένοπλης επίθεσης εναντίων μελών της Εθνοφρουράς20:54Επίσκεψη της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στη Θεσσαλονίκη - Συνάντηση με τον Κ. Γκιουλέκα20:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο