LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 02 Αυγούστου 2019 23:13

Κατατέθηκε στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο για άσυλο, ΟΤΑ και διανομή φαρμάκων

Τι προβλέπει το διυπουργικό νομοσχέδιο που εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια επιτροπή. Πότε ψηφίζεται από την Ολομέλεια.

ΒΟΥΛΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Κατατέθηκε στην Βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τη διανομή φαρμάκων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου που έχει το χαρακτήρα του επείγοντος, θα ολοκληρωθεί έπειτα από δύο συνεδριάσεις στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 10 π.μ., θα ξεκινήσει η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές και θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα, ενώ την Τετάρτη 7 Αυγούστου θα εισαχθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις, που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δίνουν τέλος σε στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι:

  • Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής τους.
  • Δημιουργείται το πλαίσιο ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στο χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
  • Μέσω των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην έρευνα και τη διδασκαλία και δίνεται τέλος στο υπάρχον καθεστώς ανομίας στα πανεπιστήμια.
  • Μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.
  • Μπαίνει τέλος στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και τους Δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.
  • Τοποθετούνται τα θεμέλια του νέου, ψηφιακού κράτους. Εξαιρετικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι  οι διατάξεις που στηρίζουν τη δημιουργία πραγματικού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας. Ειδικότερα, πρόκειται για μια σειρά διατάξεις που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Φάρμακα - χάπια

Η διανομή των φαρμάκων

Πιο αναλυτικά, το διυπουργικό νομοσχέδιο προδιαγράφει και τα πρώτα δείγματα γραφής του Υπουργείου Υγείας που στόχο έχουν να βάλουν τέλος στις ουρές της ντροπης στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών. Αυτό προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, που θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε μια ιδιωτική κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση σε περισσότερες ομάδες βαριά ασθενών. Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι και η κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιμη η προκήρυξη για την εταιρεία μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ - ΜΑΤ - ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ

Το άσυλο

Με το νομοσχέδιο υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Οι νέες διατάξεις για το άσυλο υπογραμμίζουν ότι «κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας». Τονίζεται, επίσης ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει».

Έτσι θα κυβερνηθούν οι Δήμοι

Το νομοσχέδιο αίρει τα εμπόδια κυβερνησιμότητας στους Δήμους καθώς από τη μια αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες που επέφερε η εφαρμογή της απλής αναλογικής ενώ, από την άλλη, διατηρείται ισχυρός ο ρόλος των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων. Στην πράξη τα Συμβούλια αναβαθμίζονται καθώς απαλλάσσονται από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και δημιουργούνται προϋποθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο, αφού η αντιπολίτευση για να απορρίψει πράξεις της αρμοδιότητας του Συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός, πρέπει να καταθέσει αιτιολογημένη άποψη με στοιχεία από τις ίδιες της υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων θεσπίζεται η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη. Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των Δήμων και των Περιφερειών, έτσι ώστε  να καταλήγει -σε περίπτωση αδιεξόδου- στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στίβεν Σπίλμπεργκ: Η ταινία που τον σημάδεψε…23:59Γαλλία-ΟΗΕ: Οι τελωνειακοί δασμοί εμποδίζουν την καταπολέμηση της φτώχειας23:49Κερατσίνι: Διαρρήκτες πιάστηκαν στα πράσα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ23:32Ιταλία: Απαγορεύεται η εργασία κάτω από τον ήλιο όταν έχει καύσωνα και για συγκεκριμένες ώρες23:18Τραμπ: Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν στο 1%23:02Ρόδος: Αυτοκίνητο έκανε βουτιά στο βυθό του λιμανιού22:48Υπουργείο Εργασίας: Τα fake news και οι αλήθειες για το νέο νομοσχέδιο22:33Μέγαρα – Πυρκαγιά: Στάλθηκε μήνυμα από το 11222:19Φωτίστε την επιχείρησή σας χωρίς αρχικό κεφάλαιο από την GlobiLED22:03Ιταλία: Κύμα καύσωνα σε 17 πόλεις την Τρίτη21:50Ινδία: Ζωντανά φίδια κατασχέθηκαν από επιβάτη που επέστρεφε από την Ταϊλάνδη21:34Τζούλη: Το απόστημα των ψυχιάτρων στις φυλακές Κορυδαλλού να βγάζουν τρελούς πολλούς κατηγορούμενους θα σπάσει21:20Καρέτσας: Νέα διάκριση για τον 17χρονο διεθνή21:04Φθιώτιδα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα20:50Κασιδιάρης: Εισαγγελική εισήγηση για την αποφυλάκιση του20:37Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:24Τραμπ: Εξετάζει να διακόψει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες για αλλαγές φύλου σε παιδιά και εφήβους20:10Κυρανάκης: Επιστολή σε δημάρχους για την εφαρμογή του ΚΟΚ – Ποιες ενέργειες αναλαμβάνουν δήμοι και περιφέρειες19:52Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Τιμά τα 64α γενέθλια της μητέρας του19:33ΗΠΑ: Αντιμέτωπες οι χώρες με υψηλότερους δασμούς μετά την προθεσμία της 9ης Ιουλίου19:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο