LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 23 Ιουλίου 2019 17:29

Το Ισραήλ κατεδάφισε σπίτια Παλαιστίνιων στην Δυτική Όχθη (βίντεο)

Κάτοικοι, ακτιβιστές και εκπρόσωποι του Τύπου απομακρύνθηκαν από τα σημεία της κατεδάφισης. Διεθνής κατακραυγή για την επιχείρηση του Ισραήλ. 

AP - Ισραήλ - σπίτια - εκρήξεις

Οι αρχές του Ισραήλ κατέστρεψαν χθες Δευτέρα δέκα ακίνητα Παλαιστίνιων που έκριναν ότι ανεγέρθηκαν αυθαίρετα σε νότιο προάστιο της Ιερουσαλήμ, κοντά στο τμήμα του τείχους που χωρίζει την ιερή πόλη από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διεξάγοντας μια επιχείρηση που καταδίκασαν οι Παλαιστίνιοι, ο ΟΗΕ και οι Ευρωπαίοι.

Κάτοικοι και ακτιβιστές απομακρύνθηκαν και οι εκπρόσωποι του Τύπου κρατήθηκαν σε απόσταση καθώς βαριά μηχανήματα κατεδάφιζαν τα ακίνητα στο Σουρ Μπάχερ, στα όρια της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Μια ημιτελής οκταώροφη πολυκατοικία καταστράφηκε εν μέρει με τη χρήση εκρηκτικών.

Κατά το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, δέκα κτίρια, στην πλειονότητά τους ακόμη υπό κατασκευή, επρόκειτο να καταστραφούν στην επιχείρηση κατεδάφισης που διεξήχθη με την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας από χθες τα ξημερώματα. Πλήττονται περίπου 350 Παλαιστίνιοι, ενώ άλλοι 17 θα εκτοπιστούν, σύμφωνα με το OCHA.

«Ας κατεδαφίσουν όλα τα σπίτια, θα μείνουμε στο ύπαιθρο», είπε ο Ακράμ Ζαουάχρα, ιδιοκτήτης ενός από τα ακίνητα που ισοπεδώθηκαν.

Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι τα ακίνητα που στοχοθέτησαν ανεγέρθηκαν υπερβολικά κοντά στον «φράκτη ασφαλείας», όπως ονομάζουν το τείχος η κατασκευή του οποίου άρχισε το 2002, μεσούσης της δεύτερης Ιντιφάντας (παλαιστινιακής εξέγερσης), για την αποτροπή επιθέσεων από τη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει ουδέτερη ζώνη τις περιοχές γύρω από το τείχος διαχωρισμού σε απόσταση 100 ως 300 μέτρων, θυμίζει το OCHA.

AP - Ισραήλ - σπίτια - εκρήξεις

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την ασφάλεια ως πρόσχημα για να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους. Χαρακτηρίζουν τον «φράκτη ασφαλείας», που αποτελείται από συρματοπλέγματα, ηλεκτρονικές πύλες και όγκους μπετόν ύψους ως και εννέα μέτρων «το τείχος του απαρτχάιντ».

Όταν ολοκληρωθεί η ανέγερση του τείχους, που γίνεται παράνομα σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το μήκος του θα φθάνει τα 712 χιλιόμετρα. Η ακανόνιστη τροχιά του βρίσκεται κατά το 85% μέσα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και απομονώνει το 9,4% των παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ κατήγγειλε τις κατεδαφίσεις, βλέποντας σε αυτές «μια επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού».

«Η επιχείρηση αυτή έχει σκοπό να αποκοπεί η Ιερουσαλήμ από τη Βηθλεέμ», στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, εκτίμησε ο Ουάλιντ Άσαφ, παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για την παρακολούθηση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας.

«Τα κτίσματα είχαν οικοδομηθεί παράνομα κοντά στον φράκτη ασφαλείας και αποτελούσαν κίνδυνο για τις ζωές των αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας», ανέφερε μέσω Twitter από τη δική του πλευρά ο Γκιλάντ Ερντάν, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, επικαλούμενος απόφαση του ισραηλινού ανωτάτου δικαστηρίου.

Ο Οφίρ Γκέντελμαν, αραβόφωνος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δικαιολόγησε μέσω Twitter τις κατεδαφίσεις με το επιχείρημα ότι έχουν καταγραφεί «εκατοντάδες συμβάντα» και «απόπειρες παρεισφρήσεων» Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος εκεί, «ορισμένες με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών».

AP - Ισραήλ - σπίτια - εκρήξεις

Από το 1967, το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που έχει προσαρτήσει, απόφαση που ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Τη 18η Ιουνίου, οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν ορισμένους κατοίκους του προαστίου Σουρ Μπάχερ ότι θα κατεδαφίζονταν τα σπίτια τους και τους έδωσαν 30 ημέρες για να τα εγκαταλείψουν.

«Η πολιτική του Ισραήλ να καταστρέφει παλαιστινιακές ιδιοκτησίες αντίκειται προς τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε ο ΟΗΕ χθες.

Περίπου είκοσι διπλωμάτες, στην πλειονότητά τους από ευρωπαϊκές χώρες, είχαν επισκεφθεί τη 16η Ιουλίου το προάστιο, όπου παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τους ζήτησαν να εμποδίσουν την κατεδάφιση των σπιτιών από τις ισραηλινές δυνάμεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξίωσε το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως τις κατεδαφίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη», επαναλαμβάνοντας ότι η ισραηλινή πολιτική «εξασθενίζει τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών και τις προοπτικές μιας διαρκούς ειρήνης». 

Ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Ερντάν αντέτεινε ότι η ΕΕ πιστεύει «τα ψέματα των Παλαιστίνιων». Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα καταφύγουν στο ΔΠΔ, καταγγέλλοντας ότι ο «εξαναγκαστικός εκτοπισμός των κατοίκων της Ιερουσαλήμ από τα σπίτια τους και τη γη τους» αποτελεί «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η Γαλλία «καταδικάζει» αυτές τις κατεδαφίσεις, που «αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο», τόνισε από τη δική της πλευρά εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ. Από την πλευρά της, η ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε ότι οι κατεδαφίσεις αποτελούν «μέρος μιας συστηματικής πολιτικής των ισραηλινών αρχών για τον εκτοπισμό Παλαιστινίων διά της βίας». Οι κάτοικοι του Σουρ Μπάχερ φοβούνται ότι και άλλα σπίτια στην κοινότητά τους θα ισοπεδωθούν σύντομα.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουσηΧθες 20:14 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: ο τραγικός θάνατος του αστυνομικού και οι μαρτυρίες (βίντεο)Χθες 18:25 | Ειδήσεις

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στο Πασαλιμάνι όπου ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του. Ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες εργάτες, κρατείται ο εργολάβος.

Μέση Ανατολή – Βίντεο ντοκουμέντο: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην ΙερουσαλήμΧθες 21:17 | Ειδήσεις


Εκεί όπου κάποτε η ευλάβεια και η κατάνυξη βασίλευαν, σήμερα ρουκέτες και πυροβολισμοί ταράζουν τον ιερό τόπο.

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο οικογενειακό επεισόδιο πάνω από τάφοΧθες 17:53 | Ειδήσεις

Άνδρας άρπαξε μαρμάρινο σταυρό από παρακείμενο τάφο και χτύπησε την χήρα – και νύφη του – στο κεφάλι. Η ποινή που του επέβαλλε το δικαστήριο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59Ρέθυμνο: Ένστολοι έσωσαν 6χρονη από πνιγμό23:46Viral ο ψαράς που…βάφτηκε με μελάνι σουπιάς (βίντεο)23:32Τρεις συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)23:18Ισπανία – Ιταλία: Το δικαίωμα στην άμβλωση έφερε διπλωματική αντιπαράθεση23:04Άργος - Μυκήνες: Η Ολυμπιακή Φλόγα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό (εικόνες)22:51Παναθηναϊκός – Παπαθανάσης: Ξεκινάνε τα χωματουργικά στο νέο γήπεδο22:37Δώρα επικουρικών συντάξεων: Στο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση της κατάργησης22:25Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση22:11Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: Ξεκίνημα…με το δεξί21:57Εξάρθρωση σπείρας που έκανε ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία - Τεράστια η λεία τους21:44Εθνική Ελλάδος: Η UEFA ενημέρωσε την ΕΠΟ ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα διεθνούς παίκτη21:30Μέση Ανατολή – Βίντεο ντοκουμέντο: Οδοιπορικό του ΑΝΤ1 στην Ιερουσαλήμ21:17Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα υπέβαλε το 4ο αίτημα για πληρωμή21:03Τροχαίο: Οδηγοί πιάστηκαν στα χέρια και τις έφαγε… αστυνομικός20:49Κασσελάκης: Η δεξιά καπηλεύεται πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια (βίντεο)20:35Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση20:22Μέση Ανατολή: Επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ - Τραυματίες στρατιώτες (βίντεο)20:09Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη19:55“Our Ocean Conference” – Γεραπετρίτης: Τα παρόντα κράτη δεσμεύτηκαν για μέτρα κόστους 11,5 δις δολαρίων, υπέρ της θάλασσας (εικόνες)19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο