Γεραπετρίτης: Έως 30% το δημοσιονομικό όφελος από τη μείωση των μετακλητών
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων της τάξης του 15%-20% στο σύνολο των υπουργείων και δημοσιονομικό όφελος 30%, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.
Όπως εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, «το κρίσιμο είναι ότι θεσμοθετείται κεντρικό σύστημα για τους μετακλητούς. Μέχρι σήμερα υπήρχαν διάσπαρτες αποφάσεις που προσέθεταν αριθμό μετακλητών και τελικά φτάναμε σε σημείο να μην γνωρίζουμε πόσοι είναι οι μετακλητοί».
«Τώρα θα έχουμε έναν ενιαίο αριθμό που είναι ξεκάθαρος για υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς. Θα υπάρχει διαφάνεια στο ζήτημα αυτό γιατί γνωρίζουμε από πριν ποιος είναι αυτός ο αριθμός» συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Όσον αφορά την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «θα λειτουργεί εντελώς αμερόληπτα και δεν θα υπόκειται σε πολιτικό έλεγχο. Θα αποτελείται από τεχνοκράτες υψηλού κύρους και θα συγκεντρώνει εξουσίες πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών που σήμερα είναι διάσπαρτοι».
Διευκρινίζοντας ακόμα περαιτέρω πώς θα λειτουργεί η νέα αρχή ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές ελέγχου με πολύ μεγάλη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. «Μιλάμε για ηλεκτρονικούς ελέγχους που θα είναι εντελώς αμερόληπτοι» συμπλήρωσε ενώ για τη διοίκηση είπε ότι «θα ορίζεται από το κοινοβούλιο με τις πλειοψηφίες που θα προβλέπονται».
Σε ερώτηση για το κτίριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως:« το κτίριο το φυσικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σήμερα στεγάζει μόνο την Αρχιτεκτονική Σχολή, που θα εξακολουθήσει να παραμένει στο ιστορικό κτήριο της Πατησίων, ουδέποτε ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα αποχωρήσει από εκεί η Αρχιτεκτονική Σχολή, θα παραμείνει λειτουργούσα η Αρχιτεκτονική Σχολή και περαιτέρω θα υπάρξουν όλα τα έργα ανάπλασης , ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας του ιδρύματος θα παραμείνει και όχι μόνο αυτό, αλλά η Αρχιτεκτονική Σχολή, εγώ ο ίδιος ήρθα σε επαφή και με τον Κοσμήτορα και τον Πρυτανεύοντα να έχει έναν πρωτεύοντα ρόλο στη χάραξη του επιχειρησιακού αρχιτεκτονικού σχεδίου, αλίμονο, εάν η αρχιτεκτονική ανάπλαση της περιοχής δεν ανετίθετο στην ίδια την Αρχιτεκτονική Σχολή η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι και το άμεσα ενδιαφερόμενο μέρος , άρα η συνολική ανάπλαση όχι μόνο δεν θα καταργήσει την Αρχιτεκτονική αλλά θα λειτουργήσει με όχημα την Αρχιτεκτονική».
Ο υπουργός Επικρατείας ρωτήθηκε, τέλος, για τα επιχειρήματα του Παύλου Πολάκη που ζητά να δικαστεί ως απλός πολίτης για τις δύο δικογραφίες που έχουν σταλεί για το πρόσωπό του στη Βουλή και απάντησε ότι «εάν υπάρχει υποκλοπή και εάν τεκμηριώνεται συκοφαντική δυσφήμιση, είναι αμφίβολο αν εντάσσονται στα υπηρεσιακά καθήκοντα ενός υπουργού. Δύσκολα μπορεί να τεκμηριωθεί ότι αυτά τα δύο πηγάζουν από αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα».