LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 31 Ιουλίου 2019 09:03 | Ανανέωση: 31 Ιουλίου 2019 09:41

“Γκάζι” στα φέσια τον Ιούνιο, από το “φρένο” στις κατασχέσεις λόγω εκλογών

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Πόσες είναι συνολικά οι οφειλές των πολιτών.

χρέη - φέσια

Ξεπέρασαν τα 3,6 δισ. ευρώ τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τον Ιούνιο, πριν ακόμα ξεκινήσει η πληρωμή των φετινών εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Πολλοί μάλιστα εγκατέλειψαν παλιές ρυθμίσεις για να υπαχθούν στην νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και να κερδίσουν περισσότερες και μικρότερες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φούσκωσαν τον περασμένο μήνα κατά 473 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 10,6% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018 όταν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν ανέλθει σε 428 εκατ. ευρώ.

Από τα 473 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων τα 293,67 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τα μισά, είναι οφειλές από ΦΠΑ που δεν πληρώθηκαν.

Ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στα 3,609 δισ. ευρώ οδηγώντας σε έναν εφιάλτη απλήρωτων υποχρεώσεων που συνολικά έχουν εκτοξευτεί στα 104,1 δισ. ευρώ!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις νέων και παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν κατεβάσει στροφές. Ειδικά τον Ιούνιο, οι κατασχέσεις λόγω και προεκλογικής περιόδου ατόνησαν. Έγιναν 4.213 έναντι 6.000 που είχαν πραγματοποιηθεί τον Μάιο και 9.000 τον Απρίλιο.

Μέσω των ρυθμίσεων και των κατασχέσεων στο πρώτο εξάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 2,382 δισ. ευρώ όταν το ίδιο διάστημα του 2018 είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία 2,749 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στις βελτιώσεις που έγιναν στη ρύθμιση των 120 δόσεων προσδοκώντας σημαντικά έσοδα. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι στη ρύθμιση έχουν υπαχθεί πάνω από 200.000 οφειλέτες οι οποίοι έχουν ρυθμίσει χρέη ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Το πλήθος των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη μειώθηκε τον Ιούνιο από 3.842.108 τον αμέσως προηγούμενο μήνα σε 3.750.098 ΑΦΜ. Ανάλογη μείωση (από 1.805.268 σε 1.764.551) σημειώνεται στο πλήθος των φορολογουμένων στους οποίους η Φορολογική Διοίκηση έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Αντίθετα, αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης δηλαδή έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων. Τον Ιούνιο έφθασαν σε 1.215.755 και στην περίπτωση που υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα παγώσουν τις κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για εμπρηστές: Η ατιμωρησία τελειώνει εδώ (βίντεο)Σήμερα 18:19 | Ειδήσεις

Σε ανάρτηση του, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι, «Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας».

Toυρκικά ΜΜΕ: Η Αγκυρα διπλασιάζει τα στρατεύματα στα ΚατεχόμεναΣήμερα 21:49 | Ειδήσεις

Το πλήθος των δυνάμεων θα μπορούσε να ξεπεράσει και τις 100.000, σύμφωνα με ρεπορτάζ

Λαγουβάρδος στον ΑΝΤ1: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιώνΣήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι και ο Σεπτέμβριος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τις φωτιές, καθώς η αντιπυρική περίοδος έχει μεγαλώσει.

“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Σύλληψη Τούρκου καταζητούμενου για συνεργεία σε ανθρωποκτονίαΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Σε βάρος του 25χρονου, είχε εκδοθεί ερυθρά αγγελία των Αρχών της Τουρκίας, για τη συμμετοχή του σε ανθρωποκτονία στην Κωνσταντινούπολη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Λιώνει ραγδαία ο παγετώνας - Αλλάζει μετά από 130 χρόνια ο τρόπος μέτρησης23:12Ελλάδα – Λετονία: Εμφατική νίκη στην επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο22:57ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου22:41Όζι Όσμπορν – BBC: Αναβλήθηκε η προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του22:24Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα 350.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων22:10Toυρκικά ΜΜΕ: Η Αγκυρα διπλασιάζει τα στρατεύματα στα Κατεχόμενα21:57Καβάλα: Σύλληψη χειριστή jet ski για τον τραυματισμό 11χρονου21:43Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονης21:30Νάξος: Παραμένει η περίφραξη στην Πορτάρα21:16Σουηδία: Η ιστορική εκκλησία της Κιρούνα μεταφέρθηκε οδικώς για 5 χιλιόμετρα! (εικόνες)21:01Επίθεση με χλωρίνη: Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 46χρονη 20:47Κύπελλο Ελλάδας: Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στη League Phase20:32Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Σίσι20:18Λαγουβάρδος στον ΑΝΤ1: Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών20:03Παλαιστινιακή Αρχή: Το νέο εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ μετατρέπει τη Δυτική Όχθη σε φυλακή19:46Κρήτη: Σεισμός στα Χανιά19:30Φωτιά στη Μεσσηνία19:17ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου19:03Μητσοτάκης για εμπρηστές: Η ατιμωρησία τελειώνει εδώ (βίντεο)18:50 Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη18:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο