LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 21 Αυγούστου 2019 07:41

Κυβερνητική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

Κομβικός θεωρείται ο Σεπτέμβριος, με τις πυκνές επαφές του οικονομικού επιτελείου, ενόψει της κατάρτισης του Προϋπολογισμού του 2020.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΣΗΜΑΙΕΣ

Κομβικός μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος για το οικονομικό επιτελείο, με ημερομηνίες- σταθμούς για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού και τις επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Πρώτη ημερομηνία είναι η 4η Σεπτεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο του 2019. Σημειώνεται ότι, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το α' τρίμηνο εφέτος ήταν 1,3%.

Την επομένη ημέρα, στις 5 του μηνός, θα συνέλθει το Euro Working Group, με τον νέο εκπρόσωπο της χώρας μας, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού. Αναμένεται να παρουσιάσει στους συναδέλφους του από τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ευρωζώνης την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στην οικονομία, αλλά και την πρόοδο που συντελείται σε βασικά προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής περιόδου.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ. Ενώ, στις 13 του μηνός ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να συμμετάσχει στο (άτυπο) Eurogroup.

Στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και μια εβδομάδα μετά, στις 23 του μηνός, οι επικεφαλής, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να έχουν η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω νομοσχέδιο (που θα περιλαμβάνει και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις) μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στις 7 Οκτωβρίου, ή ακόμη και τον Νοέμβριο, με το τελικό κείμενο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από εκείνη των δαπανών. Μετά τη σημαντική αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Ιούλιο, τα βλέμματα στρέφονται στον Σεπτέμβριο, όταν θα πρέπει να καταβληθούν η 1η δόση του μειωμένου ΕΝΦΙΑ και η 2η δόση του φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πως μπορεί να επιτευχθεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ. και κατ' επέκταση αύξηση των εσόδων) με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και την ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΔΟΕ.

Στο σκέλος των δαπανών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κάνει λόγο για ριζική αλλαγή φιλοσοφίας, που θα επιτρέψει τόσο την εξοικονόμηση πόρων, όσο και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δαπανών. Φιλοσοφία που αναμένεται να γίνει αισθητή από τον νέο προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρει σεε άρθιρο του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άξονες που θα κινηθεί η πολιτική ηγεσία του ΓΛΚ είναι τρεις:

  • Η υιοθέτηση ρεαλιστικών «οροφών» δαπανών. Υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί να προκύψει δημοσιονομικός χώρος 1 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς να μειωθεί η πραγματική δαπάνη.
  • Η επέκταση της επισκόπησης δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε βάθος διετίας, και η εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν, συν τοις άλλοις, για τη μείωση φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα, στα επόμενα 2- 3 χρόνια αναμένεται να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό δείκτες παρακολούθησης της αποδοτικότητας των δαπανών (ο λεγόμενος προϋπολογισμός επιδόσεων ή performance budgeting).
  • Η λογιστική μεταρρύθμιση, ώστε το Δημόσιο να μετρά τα πάγια αποθέματά του, να γνωρίζει τι δαπανά και να προγραμματίζει καλύτερα τις προμήθειές του.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒόλος: Ηλικιωμένος επιχείρησε να κατέβει με σχοινί από το μπαλκόνι φλεγόμενου κτιρίου (Εικόνες)Σήμερα 15:43 | Ειδήσεις

Για καλή του τύχη από το σημείο περνούσε γειτόνισσα, η οποία του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του και κάλεσε πυροσβεστική. 

Χρυσοχοΐδης: Η κατάληψη του δρόμου από τους αγρότες στα μπλόκα είναι παράνομη πράξηΣήμερα 13:26 | Ειδήσεις

«Αξίζει τον κόπο με αυτήν τη κοινωνική ομάδα να συνεργαστούμε, να διαπραγματευτούμε για να βρούμε κάποια λύση».

Αγρότες - Μπλόκα: Το μεσημέρι της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική σύσκεψη στα ΜάλγαραΣήμερα 14:57 | Ειδήσεις

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Μαλγάρων.

Χανιά: Εργαζόμενοι καθαριότητας κατέληξαν στο νοσοκομείο μετά από εισπνοή τοξικών ουσιώνΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Οι τοξικές ουσίες είχαν απορριφθεί σε κάδο απορριμμάτων από άγνωστο άτομο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών17:14Λάρισα: 3χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρή επιπλοκή από γρίπη17:00Ουκρανία: Η Ρωσία πραγματοποίησε επιθέσεις σε λιμάνια της Οδησσού16:44Νέες επιδοτήσεις 108 δικαιούχων του προγράμματος "Πράσινα Ταξί"16:30Χρυσοχοΐδης: Η κατάληψη του δρόμου από τους αγρότες στα μπλόκα είναι παράνομη πράξη16:16Βόλος: Ηλικιωμένος επιχείρησε να κατέβει με σχοινί από το μπαλκόνι φλεγόμενου κτιρίου (Εικόνες)16:02Τρίκαλα: Οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης με τα τρακτέρ τους15:48Βρετανία: Ακυρώθηκαν και αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας τα δρομολόγια της Eurostar από και προς το Λονδίνο15:34Χανιά: Εργαζόμενοι καθαριότητας κατέληξαν στο νοσοκομείο μετά από εισπνοή τοξικών ουσιών15:20Αγρότες - Μπλόκα: Το μεσημέρι της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική σύσκεψη στα Μάλγαρα15:06Στη γραμμή άμυνας κατά της ευλογιάς οι στρατιωτικοί κτηνίατροι14:52Πάτρα: Οι αγρότες άνοιξαν προσωρινά την μεγάλη περιμετρική οδό της Πάτρας14:38Εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν: Το Κρεμλίνο ζητάει ψυχραιμία και αποκλιμάκωση14:24Ρέθυμνο: Στο νοσοκομείο 15χρονη από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ14:10Κικίλιας: Έργα λιμενικών υποδομών ύψους 3,76 εκατ. ευρώ σε Σπέτσες και Ζάκυνθο13:56Στον Παναθηναϊκό ο Κοντούρης έως το 202913:42Ποια αγροτικά μπλόκα "άνοιξαν" και πού θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί δρόμων13:28Πανελλαδική απεργία επ’ αόριστον στις λαϊκές αγορές από 7 Ιανουαρίου 202613:14Αυτοψία Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στον Βοτανικό13:00Τρίκαλα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της δυτικής Θεσσαλίας12:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο