LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 26 Ιουλίου 2019 19:01

Απαλλαγή μουσικού για πρόσληψη με πλαστό πτυχίο ζήτησε ο Εισαγγελέας

Τι αναφέρει στο σκεπτικό της πρότασης του προς το δικαστήριο, βάζει των πρόσφατων αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.

Πτυχίο

Να απαλλαγεί των κατηγοριών του μουσικός που προσελήφθη στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) προσκομίζοντας πλαστό τίτλο σπουδών της Ακαδημίας Καλών Τεχνών των Τιράνων, προτείνει εισαγγελέας, προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, επικαλούμενός στο πολυσέλιδο σκεπτικό του τις αλλαγές που επέφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας. Πρόκειται για 48χρονο, Βορειοηπειρώτη στην καταγωγή, κατά του οποίου ασκήθηκε, τον περασμένο Απρίλιο, ποινική δίωξη για τις πράξεις της χρήσης πλαστού εγγράφου και της απάτης, αμφότερες κατ' εξακολούθηση και εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Είχε προηγηθεί σχετική αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού, όταν κατά τους ελέγχους των τίτλων σπουδών των υπαλλήλων του διαπιστώθηκε ότι το πτυχίο που προσκόμισε το 1995 ο κατηγορούμενος -συμμετέχοντας σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΚΟΘ για την πλήρωση οκτώ κενών θέσεων εκτελεστών οργάνων μουσικού συνόλου- ήταν πλαστό. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, η Σχολή Μουσικής του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών των Τιράνων βεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο δίπλωμα σπουδών «δεν εκδόθηκε για τον κατηγορούμενο και δεν ανήκει σ' αυτόν».

Υπό αυτές τις συνθήκες, η υπόθεση πήρε τον δρόμο της ανάκρισης, με τη δικογραφία να καταλογίζει στον 48χρονο ότι «παραπλάνησε τα αρμόδια διοικητικά όργανα της ΚΟΘ», επιτυγχάνοντας την πρόσληψη αλλά και τη μετέπειτα μονιμοποίηση και προαγωγή του. Κατά τα διωκτικά έγγραφα, εισέπραξε από τη στιγμή της πρόσληψής του έως τα τέλη Ιουνίου του 2018, τακτική μισθοδοσία ύψους 582.717, 17 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, στην πρότασή του που υπέβαλε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Γεώργιος Νούλης, δέχεται ότι ο κατηγορούμενος πράγματι τέλεσε την πράξη της χρήσης πλαστού εγγράφου. Πλην όμως, όπως επισημαίνει, με τον νέο Ποινικό Κώδικα η συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη τυποποιήθηκε ως ιδιαίτερο - «ιδιώνυμο» έγκλημα ειδικού σκοπού σε διάταξη του άρθρου που αφορά την πλαστογραφία πιστοποιητικών (άρθρο 217 παρ.3 του νέου Π.Κ.) και, «ανεξαρτήτως του ύψους του οφέλους ή της βλάβης που επέρχεται από την τέλεσή της, κατηγοριοποιήθηκε ως πλημμέλημα, με απειλούμενη ποινή φυλάκισης». Κατ' επέκταση, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται την παραγραφή του παραπάνω πλημμελήματος λόγω παρέλευσης 5ετίας.

Περαιτέρω, στην τεκμηρίωση της απαλλακτικής του πρότασης και σε ό,τι αφορά το σκέλος της απάτης εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, επισημαίνει ότι «λόγω της προσφάτως επελθούσας νομοθετικής μεταβολής, με την κατάργηση της ισχύος του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/1950)» (…) «δεν είναι δυνατή η θεμελίωση της τέλεσης της διωχθείσας πράξης». Με τα δεδομένα αυτά, ζητεί για τις μερικότερες πράξεις της απάτης να παύσει οριστικά η δίωξη λόγω εξάλειψης του αξιόποινού της συνέπεια παραγραφής.

Ειδική αναφορά, τέλος, κάνει ο εισαγγελικός λειτουργός στο θέμα της φερόμενης περιουσιακής ζημιάς που υπέστη η παθούσα (ΚΟΘ), τονίζοντας ότι το νομικό αυτό ζήτημα κρίθηκε με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (εξ αφορμής της περίπτωσης της καθαρίστριας από τον Βόλο). «Λόγω της ισοστάθμισης μεταξύ των ληφθεισών από τον κατηγορούμενο αποδοχών και της παραχθείσας απ' αυτόν εργασίας δεν επήλθε τελικώς ζημιά στην περιουσία της ΚΟΘ» επισημαίνεται στην πρόταση, καθόσον, όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο «η δεξιοτεχνία του στο βιολί κρίθηκε επαρκής (…) και βεβαιώθηκε αρμοδίως από τον εργοδότη του φορέα ότι οι επιδόσεις του ήταν συμβατές με τις απαιτήσεις της θέσης που κατείχε».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Ρακούν "διαρρήκτης" τα έκανε γυαλιά-καρφιά σε κάβα - Κατέληξε μεθυσμένο στην τουαλέτα23:41Κακοκαιρία Byron: Πού καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής23:24Σεισμός 4.7 ρίχτερ στα Καλάβρυτα23:10Νότια Κορέα: Αποκαλύφθηκε δίκτυο μαζικής παραβίασης καμερών - Χιλιάδες πολίτες θύματα κρυφής καταγραφής22:56Σαρκοζί: Στη δημοσιότητα αποσπάσματα από το νέο του βιβλίο που περιγράφει τις 20 μέρες που έμεινε στη φυλακή22:42Ναυάγιο στην Κρήτη: Μάχη για τη ζωή τους δίνουν οι δύο διασωθέντες22:28Βύρωνας: Εξιχνιάσθηκε συμμορία που λήστευε πρακτορεία τυχερών παιγνίων22:14Βρετανικός Τύπος: Η ευλογιά θα αφανίσει την ελληνική φέτα22:00Ολοκληρώθηκε η πορεία για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία21:45Μάχη τίτλου στη Formula 1: Ο Φερστάπεν στην pole, ο Νόρις ένα βήμα από το πρωτάθλημα21:31Ζάκυνθος: Συνελήφθησαν οι γονείς του 2χρονου αγοριού που πέθανε μετά από επίθεση σκύλου21:17Θεσσαλονίκη: Κτηνοτρόφος καταρρέει, μετά την αναγκαστική θανάτωση του κοπαδιού του (βίντεο)21:03Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την ανασκόπηση του 2025 - Ένα έτος με μεγάλα έργα, νέες αποφάσεις και αλλαγές20:49Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Επεισόδια στα Εξάρχεια - Μολότοφ και προσαγωγές (βίντεο)20:35Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:21ANT1 Sports: Η FIFA τίμησε τον Τραμπ με το πρώτο Βραβείο Ειρήνης στην κλήρωση του Μουντιάλ20:09Συμβαίνει Τώρα: Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας (βίντεο)19:55Ο ΠΑΟΚ ανέβασε ταχύτητα και λύγισε τον Κολοσσό19:41Ναυάγιο με μετανάστες στην Κρήτη - 18 νεκροί19:27Πρωταθλητής χειμώνα ο Ολυμπιακός μετά το 3-0 επί του ΟΦΗ19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο