LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 04 Αυγούστου 2019 17:12

Deutsche Welle: μικραίνει η... Μεγάλη Βρετανία;

Ποιες χώρες ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν ο Μπόρις Τζόνσον υλοποιήσει την απειλή του για σκληρό Brexit.

BREXIT

Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία περιλαμβάνει σήμερα η χώρα που επισήμως καλείται "Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας". Για πόσο ακόμη; Στη Σκωτία και στην Ουαλία έχουν εκδηλωθεί κινήματα ανεξαρτησίας, τα οποία θεριεύουν υπό την απειλή των οδυνηρών οικονομικών επιπτώσεων που θα είχε ένα σκληρό Brexit. Στη Βόρεια Ιρλανδία ενισχύεται το αίτημα για επανένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (Έιρε). Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη περιοδεία του σε Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία. Η υποδοχή που του επιφύλαξαν ήταν μάλλον ...παγερή. Αλλά ποιά είναι η κατάσταση που επικρατεί σε κάθε μία από τις απρόβλεπτες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το "παζλ" της Βόρειας Ιρλανδίας

Το 1921 ο Νότος της Ιρλανδίας, μετά από ένοπλη εξέγερση τριών ετών, αποσχίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο ωστόσο παρέμειναν έξι περιφέρειες του Βορρά. Μία ισχνή πλειονότητα των κατοίκων είναι προτεστάντες, αυτοπροσδιορίζονται ως Βρετανοί και επιθυμούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι καθολικοί αποτελούν μειονότητα και αυτοπροσδιορίζονται ως Ιρλανδοί. Μέχρι στιγμής μόνο ένα μικρό κομμάτι των Καθολικών επιθυμούσε την επανένωση με τον ιρλανδικό Νότο. Από τη δεκαετία του '60 πλήθαιναν οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε Καθολικούς και Προτεστάντες, καθώς και οι επιθέσεις σε Βρετανούς στρατιώτες και αστυνομικούς. Κάθε τόσο εκδηλώνονταν τρομοκρατικά χτυπήματα. Τα  "troubles", όπως αποκαλούσαν τις ταραχές οι εμπλεκόμενοι, τερματίστηκαν το 1998 με την περίφημη "συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής". Έκτοτε έχει ουσιαστικά εκλείψει η συνοριακή γραμμή ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία και αυτή η πολιτική ανοιχτών συνόρων συνέβαλε αποφασιστικά στην ειρήνευση που λίγο-πολύ έχει επέλθει στην περιοχή.

Η προηγούμενη πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε δεσμευθεί απέναντι στην ΕΕ να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα, εως ότου βρεθεί οριστική διευθέτηση για το ζήτημα της Ιρλανδίας μετά το Brexit. Με το αποκαλούμενο "backstop", που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, η Βόρεια Ιρλανδία θα συνδεόταν μέσω τελωνειακής ένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με αποτέλεσμα να παραμένει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να τροποποιήσει τη συμφωνία και να καταργήσει το backstop, γιατί δεν δέχεται να έχει η Βόρεια Ιρλανδία διαφορετικό δασμολογικό καθεστώς από την (υπόλοιπη) Βρετανία. Στην ίδια τη Βόρεια Ιρλανδία τα πολιτικά κόμματα εμφανίζονται βαθιά διχασμένα. Οι αποκαλούμενοι "Ενωτικοί" δεν θέλουν να αποχωρήσουν από τη Βρετανία, ενώ αντιθέτως τα ρεπουμπλικανικά κόμματα βλέπουν θετικά την επανένωση με τον Νότο της Ιρλανδίας. Στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής προβλέπεται ρητώς ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη Βρετανία μετά από δημοψήφισμα και πολλοί πιστεύουν ότι η ρήτρα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση σκληρού Brexit. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βαράντκαρ όχι μόνο εκφράζει την επιθυμία του για επανένωση, αλλά και διερωτάται "εάν οι φιλελεύθεροι προτεστάντες πράγματι αισθάνονται άνετα σε μία εθνικιστική Βρετανία". 

Αποδοκιμασίες στη Σκωτία

Η πρώτη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη Σκωτία την περασμένη Δευτέρα προκάλεσε συνθήματα αποδοκιμασίας. Η πρωθυπουργός Νίκολα Στάρτζον ξεκαθαρίζει ότι θα προκηρύξει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας σε περίπτωση σκληρού Brexit. "Η Σκωτία αγνοήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του Brexit. Σταματήστε να οδηγείτε τη χώρα μας προς την άβυσσο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκωτσέζοι είχαν απορρίψει μία απόσχιση από τη Βρετανία. Αλλά σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, επισημαίνει η Νίκολα Στάρτζον. Και αυτό για τον εξής απλό λόγο: το 2014 οι Σκωτσέζοι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία, γιατί εκτιμούσαν ότι μόνο με την παραμονή τους στη Βρετανία θα παρέμεναν και στην ΕΕ. Αντιθέτως, σήμερα είναι η παραμονή στη Βρετανία που τους οδηγεί σε έξοδο από την ΕΕ. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση σκληρού Brexit θα έπρεπε να ιδρύσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος για να ενταχθούν και πάλι στην ΕΕ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσίευσαν οι Τάιμς του Λονδίνου, σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος οι θιασώτες της ανεξαρτησίας θα κέρδιζαν με διαφορά 6%. Το πρόβλημα ειναι ότι η προκήρυξη δημοψηφίσματος προϋποθέτει έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης, δηλαδή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Απροθυμία για ανεξαρτησία στην Ουαλία

Από το 1282 η Ουαλία αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του "Βασιλείου της Αγγλίας". Κάθε τόσο εκδηλώνονται αιτήματα για ανεξαρτητοποίηση από την κεντρική εξουσία του Λονδίνου. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του BBC, ούτε το 10% από τα τρία εκατομμύρια των Ουαλών δεν επιθυμεί πραγματικά την απόσχιση από τη Βρετανία. Στις τελευταίες εκλογές για τη Βουλή των Κοινοτήτων το εθνικιστικό κόμμα Plaid Cymru κατέλαβε τέσσερις έδρες. Ο αρχηγός του, Άνταμ Πράις, προειδοποιεί ότι σε περίπτωση σκληρού Brexit θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και καταγγέλλει ότι "το Κοινοβούλιο του Γουέστμινστερ έχει εξαπατήσει τον λαό της Ουαλίας και όχι η ΕΕ".

Σήμερα η Ουαλία διαθέτει καθεστώς περιορισμένης αυτονομίας και δικό της Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Μαρκ Ντρέικφονρτ, επικρίνει τους χειρισμούς του Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός "δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο" για το Brexit και εκφράζει την ανησυχία του γιατί, όπως υποστηρίζει, οι Ουαλοί αγρότες θα στερηθούν τις επιδοτήσεις της ΕΕ. Υποστηρίζει μάλιστα οι ομιχλώδεις διαβεβαιώσεις του Τζόνσον για μία καλύτερη συμφωνία "στερούνται σοβαρότητας". Ωστόσο, σε αντίθεση με την Νίκολα Στέρτζον στη Σκωτία, ο Ντρέικφορντ δεν ζητεί απόσχιση από τη Βρετανία. Πάντως, στο δημοψήφισμα του Brexit, η πλειοψηφία των Ουαλών είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμεραΣήμερα 21:20 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον πρόεδρο της Grant Thornton Consulting, Νικόλαο Καραμούζη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton, Βασίλη Καζά, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Future Unfold - Framing the Future of Technology», στο Μέγαρο Μουσικής.

Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, είμαστε έτοιμοιΣήμερα 17:23 | Ειδήσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι εμποδίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία.

Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα διόδια των Μαλγάρων – Στον κόμβο Παραλίμνης αύριο αγρότες της ΠέλλαςΣήμερα 20:56 | Ειδήσεις

Η κατεύθυνση προς Αθήνα παραμένει κλειστή από εχθές (01/12).

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑΣήμερα 23:09 | Ειδήσεις

«Είναι συναρπαστικό να βλέπω ότι Ελλάδα και ΗΠΑ αξιοποιούν αυτές τις ευκαιρίες. Να διαμορφώσουμε αυτή την εποχή μαζί» τόνισε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παρτιζάν: Συμφώνησε ο Αντρέα Τρινκιέρι για να διαδεχτεί τον Ομπράντοβιτς στην τεχνική ηγεσία23:27Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑ23:19Τροχαίο με εγκατάλειψη στα Χανιά: Στο νοσοκομείο ένας μοτοσικλετιστής (εικόνες)23:11Πιτσιλής - Future Unfold: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται σε "data-driven" Οργανισμό23:03Χατζηδάκης - Future Unfold: Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύμμαχός μας εάν συνεχίσουμε να προχωρούμε με σοβαρότητα στην οικονομία22:58Θεσσαλονίκη – Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων έπειτα από 4 ώρες αποκλεισμού22:53Χίος: Συνελήφθη Τούρκος για εμπλοκή σε κατασκοπεία22:45Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας – Τι προβλέπει22:37Ο Όμιλος Antenna ενισχύει την ηγετική θέση του στον τομέα της ψυχαγωγίας - Νέα εξαγορά της Options & Town Cinemas22:29Ζελένσκι: Κανείς δεν μπορεί να διαλύσει τον κόσμο μόνος του – ούτε η Ρωσία22:24Δύο τροχαία στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνίστριες μεθυσμένες οδηγούς22:16Αττική: Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές αύριο Τετάρτη22:08Μητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα22:00Πέρασε η τροπολογία για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων - Αναλυτικά οι νέες διατάξεις21:52Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός ταξί που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 35χρονο στη Θεσσαλονίκη21:44Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματα21:36Ηράκλειο: Νταλίκα τυλίχθηκε στις φλόγες στον ΒΟΑΚ – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής (εικόνες)21:28ΥΠΕΞ: Τα θέματα με την Τουρκία τα χειριζόμαστε διμερώς - Έχουμε εγκαθιδρύσει μια λειτουργική σχέση21:20Missing alert για την εξαφάνιση 52χρονου21:10Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα διόδια των Μαλγάρων – Στον κόμβο Παραλίμνης αύριο αγρότες της Πέλλας21:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο