LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 01 Αυγούστου 2019 19:30

Αντιπολιτευτικά “πυρά” για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Στα “κάγκελα” ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.  «Ναι μεν, αλλά…» από το Κίνημα Αλλαγής.

ΑΘΗΝΑ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ζήτημα δημοκρατίας θεωρούν την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Συμφωνεί, μερικώς, με τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας το ΚΙΝΑΛ και προτείνει βελτιώσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Το ακαδημαϊκό άσυλο είναι σύμφυτο με τα δικαιώματα και τους αγώνες

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η εξομοίωση του χώρου των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο και η κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Προσθέτει ότι «προβληματισμό και ανησυχία δημιουργούν στην ερευνητική κοινότητα της χώρας, οι διατάξεις που αφορούν στη βίαιη μεταφορά της ΕΔΕΤ ΑΕ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την απόσπαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αποκόπτοντας σημαντικές μονάδες τεκμηρίωσης και υποστήριξης της έρευνας από τους κύριους χρήστες των υπηρεσιών της, που είναι τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας».

Συγκεκριμένα, ως προς το ακαδημαϊκό άσυλο σημειώνει ότι «είναι σύμφυτο με το ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι ζυμωμένο με αγώνες και δικαιώματα και η κατάργησή του αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας». Αναφέρει πως «οι συντηρητικές κυβερνήσεις αναφέρονται διαχρονικά στο πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας και παραβατικότητας, συκοφαντώντας το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας». Προσθέτει ότι «υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων και πως η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης».

Σχετικά με την ίδρυση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίων Πατρών, αναφέρει ότι αποτελούσε πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, "ενώ η προβλεπόμενη κατάργησή της αποτελεί πλήγμα για το τοπικό πανεπιστήμιο, αλλά και την εκπαίδευση συνολικά".

Υποστηρίζει ότι «η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας "κλείνει το μάτι" στα ιδιωτικά κολέγια εντός της χώρας τα οποία παρέχουν πτυχίο νομικής με τη μέθοδο του franchise».

Επίσης, όσον αφορά το άρθρο 62- «Εξασφάλιση πιστώσεων για απασχόληση εκπαιδευτικών», αναφέρει πως το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δεσμεύσει 24.5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη μέρους των αναγκών σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, επιπλέον των κονδυλίων που ήδη έχουν δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό». «Γεγονός», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που «καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που είχαν προγραμματιστεί και εγκριθεί με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2020 και το 2021, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με διαδικασίες ΑΣΕΠ που πρέπει άμεσα να επανεκκινήσουν»… 

Ναι μεν, αλλά… από το Κίνημα Αλλαγής

«Η κατοχύρωση της Ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και την διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, είναι για την παράταξή μας ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΑΡΧΕΣ» σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής και συνεχίζει:

Εξ’ άλλου ήταν η  Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που με το Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ (Ν. 1268/82) κατοχύρωσε την έννοια και το πραγματικό περιεχόμενο του «Πανεπιστημιακού Ασύλου».

Δυστυχώς σήμερα στα ΑΕΙ υπάρχουν έντονα φαινόμενα βίας και ανομίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι χώροι τους για παντελώς άσχετες και μάλιστα παράνομες δραστηριότητες.

Ο σεβασμός του Πανεπιστημιακού Ασύλου αλλά και του ίδιου του Δημόσιου Πανεπιστημίου απαιτεί την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

Γιατί η επικράτηση της βίας και της ανομίας

Στην ουσία καταργεί το «άσυλο», μια και ορισμένες μειοψηφίες δεν επιτρέπουν να παρουσιασθούν απόψεις και να γίνουν ελεύθερα συζητήσεις σε θέματα που αυτοί «δεν εγκρίνουν».

Υπονομεύει την λειτουργία του ίδιου του Δημόσιου Πανεπιστημίου, δημιουργώντας καταστάσεις που δυσχεραίνουν την ακαδημαϊκή διδασκαλία και στερούν από τις νέες και τους νέους των λιγότερο προνομιούχων τάξεων την δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτική και σύγχρονη γνώση.

 2)      Όλοι οι Νόμοι για τα ΑΕΙ που ψηφίσθηκαν μετά την μεταπολίτευση (Ν. 1268/82, Ν.3549/2007, Ν. 4009/2011), περιλαμβάνουν διατάξεις που προέβλεπαν διαδικασίες για την παρέμβαση «δημόσιας δύναμης» (Αστυνομίας) σε περίπτωση παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους.

Ιδιαίτερα ο Ν. 4009/2011 που ψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στην Βουλή, με το άρθρο 3 κατοχύρωνε πλήρως την ακαδημαϊκή ελευθερία, και προέβλεπε ότι σε «αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή ποινική νομοθεσία».

Ακόμη όμως και ο Νόμος 4485/2017 (Νόμος ΣΥΡΙΖΑ) που τον αντικατέστησε ,επέτρεψε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση αστυνομικής δύναμης σε περίπτωση κακουργημάτων.

Οι προβλέψεις των Νόμων αυτών δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη. Ο πρώτος και κύριος λόγος ήταν η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση και την αστυνομία.

Βέβαια και η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν επέδειξε αποφασιστικότητα.

3)      Σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιεί το θέμα του «ασύλου», ως κεντρικό στοιχείο της επικοινωνιακής της πολιτικής ,αντιμετωπίζοντας το με την λογική του «νόμος και τάξη», και ως το μοναδικό θέμα που αφορά την λειτουργία των ΑΕΙ.

Η ΝΔ δεν έχει πει τίποτε συγκεκριμένο για την αναβάθμιση της ποιότητας των  ΑΕΙ, την αξιολόγηση τους ,τον τρόπο διοίκησης ,την σύνδεση τους με τις σύγχρονες τάσεις σε οικονομία και κοινωνία, την εξωστρέφεια τους, την πραγματική αυτονομία τους από το κράτος. 

Πρόκειται για μια εξόχως λαϊκίστικη και αυταρχική λογική, «αντεστραμμένο είδωλο» της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας είναι απαραίτητη.

Αλλά το θέμα της ρύθμισης του Πανεπιστημιακού Ασύλου, είναι μεν σημαντικό, αλλά δεν αποτελεί δε το μοναδικό θέμα για την Αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Σε τελική ανάλυση η νομική δυνατότητα παρέμβασης της Αστυνομίας δεν λύνει αυτομάτως όλα τα προβλήματα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Στα Εξάρχεια το «άβατο» δεν προβλέπεται από κάποια νομοθετική ρύθμιση.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνεται για την αρνητική κατάσταση στα ΑΕΙ, και την διάλυση της Δημόσιας Παιδείας, επιχειρεί ψευδεπίγραφα να εμφανισθεί ως δήθεν εγγυητής των «ακαδημαϊκών ελευθεριών», χωρίς να λέει κουβέντα για την αναγκαία αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ του ΚΙΝΑΛ

4)      Το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις αρνητικές καταστάσεις στα ΑΕΙ, έχει ήδη προτείνει δια της Προέδρου Φώφης Γεννηματά την επαναφορά σε ισχύ του άρθρου 3 του Ν. 4009/2011.

Η διάταξη που παρουσίασε προς διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας είναι θετική ως προς την κατοχύρωση του Ακαδημαϊκού Ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών (Στις 2 πρώτες παραγράφους) και από εμάς γίνεται αποδεκτή.

Η παράγραφος 3 όμως δημιουργεί κινδύνους, σύγχυση, σοβαρά ερωτηματικά.

Στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των παράνομων πράξεων, χωρίς τον κίνδυνο αστυνομοκρατίας εντός των ΑΕΙ. Πράγμα που διευκρινίζουμε ότι δεν πιστεύουμε ότι το επιθυμεί το οιοδήποτε κόμμα του Συνταγματικού τόξου.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την εξής εναλλακτική διάταξη, που πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ανομίας και κατοχυρώνει πλήρως τις Ακαδημαϊκές ελευθερίες:

«Το άρθρο 3 του ν. 4485/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 3

Ακαδημαϊκές ελευθερίες [Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος]

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος».

ΚΚΕ: κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος το άσυλο

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας ως πρόσχημα την ανομία και τη δράση συμμοριών, που καμία σχέση δεν έχουν με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με το ισχύον πλαίσιο, επιχειρεί να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο, που είναι κατάκτηση του φοιτητικού κι ευρύτερα του εργατικού-λαϊκού κινήματος» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

Μάλιστα, επιχειρεί να νομοθετήσει την κατάργησή του “ντάλα” καλοκαίρι, ακολουθώντας την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που επιχειρούσαν να περάσουν τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, σε περιόδους που σχολεία και πανεπιστήμια ήταν κλειστά, προκειμένου να έχουν όσο το δυνατό μικρότερες αντιδράσεις.

 Επικαλείται την εγκληματικότητα, την ώρα που το οργανωμένο έγκλημα δρα όχι μόνο γύρω από τα ιδρύματα, αλλά και -σχεδόν ανενόχλητο- σε γειτονιές της Αθήνας και της Αττικής χωρίς την προστασία κάποιου “ασύλου”. Επικαλείται ακόμα και το εμπόριο ναρκωτικών, την ώρα που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι συνένοχοι για την καλλιέργεια ανοχής απέναντι στα ναρκωτικά, άρα και τη διείσδυσή τους στα πανεπιστήμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί ψήφισαν για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, που εγκλωβίζουν τον χρήστη, αποτρέπουν την προσπάθεια απεξάρτησης και έχει αποδειχθεί ότι δίπλα τους ξεφυτρώνουν νέες πιάτσες.

Επιχειρώντας να κρύψει την ουσία της ρύθμισης, η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δήθεν προστασία της, αναμασώντας όσα έλεγε και η προηγούμενη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από τέτοια «ευχολόγια» θέλουν να κρύψουν ότι στο “πανεπιστήμιο-επιχείρηση”, που φτιάχνεται, με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, οι σπουδές των φοιτητών, όπως και η ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας, μόνο ελεύθερες δεν μπορεί να είναι, αφού είναι δεμένες στην προκρούστεια κλίνη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό και, συνεχίζοντας στο δρόμο του προκατόχου της ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι εκπρόσωποι των συμφερόντων του κεφαλαίου να έχουν απόλυτη ασυλία να κυκλοφορούν μέσα στα πανεπιστήμια και να κάνουν τις μπίζνες τους.

Μέσα σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο απαιτείται “σιγή νεκροταφείου”, για να εφαρμόζεται χωρίς εμπόδια η πολιτική που προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα στα ιδρύματα, ενισχύει την κατηγοριοποίηση πτυχίων, ιδρυμάτων και αποφοίτων, τσακίζει τις προοπτικές της νεολαίας που σήμερα πασχίζει να ολοκληρώσει τις σπουδές της για να βρει μια ικανοποιητική δουλειά.

Η ΝΔ, προωθεί την κατάργηση του ασύλου, με τη σύμπραξη του ΚΙΝΑΛ, αλλά και την ουσιαστική συμφωνία βουλευτών και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το 2011, ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τότε, είχαν υπερψηφίσει την κατάργηση του ασύλου με το νόμο Διαμαντοπούλου.

Η ΝΔ σηκώνει τη σημαία “νόμος και τάξη” για να σηματοδοτήσει πως η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής θα χρειαστεί ένταση της καταστολής, εντός κι εκτός των ιδρυμάτων. Εξάλλου, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν με την καταστολή τους αγώνες φοιτητών και εκπαιδευτικών, όποια ρύθμιση για το άσυλο κι αν ίσχυε.

Ωστόσο, ούτε η καταστολή, ούτε η οποιαδήποτε ρύθμιση για το άσυλο μπορεί να εμποδίσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, όταν αυτό συγκεντρώνει δυνάμεις και μαζικοποιεί τη συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των φοιτητών.

Το πραγματικό περιεχόμενο του ασύλου μπορούν να το υπερασπιστούν οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και των πανεπιστημιακών δασκάλων, το εργατικό - λαϊκό κίνημα συνολικά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που διαμορφώνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ιδρύματα -και αξιοποιείται και ως πρόσχημα για το χτύπημα του ασύλου- και ο οποίος αγώνας διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις να μπλοκάρει την απόπειρα της κυβέρνησης ΝΔ να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα στα πανεπιστήμια θα συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση του πραγματικού του περιεχομένου. Για να γίνουν οι σύλλογοι των φοιτητών, των εργαζομένων και των πανεπιστημιακών δασκάλων εστίες αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Για να ισχυροποιηθεί η συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση της νεολαίας, των φοιτητών, η συνάντησή της με την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με ενιαία αιτήματα και κατεύθυνση αμφισβήτησης του συστήματος.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βουλή: Βουλευτής έριξε μπουνιά σε συνάδελφό του12:24Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε, πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)10:24Ηράκλειο – Καταγγελία 19χρονου: Νεαροί με έδερναν και η ανήλικη αδερφή τους τραβούσε βίντεο10:10ΝΒΑ – Μπακς: Ήττα από τους Πέισερς απόντος του Αντετοκούνμπο09:57Νατσιός στον ΑΝΤ1: Η δήλωση Παπαδόπουλου, το σύνθημα του Αυτιά και το “θαύμα” των Ευρωεκλογών09:43Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις για την λιτότητα (εικόνες)09:30Ηράκλειο: Ήπιε, δεν βρήκε ταξί και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση!09:16Σεπόλια: Εμπρησμός σε ΑΤΜ και ζημιές σε σούπερ-μάρκετ (εικόνες)09:02ΗΠΑ - Ουκρανία: Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν 08:49Ιράν: Απαγόρευσε ξανά στις γυναίκες την είσοδο σε γήπεδο ποδοσφαίρου08:35“The 2Night Show” – Βαλαβάνη: Δεν θέλω να κάνω τα ίδια “λάθη” με τη νέα μου σχέση08:22Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο - Επιπτώσεις στην υγεία και οδηγίες προστασίας (εικόνες)08:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο