LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 18 Αυγούστου 2019 08:21

Οι πρωταγωνιστές στο ράλι αφίξεων τουριστών

Ποιο νησί αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και ποιοι προορισμοί παραμένουν πρώτοι σε ζήτηση...

Μύκονος

Σαφές στίγμα, για τις περιοχές που πρωταγωνιστούν στις ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, την εφετινή τουριστική περίοδο, δίνουν τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.

Με την επεξεργασία, που κάθε μήνα υλοποιεί το ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΣΕΤΕ Intelligence, οι μεγάλοι κερδισμένοι της χρονιάς φαίνεται πως για ακόμη μια φορά θα είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, αφού και για φέτος οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε αυτά τα νησιά κινούνται σε ανοδικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επισκέπτες που καταφθάνουν μέσω θαλάσσης κλπ.

Στη Μύκονο, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, προσγειώθηκαν 144.426 επισκέπτες εξωτερικού, καταγράφοντας άνοδο 17,6% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή η Σαντορίνη συνεχίζει να μεγεθύνει τον αριθμό των επισκεπτών της, αφού στο εξάμηνο οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό ανήλθαν σε 178.976, καταγράφοντας άνοδο 4,1%.

Ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού παραμένει η Κρήτη, που αν και με υστέρηση σε σχέση με το 2018, εξακολουθεί να προσελκύει τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών στη χώρα. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο εξάμηνο του 2019, αν και με πτώση 3,3%, προσέλκυσε 1.149.209 επιβάτες εξωτερικού. Την ίδια περίοδο, στα Χανιά και στο αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης, προσγειώθηκαν 431.689 επιβάτες εξωτερικού μειωμένοι κατά 3,4% σε σχέση με το 2018.

Σαντορίνη - ηφαίστειο

Σε καλά επίπεδα κινήθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα Δωδεκάννησα, πάντα για το εξεταζόμενο διάστημα του εξαμήνου. Η Κάρπαθος ξεχωρίζει με τη διψήφια σε ποσοστό αύξηση των διεθνών αφίξεων, καθώς αυτή ανήλθε στο 13,4% φτάνοντας τους 29.000 επιβάτες. Ακολουθεί η Ρόδος με οριακή αύξηση 0,4% και 798.000 επιβάτες και η Κως με 393.948 επιβάτες και αύξηση 1,4%.

Μεγάλος είναι ο όγκος επισκεπτών που κατευθύνεται στα νησιά του Ιονίου, με την Κέρκυρα και φέτος να κρατάει τα ηνία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων. Ειδικότερα, η Κέρκυρα προσέλκυσε 502.795 επιβάτες, η οποίοι όμως αντιστοιχούν σε πτώση 2,9% σε σχέση με το 2018, ενώ με τη σειρά τους, η Ζάκυνθος πέτυχε 278.539 αεροπορικές αφίξεις επιβατών εξωτερικού και άνοδο 1,6%, ενώ η Κεφαλονιά 111.476 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και πτώση 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Την ίδια στιγμή τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να υποδέχονται τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών εξωτερικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αστικούς προορισμούς. Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου προσέλκυσε 2.683.988 επιβάτες εξωτερικού πετυχαίνοντας νέα άνοδο 12,1% στην επιβατική του κίνηση, ενώ το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, προσέλκυσε 1.014.668 διεθνείς επιβάτες καταγράφοντας άνοδο 11,2%, πάντα σε σχέση με πέρυσι. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο, στο ίδιο διάστημα προσέλκυσε 52.344 επιβάτες εξωτερικού καταγράφοντας άνοδο 14,2%.

Χανιά

Μελέτη για τον τουρισμό

Πρόσφατη μελέτη του ΣΕΤΕ με θέμα «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;» τονίζει ότι 81,9% των επισκέψεων, 86,2% διανυκτερεύσεων και 88,1% των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό, κατευθύνθηκε κυρίως σε πέντε Περιφέρειες (Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων).

Μάλιστα κατά το 2018, οι 30,1 εκατ. επισκέπτες πραγματοποίησαν 34,8 εκατ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 12,3% σε σχέση με το 2017. Δηλαδή, ο κάθε ταξιδιώτης επισκέφθηκε, κατά μέσο όρο, 1,16 Περιφέρειες της Ελλάδας. Σε 12 από τις 13 Περιφέρειες καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των επισκέψεων και σε 9 από τις 13 καταγράφηκε αύξηση διανυκτερεύσεων, πάντοτε σε σχέση με το 2017.

Τέλος η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις Περιφέρειες της Ελλάδας ήταν 6,5 διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,7%. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής, 8,4 διανυκτερεύσεις, καταγράφηκε στην Περιφέρεια της Κρήτης, παραμένοντας στα επίπεδα του 2017. Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής το 2018 ήταν 3,4 διανυκτερεύσεις και σημειώθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταγράφοντας μείωση κατά 16,6%.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη - Μητσοτάκης: Η αμφισβήτηση των θεσμών οδηγεί σε “κοινωνική ζούγκλα”Σήμερα 13:04 | Ειδήσεις

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς πολλούς αποδέκτες, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, για τους κινδύνους που κρύβει η αμφισβήτηση των θεσμών. Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες την ΚυριακήΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για τις περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν οι δυνατές βροχές και καταιγίδες. Πότε θα μειωθεί η ένταση τους.

Σεισμοί στην Σαντορίνη - Επιτροπή Ειδικών: Οι δονήσεις είναι και τεκτονικές και ηφαιστειογενείςΣήμερα 15:02 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες για την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. 

Τροχαίο στην Φυλή: Πως σκοτώθηκε ο 15χρονος - Πως σώθηκε η κοπέλα που ακρωτηριάστηκεΣήμερα 11:48 | Ειδήσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι λεπτομέρειες από την τραγωδία με τον 15χρονο που πέθανε ακαριαία στο πίσω κάθισμα. Πως κρατήθηκε στην ζωή το κορίτσι που έχασε το πόδι του. Μάχη για την ζωή του δίνει άλλος ένας από τους τραυματίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μηνιγγίτιδα - Μαστοράκου: Το αποτέλεσμα των εξετάσεων της 54χρονης θα δείξει αν είναι νέο στέλεχος19:39Βόλος: Αυτοκίνητο “κόλλησε” σε …βομβαρδισμένο δρόμο εξαιτίας της Google (βίντεο)19:25Πανσερραϊκός - Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους “ερυθρόλευκους” και επιστροφή στην κορυφή19:12Παναθηναϊκός - Βόλος: Επιστροφή στις νίκες για το “τριφύλλι”18:59Μεταναστευτικό: Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν στη Γαύδο18:45Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα18:32Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση μετά από ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό 18:18Φυλακές υψίστης ασφαλείας: Κρατούμενοι “ξεσηκώθηκαν” για τις τηγανητές πατάτες!18:05Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της Κόλασης αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι17:51Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ ανακοίνωσε τα αποκαλυπτήρια του Grok 317:38Πύργος: Η “κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα” και η τραγική κατάληξη της γυναίκας17:23Αχαρνές: Ανήλικοι απειλούσαν και λήστευαν οδηγούς και πεζούς17:10Λεβαδειακός - Άρης: Θρίαμβος των Βοιώτων επί των “κιτρίνων”16:56Κύπελλο μπάσκετ γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο (εικόνες)16:42To Harry Truman στη Σούδα για έκτακτες επισκευές μετά τη σύγκρουση με πλοίο τουρκικών συμφερόντων16:29Παναθηναϊκός – Βόλος: Επεισόδια μεταξύ οπαδών των “πρασίνων”16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:02Καιρός: Βροχές, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας την Δευτέρα15:48Οδηγός πιάστηκε μεθυσμένη 2 φορές το ίδιο βράδυ!15:34Αυστρία - Επίθεση με μαχαίρι: “Σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος” βλέπουν οι αρχές 15:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο