LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Αυγούστου 2019 08:10

Ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία

Ανάλογη πρόταση είχε υποβάλλει στη Δανία - στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου – και ο Χάρι Τρούμαν το 1946.

πάγοι - λιώσιμο - Γροιλανδία

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πασίγνωστος επιχειρηματίας του κλάδου των ακινήτων πριν κατέβει στην πολιτική κονίστρα και γίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επιθυμεί διακαώς την αγορά του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου, της Γροιλανδίας!

Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε χθες Πέμπτη ότι ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας έχει συζητήσει πολλές φορές με συμβούλους του στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει την περιοχή αυτή της Δανίας, στην οποία ζουν 56.000 κάτοικοι, και διατύπωσε την πρόθεσή του να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Κοπεγχάγη με «διάφορους βαθμούς σοβαρότητας».

Η Γροιλανδία, το γιγαντιαίο αρκτικό νησί με έκταση τετραπλάσια από εκείνη της Γαλλίας, είναι μια περιοχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται θεαματικά.

Η τήξη των πάγων, που οδηγεί στην αύξηση του επιπέδου των θαλασσών, τετραπλασιάστηκε εκεί μεταξύ του 2003 και του 2013.

Κατά το δημοσίευμα, ο Τραμπ — ο οποίος έχει προγραμματιστεί να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Δανία στις αρχές του επόμενου μήνα — έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονο ενδιαφέρον για τους πόρους και τη γεωπολιτική σημασία της αυτόνομης δανικής περιοχής.

Αφότου εξελέγη πρόεδρος το 2016 και ανέλαβε την εξουσία το 2017, ο Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει με δυσπιστία την επιστημονική συναίνεση ως προς την κλιματική αλλαγή, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ακυρώνει με συστηματικό τρόπο μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που είχαν υιοθετηθεί τα οκτώ χρόνια του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ουδέποτε άφησε εντελώς πίσω του τη λατρεία του για τα ακίνητα. Την περασμένη χρονιά, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, είχε υπογραμμίσει τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας.

«Για παράδειγμα, έχουν σούπερ παραλίες», είχε πει σε δημοσιογράφους. «Τις βλέπουμε κάθε φορά που εκτοξεύουν πυραύλους ή ρίχνουν με κανόνια στη θάλασσα. Κι εγώ λέω — κοιτάξτε αυτή τη θέα. Δεν θα μπορούσαν να φτιαχτούν σούπερ διαμερίσματα;».

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν όταν το Γερμανικό Πρακτορείο τους ζήτησε σχόλιο για το δημοσίευμα της WSJ. Πάντως το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι δύο πηγές, που δεν κατονόμασε, επιβεβαίωσαν πως οι πληροφορίες της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ είναι ακριβείς.

Η Γροιλανδία λαμβάνει περίπου 560 εκατομμύρια τον χρόνο σε επιχορηγήσεις από τη Δανία, ποσό που αναλογεί σχεδόν στα μισά έσοδά της.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εποφθαλμιά τη Γροιλανδία. Το 1946, επί των ημερών του Χάρι Τρούμαν στην αμερικανική προεδρία, η Ουάσιγκτον είχε προσφέρει στην Κοπεγχάγη 100 εκατομμύρια δολάρια για να της παραχωρήσει το νησί έκτασης 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι Δανοί αρνήθηκαν.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ εμβόλισε τρακτέρ - Αγρότης κινδύνευσε να παρασυρθεί (βίντεο)Σήμερα 14:44 | Ειδήσεις

Νωρίτερα σήμερα οι αγρότες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, με απόφαση να κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα.

Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τριήμερο καταιγίδων – Ποιες είναι οι "κόκκινες περιοχές"Σήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Ποιες ημέρες αναμένονται ισχυρές καταιγίδες στην Αττική.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Επεισόδια στο μπλόκο στο Κιάτο (βίντεο)Σήμερα 12:29 | Ειδήσεις

Οι συγκεντρωμένοι συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις όταν επιχείρησαν να αποκλείσουν την Εθνική Οδό.

Μητσοτάκης για αγρότες: Από 3,1 δις το 2024 στα 3,7 δις οι συνολικές πληρωμές - Οι ακραίες ενέργειες δεν βοηθούνΣήμερα 11:45 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Απεργία ταξί: Ένταση έξω από το υπουργείο Μεταφορών (εικόνες)15:57Χονγκ Κονγκ: Στους 159 οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στους ουρανοξύστες15:43Σέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ εμβόλισε τρακτέρ - Αγρότης κινδύνευσε να παρασυρθεί (βίντεο)15:29"Νύχτα Αποκαλύψεων" με τον Πέτρο Κουσουλό, απόψε στις 24:00 στον ΑΝΤ115:15Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων – Έληξε ο συμβολικός αποκλεισμός στη Χαλκηδόνα15:01Αγροτικές κινητοποιήσεις: Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό στην Κομοτηνή14:47Αττική: Συνελήφθη 23χρονο μέλος συμμορίας για διαρρήξεις – Πάνω από 17.000 ευρώ η λεία τους14:33Ηράκλειο: Σύλληψη 54χρονου για όπλα και πυρομαχικά (εικόνες)14:19Τροχαίο στη Λούτσα: Νέα προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε ο 29χρονος14:04Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Η Ελλάδα του 2025 μπορεί να είναι υπερήφανη για τα βήματα που έχει κάνει 13:50ΕΛΑΣ: Επιχείρηση “σκούπα” για την εξάρθρωση κυκλώματος που εκμεταλλεύεται ανηλίκους13:36Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τριήμερο καταιγίδων – Ποιες είναι οι "κόκκινες περιοχές"13:23Γεραπετρίτης: Να διατηρήσουμε την ενότητα του ΝΑΤΟ – Οφείλουμε να σταθούμε στην Ουκρανία13:09Την βαθύτερη οικονομική κρίση της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βιώνει η Γερμανία – Για έλλειψη αποφασιστικότητας κατηγορείται η κυβέρνηση12:55Αγροτικές κινητοποιήσεις: Επεισόδια στο μπλόκο στο Κιάτο (βίντεο)12:41Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ελεύθερη υπό όρους η Μογκερίνι – Επίσημες κατηγορίες για ευνοιοκρατία12:38Μητσοτάκης για αγρότες: Από 3,1 δις το 2024 στα 3,7 δις οι συνολικές πληρωμές - Οι ακραίες ενέργειες δεν βοηθούν12:24Αγρότες – Ημαθία: Μπλόκο στην Εγνατία Οδό (εικόνες)12:10Δένδιας: Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία είναι ζήτημα ισονομίας που αφορά όλους μας11:55Χατζηδάκης: Η πόρτα της κυβέρνησης είναι ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες - 1,2 δις θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο11:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο