LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 30 Ιουλίου 2019 09:29

Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ1: Έρχεται απλοποιημένος κώδικας για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (βίντεο)

Ποια μέτρα λαμβάνονται για την «κυβερνησιμότητα» Δήμων και Περιφερειών. Τι είπε για το πρόβλημα των σκουπιδιών, αλλά και για την προκήρυξη 3Κ.

Τ. Θεοδωρικάκος - Καλοκαίρι Μαζί

Στις βασικές παρεμβάσεις για την «κυβερνησιμότητα» Δήμων και Περιφερειών αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», με αφορμή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Σε 220 δήμους και σε 7 περιφέρειες ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δεν διαθέτουν την αναγκαία πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά αντίστοιχα συμβούλια, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν από τους πολίτες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έριξε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ιδεοληπτική εμμονή για την απλή αναλογική, που οδήγησε σε αυτό το σημείο, ενώ τόνισε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος βασικές λειτουργίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες να μπλοκαριστούν.

Το μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση είναι πρώτον, όπως είπε «να ενθαρρύνουμε τις δημοτικές παρατάξεις να συνεργαστούν μεταξύ τους, με την προϋπόθεση ότι θα είναι και η παράταξη του Δημάρχου». Επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης μέσω της ρύθμισης, προβλέπεται να έχουν την πλειοψηφία και σε όλα τα νομικά πρόσωπα του οργανισμού του δήμο.

Η νομοθετική ρύθμιση περιέχει επίσης παρεμβάσεις που αφορούν τη συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Ωστόσο, ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα εξακολουθήσουν να έχουν την πλειονότητα των αρμοδιοτήτων που ασκούν.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, όπως είπε, για να αποφύγουμε κωλύματα αν οι άλλες παρατάξεις διαφωνούν θα πρέπει να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, έχοντας πρώτα συνεργαστεί με τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, με στόχο, όπως είπε, να μπει τέλος στις καταχρηστικές καταψηφίσεις προϋπολογισμών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις γίνονται στο πλαίσιο του υπάρχοντος νόμου, ενώ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα φέρει έναν απλοποιημένο κώδικα για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στο θέμα των σκουπιδιών και συγκεκριμένα για την Κέρκυρα, ο κ. Θεοδωρικάκος, το χαρακτήρισε «βόμβα» για την υγεία των πολιτών και ανέφερε ότι υπήρξε επικοινωνία με τον Δήμαρχο του νησιού και του προτάθηκε μια λύση, την οποία θα ακολουθήσει.

Τόνισε ότι το θέμα των σκουπιδιών πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα των Δήμων και των Περιφερειών και όπως είπε «πρέπει να δοθεί λύση και στην Αττική για τα σκουπίδια αλλιώς θα μας «πνίξουν»».

Σχετικά με την εμπλοκή που προέκυψε με μερίδα επιτυχόντων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3Κ/2018,  κ. Θεοδωρικάκος αποκάλυψε ότι δόθηκε συνολική λύση με την τροπολογία που είναι μέσα στο νομοσχέδιο για την «κυβερνησιμότητα». Όπως είπε ο υπουργός τα προσόντα που έχει ο κάθε υποψήφιος όταν κάνει την αίτηση, θα τα έχει και όταν γίνεται η πρόσληψη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Αύριο η επιστροφή ενοικίου σε παραπάνω από 1 εκατ. ενοικιαστέςΣήμερα 12:41 | Ειδήσεις

«Μειώνουμε τον φόρο στις μικρές ιδιοκτησίες ενώ μειώνουμε στο 50% και καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ σε χωριά κάτω από 1.500 κατοίκους και μειώνουμε τον ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Εξεταστική καλεί ξανά τον "Φραπέ" – Βίαιη προσαγωγή ζητά η αντιπολίτευσηΣήμερα 10:36 | Ειδήσεις

 Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ξυλούρης είχε αρνηθεί προ ημερών να προσέλθει για κατάθεση, επικαλούμενος το δικαίωμα στη σιωπή. 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε 10 περιοχές – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥΣήμερα 12:31 | Ειδήσεις

Αυτές τις περιοχές θα πλήξει σήμερα και αύριο η κακοκαιρία Adel.

Αττική: Συνελήφθησαν με 481 πίνακες - Οι περισσότεροι ήταν πλαστοί (εικόνες)Σήμερα 10:18 | Ειδήσεις

Μεταξύ των πινάκων, εντοπίστηκαν και πλαστά έργα γνωστού Έλληνα ζωγράφου, του οποίου τα αντίστοιχα γνήσια έργα έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα έκτακτη στήριξη 56 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από ευλογιά και πανώλη14:00"Μένουμε ενημερωμένοι": Καμπάνια της ΕΛΑΣ για τις απάτες κατά ηλικιωμένων (βίντεο)13:46Η συμφωνία Κύπρου - Λιβάνου για οριοθέτηση ΑΟΖ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία13:32Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε 10 περιοχές – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ13:18Αγρότες: Στήνουν μπλόκο στον Ε-65 την Κυριακή13:04Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Αύριο η επιστροφή ενοικίου σε παραπάνω από 1 εκατ. ενοικιαστές12:49Χονγκ Κονγκ: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός της φωτιάς σε ουρανοξύστες - Τρεις συλλήψεις (εικόνες)12:35Πάπας Λέων: Έφτασε στην Τουρκία - Το απόγευμα η συνάντηση με τον Ερντογάν12:21Τζουμέρκα: Η κακοκαιρία προκάλεσε κατάρρευση εδάφους 50 μέτρα από οικισμό (εικόνες)12:07Αυστραλία: Επίθεση καρχαρία - Νεκρή μια 20χρονη11:53Παναθηναϊκός: Πρόστιμα από την UEFA για τους αγώνες με Φέγενορντ και Γκόου Αχέντ Ιγκλς11:39Στο "κόκκινο" η λειψυδρία στην Αττική11:25Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών11:11ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Εξεταστική καλεί ξανά τον "Φραπέ" – Βίαιη προσαγωγή ζητά η αντιπολίτευση10:57Αττική: Συνελήφθησαν δύο άνδρες με 481 πίνακες - Οι περισσότεροι ήταν πλαστοί (εικόνες)10:43Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ψήφισμα για κατώτατο ηλικιακό όριο για παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης10:2927χρονος οδηγός μηχανής μετέτρεψε τη Λεωφόρο Μαραθώνος σε πίστα ράλι10:15ΕΕ: Η Κομισιόν ενέκρινε εκταμίευση 2,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του "NextGenerationEU"10:01Τραγωδία στο Πέραμα: Μία νεκρή έπειτα από ανατροπή φορτηγού (βίντεο)09:47Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη09:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο