LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 23 Ιουλίου 2019 07:43

Φορολογικό: όλες οι μειώσεις φόρων που αναμένονται

Τι προβλέπουν τα δύο φορολογικά νομοσχέδια που αποτελούν τη βάση του κυβερνητικού σχεδίου για την ανατροπή του καθεστώτος υπερφορολόγησης.

Εφορία - Λεφτά - κομπιούτερ

Μετά την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ξεκινά η μείωση των φόρων για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και την επανεκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα δύο φορολογικά νομοσχέδια και οι ελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνονται σ' αυτά, αποτελούν τη βάση του κυβερνητικού σχεδίου για την ανατροπή του καθεστώτος υπερφορολόγησης, το οποίο αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος είναι, μέσα από τη μείωση των φόρων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, να ενισχυθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και να ανοίξει ο δρόμος για την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% από το 2021 σε συμφωνία με τους εταίρους.

Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή έως τα τέλη της εβδομάδος, θα περιλαμβάνει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019 και του 2020, τις νέες ευνοικότερες ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις καθώς και αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία. Το δεύτερο νομοσχέδιο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Σ' αυτό θα περιλαμβάνονται οι μειώσεις στο φόρο εισοδήματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς και τα μέτρα στήριξης της οικοδομής.

Ειδικότερα, το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει:

1.Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22%, για το σύνολο των 6,4 ιδιοκτητών ακινήτων από φέτος. Το 2020 θα ακολουθήσει ακόμη μία μείωση κατά 10%.

Ειδικότερα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

  • Για τις μικρές ιδιοκτησίες αξίας έως 60.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 30%
  • Για ιδιοκτησίες αξίας απο 60.000 ευρώ μέχρι 70.000 ευρώ η μείωση θα είναι 27%.
  • Για ακίνητη περιουσία από 70.000 ευρώ μέχρι 80.000 ευρώ η μείωση θα είναι 25%.
  • Για ακίνητη περιουσία από 80.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ η μείωση θα είναι 20%.
  • Για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες που υπερβαίνουν σε αξία το 1 εκατ ευρώ η μείωση είναι 10%.

2. Τις αλλαγές, επί το ευνοικότερο, στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τους οφειλέτες της εφορίας.

Συγκεκριμένα θα προβλέπεται:

  • Η μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Η μείωση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις.
  • Η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση.
  • Η ένταξη στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων, με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.
  • Η αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.
  • Η θέσπιση νέας πάγιας ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία σε 12 ή 24 δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς το Δημόσιο.

Στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι μειώσεις στο φόρο εισοδήματος που θα ξεκινήσουν από φέτος και θα κλιμακωθούν σταδιακά σε βάθος τετραετίας.

Ειδικότερα, οι διατάξεις του θα αφορούν:

  • Τη μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019 και στο 20% το 2020.
  • Τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% φέτος.
  • Τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020. Έτσι, η θετική επίπτωση του θα αρχίσει να φαίνεται για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους, μέσω της μηναίας παρακράτησης φόρου.
  • Η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων που σήμερα ανέρχεται σε 45%.
  • Η σταδιακή κατάργηση μέσα στα επόμενα χρόνια της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και του Τέλους Επιτηδεύματος.
  • Η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%.
  • Η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από 24% σε 22% και από 13% σε 11% σε βάθος τετραετίας.
  • Η αναστολή για μια τριετία του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
  • Η αναστολή, επίσης, για τρία επιπλέον χρόνια, του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Η έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις - Ποιες Κυριακές θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματαΣήμερα 06:31 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, περίπου 6 στους 10 καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, με βασική στόχευση την κάλυψη προσωπικών και οικογενειακών αναγκών.

Τι καιρό θα κάνει τη ΔευτέραΧθες 14:35 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου.

Διπλό θα είναι τελικά το ραντεβού της Τρίτης με τους αγροτοκτηνοτρόφους στο Μέγαρο ΜαξίμουΧθες 19:48 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από τους εκπροσώπους των μπλόκων να του δοθούν δύο συνθέσεις μέχρι 20 ατόμα η κάθε μία.

Κακοκαιρία – σχολεία: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τη ΔευτέραΧθες 20:44 | Ειδήσεις

Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί από τις κατά τόπους δημοτικές Άρχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μαδρίτη - Στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή06:52Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις - Ποιες Κυριακές θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Ιανουαρίου06:24Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:10Grateful Dead – Μπομπ Γουίρ: Πέθανε ο συνιδρυτής του συγκροτήματος23:59Bloomberg: Βρετανία και Γερμανία συζητούν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Γροιλανδία23:47Αγρίνιο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η σπείρα που είχε ξαφρίσει έξι σπίτια 23:35Ποδαρικό στο 2026 με "τρίποντο" ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Πανσερραϊκό23:21Μαρούσι – Προμηθέας Πάτρας: Επιστροφή στις νίκες για τους γηπεδούχους23:07Θήβα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες22:53Missing Alert για την εξαφάνιση 59χρονου22:39Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διόροφο σπίτι στον Λαγκαδά - Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο22:25ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης: Πήρε όλα τα λεφτά… με καρέ του Νους22:11Ο Άρης έριξε την ΑΕΚ από το "ρετιρέ" 21:57Κακοκαιρία – σχολεία: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τη Δευτέρα21:43Θεσσαλονίκη: "Δώρα ζωής" από 64χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου21:29Κρήτη: Σύλληψη δημοτικού υπαλλήλου για σωρεία αδικημάτων21:15Και με τη... βούλα στη Γκρέμιο ο Τετέ 21:01Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου20:47Ant1 Sports: Με νίκες συνέχισαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ20:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο