LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Αυγούστου 2019 07:55

Ενεργειακή Διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ

Τον αυξανόμενο ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους.

AP - πετρέλαιο - πλωτή πλατφόρμα - εξόρυξη - θάλασσα

Την 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ φιλοξενεί σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, υποδέχεται τον Γιώργο Λακκοτρύπη, Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, τον Γιουβάλ Στάινιτζ, Υπουργό Ενέργειας και Υδατικών Πόρων του Ισραήλ και τον Φράνσις Φάνον, υφυπουργό Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.

Στόχος της Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης είναι:

  1. να αναγνωριστούν ενεργειακοί τομείς δυνητικής συνεργασίας, που ενδιαφέρουν και τα τέσσερα κράτη που συμμετέχουν στη διάσκεψη και,
  2. να αποφασιστεί η σύσταση μιας ομάδας εργασίας με υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους. Η ομάδα αυτή θα προσδιορίσει συγκεκριμένα projects, ανά θεματικό τομέα συνεργασίας, και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξής τους σε τετραμερές επίπεδο.

Στο περιθώριο της διάσκεψης αναμένεται να υπάρξουν επίσης διεργασίες προκειμένου να δοθεί ουσιαστική ώθηση στη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό αερίου East Med.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται υπουργική διάσκεψη για ζητήματα ενέργειας, στην οποία συμμετέχει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και είναι σημαντικό ότι η διάσκεψη αυτή γίνεται στην Αθήνα.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - ΦΡΑΝΣΙΣ ΦΑΝΟΝ

Κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη, Χατζηδάκης και Φάνον έκαναν λόγο για στενή και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total - Exxonmobil -ΕΛΠΕ «για να δείξουμε τη βούλησή μας για στενή συνεργασία στο χώρο της ενέργειας αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας».

«Είναι η δεύτερη επίσκεψή μου στην Ελλάδα και αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των διμερών σχέσεων και τον αυξανόμενο ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος για την περιοχή», τόνισε ο κ. Φάνον, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει πολλά για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος και την αύξηση της ενεργειακής της ασφάλειας.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - ΦΡΑΝΣΙΣ ΦΑΝΟΝ

«Συναντήθηκα, πρόσθεσε, με αρκετούς Υπουργούς και με τον κ. Χατζηδάκη στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Συνεχίζουμε να πιέζουμε για ανοιχτή, διαφανή και αποτελεσματική αγορά. Οι αμερικανικές εταιρείες είναι εδώ και έχουν αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή και στην Ελλάδα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν υπάρχει διαφάνεια οι αμερικανικές εταιρείες θα είναι στην κορυφή, έχουμε την καλύτερη τεχνολογία, τις καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας και τις καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην περιβαλλοντική, ενεργειακή και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και την περιοχή».

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - ΦΡΑΝΣΙΣ ΦΑΝΟΝ

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε από την πλευρά του: «Δεν είμαι ούτε ένα μήνα Υπουργός και είναι η δεύτερη συνάντηση μου με τον κ. Φάνον έχοντας συναντηθεί επίσης και με τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, τον κ. Πέρι. Αυτό δείχνει πόσο δυνατή είναι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας. Το γεγονός ότι στην Αθήνα διοργανώνεται αυτή η τετραμερής διάσκεψη για τα θέματα της ενέργειας (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) δείχνει όχι μόνο πόσο ισχυρή είναι η σχέση μας με τις ΗΠΑ αλλά και το γεγονός πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη εργάζονται προς την κατεύθυνση η ενέργεια να μην είναι πηγή προβλημάτων, αλλά ένα μέσο συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑγρότες – μπλόκα: Παραμένει αποκλεισμένος ο Ε-65Σήμερα 07:40 | Ειδήσεις

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να δοθούν λύσεις.

Mητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η γνώση είναι η πιο αποτελεσματική πρόληψηΣήμερα 10:44 | Ειδήσεις

«Και η κατανόηση η ασπίδα απέναντι στον φόβο και στις προκαταλήψεις. Αυτά είναι τα όπλα μας στη μάχη για ένα μέλλον χωρίς HIV/AIDS», τονίζει ο πρωθυπουργός

Τροχαίο στη Λούτσα: "Ο οδηγός δεν κατάλαβε ότι είχε σκοτώσει τον 24χρονο" δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας στον ΑΝΤ1 (βίντεο)Σήμερα 08:39 | Ειδήσεις

Όσα είπε κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα"

Τσιάρας στον ΑΝΤ1: Οι αγρότες έχουν δίκιο, αλλά έως ένα σημείοΣήμερα 09:08 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε, πως «όσα χρήματα δικαιούνται οι έντιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα τα λάβουν στο ακέραιο».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πρέβεζα: Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης ψαρά11:11Mητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Η γνώση είναι η πιο αποτελεσματική πρόληψη10:58Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις διαρρηκτών μετά από κυνηγητό σε ταράτσες και μπαλκόνια10:43Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:29Αττική: Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα10:15Τηλέφωνο για βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων10:01Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης - Θα μιλήσει σε επενδυτικό συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την Μόργκαν Στάνλεϊ09:47IRIS: Υποχρεωτικό από σήμερα σε όλες τις επιχειρήσεις09:33Πάτρα: Συλλήψεις για πωλήσεις αλκοόλ σε ανήλικους09:19Τσιάρας στον ΑΝΤ1: Οι αγρότες έχουν δίκιο, αλλά έως ένα σημείο09:05Τροχαίο στη Λούτσα: "Ο οδηγός δεν κατάλαβε ότι είχε σκοτώσει τον 24χρονο" δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας στον ΑΝΤ1 (βίντεο)08:50Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητάει προεδρική χάρη στη δίκη του για διαφθορά08:35Γουίτκοφ: Ο απεσταλμένος του Τραμπ σήμερα στη Μόσχα08:21Πάτρα: Νέο περιστατικό πτώσης σοβά στο κέντρο της πόλης08:07Αγρότες – μπλόκα: Παραμένει αποκλεισμένος ο Ε-6507:52Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα φέτος η καταβολή του07:38ΤΑΞΙ: Νέα 48ωρη απεργία07:24Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Οι δέκα ημερομηνίες “σταθμός”07:10ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης” των πληρωμών έως τις 5 Δεκεμβρίου06:56Τραμπ: Το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία δεν βοηθάει τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη06:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο