LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 21 Αυγούστου 2019 22:00

Μέρκελ – Τζόνσον για Brexit: “παράθυρο” για συμφωνία εντός 30 ημερών

Η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να προτείνει μία εναλλακτική και βιώσιμη λύση...

Μέρκελ-Τζόνσον 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έκρινε πιθανή την εξεύρεση μιας λύσης εντός «30 ημερών», στο ακανθώδες θέμα του ιρλανδικού backstop, προτού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου. 

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι το backstop έχει σχεδιαστεί ως ένα προσωρινό μέτρο για να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας κι ότι η ΕΕ εικάζει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν μια λύση έπειτα από δύο χρόνια. 

«Όμως, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, τις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;» και τότε το «δίχτυ ασφαλείας θα είναι άχρηστο», υποστήριξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, απευθύνοντας έκκληση «να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό». 

Το επονομαζόμενο backstop θα απαιτούσε η Βρετανία να υπακούσει σε ορισμένους κανονισμούς της ΕΕ, εάν δεν βρισκόταν άλλος τρόπος για να παραμείνει «αόρατο» το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. 

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στη Μέρκελ ότι η Βρετανία επιθυμεί μια συμφωνία για το Brexit, όμως το «αντιδημοκρατικό» backstop πρέπει να αποσυρθεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μια εξόδου χωρίς συμφωνία, την 31η Οκτωβρίου. 

Η Μέρκελ επισήμανε πως θα ήθελε η Βρετανία να πει με λεπτομέρειες τι μορφή θα είχε μια λύση για το πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων. «Εμείς θα ακούσουμε πρώτα τις προτάσεις της Βρετανίας. Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Και αφού καταφέραμε να συζητήσουμε και να επιλύσουμε θέματα με φαντασία στους κόλπους της ΕΕ, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους κι εδώ κι αυτό θα είναι το μέλημά μας. Επομένως, θα έλεγα από τη γερμανική πλευρά,  ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη μια έξοδος, προϊόν διαπραγμάτευσης, από την ΕΕ, όμως έχουμε επανειλημμένως σημειώσει ότι είμαστε επίσης προετοιμασμένοι εάν μια τέτοια έξοδος δεν ευοδωθεί».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝέες προκλητικές δηλώσεις Φιντάν - Η σκληρή απάντηση της ΑθήναςΣήμερα 22:30 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τον Φιντάν, στόχος της Άγκυρας παραμένει η μετατροπή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου «σε περιοχή σταθερότητας και ευημερίας», κάτι που –όπως είπε– αποτελεί «ξεκάθαρη βούληση του Προέδρου» της Τουρκίας.

Ουκρανία: "Έτοιμος για εκλογές" ο Ζελένσκι - Τι ζητάει από τους συμμάχουςΣήμερα 22:07 | Ειδήσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν εντός 60-90 ημερών.

Τροχαίο στην Άρτα: Νεκρός ανασύρθηκε ο 52χρονος οδηγός του φορτηγού (βίντεο)Σήμερα 22:29 | Ειδήσεις

Στο σημείο χρειάστηκε να μεταβεί γερανοφόρο όχημα,  για  να  επαναφέρει σε ορθή θέση το φορτηγό και να ακολουθήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Χολαργός: Παραδόθηκε ο ένας από τους δύο δράστες που μαχαίρωσαν τον 14χρονο - Συνελήφθη και ο δεύτεροςΣήμερα 21:52 | Ειδήσεις

Ο δεύτερος δράστης  εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Missing alert για την εξαφάνιση 62χρονου 23:59Πιερρακάκης: Η αποκατάσταση των πληγέντων στο Μάτι και τη Μάνδρα ενισχύει την αξιοπιστία του κράτους23:48Θεσσαλονίκη: Πτώση άνδρα που πραγματοποιούσε εργασίες σε σκεπή - Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού (βίντεο)23:40Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας της Αλγερίας Αχμέντ Ατάφ την Τετάρτη23:32Διορία "μερικών ημερών" δίνει ο Τραμπ στον Ζελένσκι να απαντήσει στο ειρηνευτικό σχέδιο23:24Λάρισα: Στο νοσοκομείο ανήλικη λόγω μέθης23:16Πηγές ΕΛ.ΑΣ.: Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σφαίρες23:06Δένδιας: Αναγκαιότητα επιβίωσης για την Ελλάδα οι ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις22:56Τροχαίο στην Άρτα: Νεκρός ανασύρθηκε ο 52χρονος οδηγός του φορτηγού (βίντεο)22:48Νέες προκλητικές δηλώσεις Φιντάν - Η σκληρή απάντηση της Αθήνας22:40Ουκρανία: "Έτοιμος για εκλογές" ο Ζελένσκι - Τι ζητάει από τους συμμάχους22:32"Οσμή σκανδάλου" ΟΠΕΚΕΠΕ στην Εύβοια: Ψάχνουν πού πήγαν 6,5 εκατ. ευρώ22:24Σοβαρό τροχαίο στην Άρτα: Φορτηγό ανετράπη σε παράδρομο της Ιονίας Οδού - Εγκλωβισμένος ο οδηγός22:16Μετρό Θεσσαλονίκης: Περισσότερες από 27 εκατ. μετακινήσεις εξυπηρέτησαν οι συρμοί22:08Χολαργός: Παραδόθηκε ο ένας από τους δύο δράστες που μαχαίρωσαν τον 14χρονο - Συνελήφθη και ο δεύτερος21:58Ηλεία: 13χρονος μπήκε σε σχολείο και χτύπησε 12χρονο στο πρόσωπο 21:48Γαλλία: Η χώρα επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό της Eurovision και την αντίθεσή της σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ21:38ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για τους ελέγχους στο Μέτρο 2321:28Ένωση Αστυνομικών Ηρακλείου: Οι αγρότες έχουν δίκιο, αλλά οι επιθέσεις δεν δικαιολογούνται21:18Λαμία: Δύο άνδρες είχαν στήσει ενέδρα έξω από μπαρ - Λήστεψαν και έδειραν έναν 35χρονο21:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο