Με ένα “κλικ” δείτε ποιες παραλίες έχουν τσούχτρες (χάρτης)
Μία δωρεάν εφαρμογή καταγράφει την παρουσία τσουχτρών και μεδουσών σε ελληνικές παραλίες είναι διαθέσιμη μέσω του Google Maps.
Σύμφωνα με τον χάρτη που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το Ελληνικό Κέντρο Βιοποικιλότητας, τσούχτρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, τον Αύγουστο, στις εξής οχτώ παραλίες: Αυλάκι στον Πόρτο Ράφτη, Κανταρέ στην Κόρινθο, στην Άναυρο, στη Λύρη και στα Κριθάρια Μαγνησίας, στην παραλία Νέοι Πόροι Πιερίας, στην Επανομή και στα Πυργαδίκια Χαλικιδικής.
Όποιος θέλει μπορεί να συμβάλει με ανάρτηση στην ομάδα facebook.com/groups/medouses ή στέλνοντας mail στην διεύθυνση biodiversitygr@gmail.com, και δηλώνοντας το είδος της μέδουσας και το πλήθος τους.
Το πρόβλημα με τις τσούχτρες σε Πατραϊκό και Κορινθιακό ήταν τεράστιο, πριν από δύο χρόνια. Ενώ πέρυσι, επιστήμονες πρότειναν την απαγόρευση κολύμβησης εάν οι τσούχτρες επανεμφανιστούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των μεδουσών στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο ήταν άγνωστα, καθώς δεν διατίθενται επαρκή δεδομένα.
Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα:
-Πλύνετε το σημείο του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό για να «απενεργοποιήσετε» τα μικροσκοπικά κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας.
-Πλύνετε την περιοχή με ξίδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ξίδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα. Αυτό θα απενεργοποιήσει τα μικροσκοπικά κεντριά.
-Στη συνέχεια, μουλιάστε την περιοχή με ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά, αν είναι δυνατόν. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύα επιθέματα. Χρησιμοποιήστε μια ήπια κρέμα υδροκορτιζόνης ή με αντιισταμινική δράση για την ανακούφιση από τον κνησμό και το οίδημα.
-Καθαρίζετε την πληγή τρεις φορές την ημέρα με αντιβιοτική αλοιφή και, αν χρειαστεί, δέστε τη με επίδεσμο.
Για τα πιο ήπια τσιμπήματα:
Πλένουμε το σημείο με άφθονο θαλασσινό νερό για να εξουδετερώσουμε τα μικροσκοπικά κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα
Συνίσταται επίσης πλύση με ξύδι ή με διάλυμα μαγειρικής σόδας
Αν δεν μπορείτε να μουλιάσετε την περιοχή με ζεστό νερό, για περίπου 20 λεπτά, προτιμήστε κρύα επιθέματα
Σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμες υδροκορτιζόνης ή αλοιφές με αντιισταμινική δράση για την ανακούφιση από τον κνησμό και το οίδημα.