LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Ιουλίου 2019 07:40 | Ανανέωση: 26 Ιουλίου 2019 08:13

Τι περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Αλλαγές στην οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης. Αναλυτικά οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Επιτελικό Κράτος «αποτελεί θεσμική τομή για το ελληνικό κράτος και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας», αναφέρει άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Υπογραμμίζεται, επιπλέον, πως το νομοσχέδιο συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία του κράτους. Επικεντρώνεται στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και τη βελτίωση της επαφής τους με το κράτος, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να εξυπηρετούνται με ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.
  2. Στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
  3. Σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επίσης στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης και της εμπιστοσύνης στους δημόσιους υπαλλήλους, καταργείται η θέση του Γενικού Γραμματέα και την ευθύνη/αρμοδιότητα αναλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής.

Πιο αναλυτικά:

  • Αλλάζει ολόκληρο το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα είναι πλέον ένα συλλογικό όργανο που θα νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις, αλλά θα συνέρχεται τακτικά και θα παράγει ένα συνεκτικό επιχειρησιακό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.
  • Θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.
  • Η πορεία του Κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα. Αυτό θα γίνεται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα "Μαζί", ώστε αφενός να καταπολεμώνται τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και αφετέρου να αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά οι καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις. Επίσης, προβλέπονται Επιτροπές Εργασίας, κάτω από το επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες θα προετοιμάζουν τα θέματα της ατζέντας.
  • Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία, σε δύο επίπεδα: άμεσα με ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας και για τη μελλοντική νομοθεσία, με την εισαγωγή ενός πλέγματος κανόνων καλής νομοθέτησης, που θα ελέγχουν τη μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη παραγωγή νόμων.
  • Καταπολεμάται η κομματικοποίηση στο δημόσιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπιστεύεται τη διοίκηση καθιερώνοντας υπηρεσιακό γενικό γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Αυτός θα επιλέγεται αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καμία εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας. Θα προέρχεται από τα στελέχη του δημοσίου τομέα, και θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών. Υποψήφιος δημόσιος υπάλληλος θα απαγορεύεται να έχει αποσπαστεί σε κόμμα ή να έχει διατελέσει κομματικός Γενικός Γραμματέας πέντε χρόνια πριν την αίτηση.
  • Περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία: πλέον όλες οι ατομικές διοικητικές πράξεις θα εκδίδονται όχι από τον Υπουργό ή τον Γενικό Γραμματέα αλλά από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή, ώστε πλέον να απαιτούνται πολύ λιγότερες υπογραφές και χρόνος διεκπεραίωσης.

Εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κανόνες αμεροληψίας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης -Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γραμματείς και Διοικητές ΔΕΚΟ- με κωλύματα και ασυμβίβαστα που αφορούν όχι μόνο την περίοδο που κάποιος υπηρετεί σε δημόσια θέση αλλά και μετά την αποχώρησή του».

ΣΥΡΙΖΑ: Μεταμεσονύχτιο και χωρίς διαβούλευση το πρώτο νομοσχέδιο της ΝΔ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση με αφορμή την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου τα «μεσάνυχτα» όπως επισημαίνει. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Χαρίτσης αναφέρει: «Για πρώτη φορά μετά από τεσσερισήμισι χρόνια, κατατίθεται μείζον νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία. Επιπλέον, καμία απολύτως νομική επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, όπως είχε γίνει με όλα τα μείζονος θεσμικής σημασίας νομοθετήματα της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Χωρίς μάλιστα την συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, το νομοσχέδιο προετοιμάστηκε μέσω outsourcing, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Περισσότερο στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για "ιδιωτικό κράτος" παρά στη διακηρυγμένη ενίσχυση του "επιτελικού κράτους" παραπέμπει αυτή η λογική... Ως προς το περιεχόμενο, ο διορισμός ημετέρων και ο σφιχτός έλεγχος του Κράτους από το πρωθυπουργικό γραφείο, όχι μόνο δεν οδηγούν στην αποκομματικοποίηση, αλλά αντιθέτως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επαναθεμελίωση του αλήστου μνήμης κομματικού κράτους».

ΚΚΕ: σχέδιο παραπλάνησης από την ΝΔ

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «πίσω απ’ τα παραπλανητικά συνθήματα της “αποτελεσματικότητας” και της “αποκομματικοποίησης”, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο αφοσιωμένη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, πιο ανθεκτική κι εχθρική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις, πιο φιλική απέναντι στις κάθε είδους απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας πυρήνας ανώτερων κρατικών υπαλλήλων που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα απ’ την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, την όποια κυβερνητική εναλλαγή, την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.  Συνεπώς, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το “επιτελικό κράτος” όχι μόνο δε συνιστά κάποια τομή, αλλά αντίθετα αποτελεί τη συνέχεια αντιδραστικών παρεμβάσεων κι αλλαγών που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, τις οποίες διατηρεί κι επεκτείνει. Πρόκειται για αλλαγές που είχαν κι έχουν ως μοναδικό κριτήριο την προσαρμογή του αστικού κράτους στις σημερινές συνθήκες, με την άρση των όποιων εμποδίων στην προστασία των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, της ζωής και υγείας του λαού. Αυτός είναι και ο λόγος που η κριτική των άλλων κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται σε επιμέρους ζητήματα κι όχι στην ουσία του νομοσχεδίου».


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η Αμερικανίδα πρέσβης στο υπουργείο Υγείας για τον Ψηφιακό Βοηθό ΠολίτηΣήμερα 14:41 | Ειδήσεις

Την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ υποδέχθηκε στο υπουργείο για τη συνέντευξη Τύπου ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Τρίτη - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούνΣήμερα 12:18 | Ειδήσεις

Οι βροχοπτώσεις εκτός της μεγάλης έντασης θα έχουν και μεγάλη διάρκεια.

Μαρινάκης: Περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν την επιστροφή ενός ενοικίουΣήμερα 13:45 | Ειδήσεις

Αναλυτικά τι ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ιθάκη - Αλέξης Τσίπρας για Αχτσιόγλου: Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκεΣήμερα 10:55 | Ειδήσεις

«Μου είπε πως δεν της είχε περάσει από το μυαλό η προοπτική να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ένιωθε ανέτοιμη για ένα τέτοιο βάρος».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη στην Κύπρο18:43Άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία στην Αγκόλα18:29Ρωσία - Ουσάκοφ: Η αντιπρόταση των Ευρωπαίων δεν λειτουργεί για εμάς 18:15Ευλογιά: Δύο συλλήψεις για παράνομη μετακίνηση αιγοπροβάτων 18:00Missing Alert για την εξαφάνιση 46χρονου17:44Αχαρνές: Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι και ένας ενήλικας για διάρρηξη φαρμακείου17:31Paris BC: Οι παίκτες της ομάδας βγήκαν στην Ερμού για σουβλάκια (Εικόνες)17:17Ερντογάν – Πούτιν: Επικοινωνία για την Ουκρανία17:03Κρήτη: Ταμπέλα έπεσε πάνω στο κεφάλι γυναίκας που επέβαινε σε μηχανή16:50Αττική: Βεβαιώθηκαν 387 παραβάσεις σε οδηγούς που είχαν καταναλώσει αλκοόλ16:36ΟΑΣΘ για τη φωτιά στο λεωφορείο: Άμεση η αντίδραση του οδηγού - Απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι επιβάτες16:22Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού16:08Συνεχίζεται η ένταση Μόσχας – Λονδίνου: Ρωσικά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν στην θάλασσα της Μάγχης15:54Κωνσταντοπούλου για "Ιθάκη": Χαίρομαι που ένας προδότης καταγράφει ότι τον δυσκόλεψα στην προδοσία15:40Ο ΑΝΤ1 γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης με ιστορίες, ανθρώπους και στιγμές που μας ενώνουν μπροστά από τη μικρή οθόνη15:26Ο Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για την Ουκρανία 15:12Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η Αμερικανίδα πρέσβης στο υπουργείο Υγείας για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη14:58Πολάκης για "Ιθάκη": Εκοιλοπόνιε το βουνό και λέει πολλά ψέματα...14:44Μαρινάκης: Περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν την επιστροφή ενός ενοικίου 14:30Χατζηδάκης: Με χρήση τεχνητής νοημοσύνης η μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο14:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο