LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 24 Ιουλίου 2019 17:13

Ακυρώνεται το σχέδιο ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο

Την ακύρωση της εξαγγελίας επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ποιος είναι ο λόγος που… έμεινε στα λόγια η εξαγγελία.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ματαιώνεται η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου, μία από τις πέντε παρεμβάσεις που είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει, καθώς το κληροδότημα της Ελένης Τοσίτσα, με το οποίο αγοράστηκε το οικόπεδο και κατασκευάστηκαν τα βασικά κτήρια, ορίζει ρητά ότι η δωρεά αφορά αποκλειστικά εκπαιδευτικούς σκοπούς του Πολυτεχνείου.

Την ακύρωση της εξαγγελίας επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας ότι η Αρχιτεκτονική παραμένει εκεί που ήταν και προσθέτοντας πως έχουν πραγματοποιηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη με τον πρύτανη του ΕΜΠ.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πριν από την τελική απόφαση της Κυβέρνησης, είχε προηγηθεί τη Δευτέρα συνεδρίαση των κοσμητόρων όλων των σχολών του Πολυτεχνείου ύστερα από πρόσκληση του πρύτανη Γιάννη Πασπαλιάρη. Στην ομόφωνη απόφασή τους τονίζουν ότι «το ΕΜΠ αιφνιδιάστηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, οι οποίες αφορούν σχέδιο ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το συγκρότημα της Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Για το σχέδιο αυτό που αφορά και σε χώρο του ΕΜΠ δεν υπήρξε, όπως είναι επιβεβλημένο, προηγούμενη ενημέρωση της πολυτεχνικής κοινότητας, ούτε και της διοίκησης του Ιδρύματος». Ενημερώνουν ότι «στο ιστορικό και εμβληματικό συγκρότημα της Πατησίων πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΜΠ σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και στεγάζεται η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών». Και καταλήγουν: «Αυτονόητο είναι ότι σε οποιαδήποτε συζήτηση για αναβάθμιση της περιοχής, το ΕΜΠ πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο».

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σκουρολιάκος: η Κυβέρνηση αποδεικνύει την προχειρότητά της

«Η Κυβέρνηση, για ακόμα μία φορά, αποδεικνύει πόσο ανέτοιμη είναι να κυβερνήσει», σχολίασε ο Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος.

Υπενθυμίζοντας πως, μόλις χθες, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «εκδόθηκε δελτίο Τύπου το οποίο μας ενημερώνει πως θα υλοποιηθεί το “μεγαλοπρεπές” σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο», ο κ. Σκουρολιάκος αναφέρει:

«Τελικά ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Πριν από λίγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, ανακοίνωσε την ακύρωση της αναγγελίας, διότι το κληροδότημα Τοσίτσα δεν επιτρέπει την αλλαγή χρήσης του Πολυτεχνείου».

Υποστηρίζει πως «η Κυβέρνηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μας αποδεικνύει την προχειρότητά της. Δε σέβεται ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε τους εθνικούς ευεργέτες, οι οποίοι βοήθησαν το ελληνικό κράτος να σταθεί στα πόδια του».

«Ζητούμε από την Κυβέρνηση και ειδικότερα από το Υπουργείο Πολιτισμού,  να εργασθεί με σοβαρότητα, αντιμετωπίζοντας τα θέματα στην υπαρκτή τους βάση και όχι να εργαλειοποιεί σημαντικά πολιτισμικά κεφάλαια της χώρας,  για επικοινωνιακό όφελος, κατέληξε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Αττικό Νοσοκομείο: Το 2026 θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη ανάταξη υποδομών υγείαςΣήμερα 13:07 | Ειδήσεις

Στο Αττικό βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός για τα εγκαίνια του Ογκολογικού κέντρου «Αθηνά Ιωαν. Μαρτίνου» στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΕΣΥ

Θεσσαλονίκη: 11χρονος ξυλοκοπήθηκε από συμμαθητές τουΣήμερα 13:36 | Ειδήσεις

Οι γονείς του 11χρονου αγοριού καταγγέλλουν πως η διεύθυνση του σχολείου παραμένει αμέτοχη στα περιστατικά βίας μεταξύ μαθητών.  

Μαρινάκης για "Άγνωστο Στρατιώτη": Δεν θα σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών, όμως το μνημείο θα είναι μόνο για την τιμή των νεκρών (βίντεο)Σήμερα 11:32 | Ειδήσεις

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο "Καλημέρα Ελλάδα"

Καρυστιανού: Κάτω τα χέρια από το Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη – Τα ονόματα των νεκρών θα μείνουν εκεί μέχρι την τελική δικαίωσηΣήμερα 14:21 | Ειδήσεις

«Μην τολμήσετε να οικειοποιηθείτε και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, γιατί θα μας βρείτε απέναντι» αναφέρει σε ανάρτησή της

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μειώσεις τιμών: Ασπιρίνη στην ακρίβεια, λένε οι καταναλωτές (βίντεο)19:46Παναθηναϊκός: Ετοιμάζεται να ντύσει στα πράσινα τον Ανδρέα Τεττέη και τον Παύλο Παντελίδη19:32Πακιστάν – Αφγανιστάν: Συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός19:14Ισημερινός: Εκρήξεις σε δύο γέφυρες - Συνεχίζουν οι εντάσεις18:58Γάζα: Συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και "ένοπλων φατριών"18:44Ινδονησία: Φωτιά κατά την επισκευή δεξαμενόπλοιου - Αναφορές για νεκρούς18:30Εργατικό ατύχημα στη Λάρισα: 51χρονη έχασε το χέρι της σε εκκοκκιστήριο 18:16ΗΠΑ: Ο Τραμπ απείλησε την Βοστώνη ότι θα μεταφέρει την έδρα των αγώνων του Μουντιάλ18:02Το Ισραήλ παρέδωσε στη Γάζα τα λείψανα 45 ακόμα ανθρώπων17:48Γάζα: Τη διαχείριση του συνοριακού περάσματος στη Ράφα ζητάει η Παλαιστινιακή Αρχή17:34Formula 1: Το 19ο Grand Prix στο Όστιν των ΗΠΑ έρχεται την Κυριακή 19/10 ζωντανά αποκλειστικά στο ANT1+17:20Ράλλυ Ακρόπολις: Ανακοίνωση για την νέα έδρα 17:06Ιράν: Φυλακισμένοι πραγματοποιούν απεργία πείνας κατά των εκτελέσεων (βίντεο)16:52Κομισιόν: Απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE16:38Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση της αστυνομίας για μια…άδεια βαλίτσα16:24Λάρισα: "Μαϊμού" εκμισθωτής απέσπασε 2.400 ευρώ από υποψήφιο ενοικιαστή16:10Αυστραλία: Διαφημιστική εκστρατεία για την αύξηση της κατώτατης ηλικίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης15:56Λιμάνι Χανίων: 37χρονος έκρυψε στη χειραποσκευή του ναρκωτικές ουσίες15:42Φάμελλος: Δεν είμαστε αντίπαλοι με τον Τσίπρα15:28Κρήτη: Σφοδρό τροχαίο - Οδηγός προσέκρουσε σε σταθμευμένα αυτοκίνητα (εικόνες)15:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο