LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Ιουλίου 2019 18:58

“Πυρά” ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαξίμου για ΕΝΦΙΑ και συντάξεις

“Νότες σκληρού ροκ” από την αξιωματική αντιπολίτευση στο άκουσμα των κυβερνητικών εξαγγελιών…  

ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - Γραφεία - ΣΥΡΙΖΑ

Αυστηρή κριτική στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τον ΕΝΦΙΑ και τις συντάξεις ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και Έφη Αχτσιόγλου,

Πηγές της Κουμουνδούρου κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία πως δημιουργεί δημοσιονομικό κενό για να ελαφρύνει τις μεγάλες ιδιοκτησίες και καταγγέλλουν ότι ο φόρος πηγαίνει στους ΟΤΑ για να περικοπεί η χρηματοδότησή τους.

«Οι 5 αλήθειες που αποκρύπτει η ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ»

«Η κυβέρνηση από το πρωί διαφημίζει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αποκρύπτοντας πέντε μεγάλες αλήθειες» επισημαίνουν χαρακτηριστικά και αναφέρουν:

 1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει για εφαρμογή από τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά, που για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έφθανε μέχρι και το 30%, ενώ δεν προβλεπόταν μείωση για τις υψηλές ιδιοκτησίες.

2. Σήμερα η ΝΔ διατηρεί το κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις ως 30% για χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες από το 2019, αλλά επιλέγει να επιβαρύνει τον πρϋπολογισμό με σχεδόν 300 εκατ. ευρώ για να ελαφρύνει τις ιδιοκτησίες άνω του 1 εκατ. ευρώ που θα έχουν μειώσεις 10%.

3. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 με την επιβάρυνση των 300 εκατ. ευρώ, καθώς ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης (όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι και η ΤτΕ) έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα προεκλογικά πως δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για φέτος, Με λίγα λόγια, για να ελαφρύνει τις μεγάλες ακίνητες ιδιοκτησίες όπως μία βίλα στην Εκάλη, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο.

4. Πραγματικοί κερδισμένοι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως την προωθεί η ΝΔ είναι οι μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού οι χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έχουν την ίδια ελάφρυνση με αυτή που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, ένα ακίνητο 100 τ.μ. στο Περιστέρι ή στον Εύοσμο αξίας ως 70.000 ευρώ θα διατηρήσει τη μείωση 30% που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα γλιτώσει περί τα 100 ευρώ. Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης μίας βίλας 250 τ.μ. στην Εκάλη που πλήρωνε ΕΝΦΙΑ 6.950 ευρώ, με το σχέδιο της ΝΔ για μείωση 10% θα πληρώσει 695 λιγότερα. Άρα, ποιος είναι ο κερδισμένος; Αυτός που θα γλιτώσει 50-100 ευρώ ετησίως ή αυτός που θα γλιτώσει σχεδόν 700 ευρώ ετησίως;

5. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ, προκειμένου να περικόψει την κρατική χρηματοδότησή τους. Πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή, καθώς συνεπάγεται πως οι δήμοι που με χαμηλές αξίες ακινήτων - άρα και χαμηλά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ - δε θα έχουν τους πόρους να συντηρήσουν τις υπηρεσίες τους, οδηγώντας νομοτελειακά σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ. 

«Ψέματα για τις εκκρεμείς συντάξεις και μισόλογα για το σχέδιο διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης»

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου, κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι είπε στη Βουλή «ψέματα για τις εκκρεμείς συντάξεις και μισόλογα για το σχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης» και πως «εμφανίστηκε, επίσης, αμετανόητος για την προφανή υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και δεν βρήκε να πει ούτε μία λέξη για τις τριετίες και την προσφυγή του ΣΕΒ».

Αναλυτικότερα όπως υποστηρίζει η Έφη Αχτσιόγλου:

1.     Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) είναι 107.000, με βάση τα στοιχεία των ίδιων των ταμείων στα τέλη Ιουνίου 2019.Τα στοιχεία αυτά κατέθεσα στην ομιλία μου στη Βουλή. Ας μην μπερδεύεται ο κ. Βρούτσης, 400.000 ήταν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που άφησε ο ίδιος στις αρχές του 2015.

2.     Αναφέρθηκε ξανά στο κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, χωρίς να απαντήσει: Ποιο είναι το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό; Πώς θα πληρώνονται οι σημερινές συντάξεις; Πώς θα εγγυηθούν τις συντάξεις και τις εισφορές των σημερινών και μελλοντικών ασφαλισμένων;

3.     Για την αδήλωτη εργασία τον καλούμε να διαβάσει καλύτερα τα στοιχεία. Το 2014 ήταν στο 20%και το 2018 μειώθηκε στο 8,9%.

4.     Επέμεινε στην κατάργηση της ειδικής γραμματείας του ΣΕΠΕ η οποία συνιστά απόλυτη υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καταργεί την αυτοτέλειά του και αποδυναμώνει το ελεγκτικό του έργο για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

5.     Για την οικονομική πορεία του ΕΦΚΑ του συνιστούμε να ξαναδεί τους προϋπολογισμούς όπου καταγράφεται με σαφήνεια το πλεόνασμά του. Αντιθέτως, επί Υπουργίας του κ. Βρούτση το ασφαλιστικό γνώρισε μόνο ελλείμματα. Επίσης, αν η ΝΔ επιδιώκει την κατάργηση της κρατικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης να το πει καθαρά και να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό για τις συντάξεις και τις παροχές.

6.     Είτε αρέσει είτε όχι στη ΝΔ περίπου 620.000 χαμηλοσυνταξιούχοι άρχισαν να βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από 1/1/2019, χάρη στον επανυπολογισμό τους. Οι καταβαλλόμενες συντάξεις προστατεύθηκαν, ενώ θεσπίστηκε σε μόνιμη βάση η νέα 13η σύνταξη, ολόκληρη για τις χαμηλές και τμηματική για τις υπόλοιπες συντάξεις.

7.     Το σύστημα “ΑΤΛΑΣ” ουδέποτε σταμάτησε τη λειτουργία του, καθώς πάνω σε αυτό είναι δομημένο το ασφαλιστικό ιστορικό, το οποίο διαρκώς εμπλουτίζεται. Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού με στόχο την ηλεκτρονική έκδοση συντάξεων είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη.

8.     Ο κ. Βρούτσης μάλλον θεωρεί μικρής σημασίας την προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στις τριετίες του αυξημένου κατώτατου μισθού, γι’ αυτό παρέλειψε να αναφερθεί. Εκτός αν απλά δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του με τον κ. Σκέρτσο και τον ΣΕΒ.

Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον Υπουργό Εργασίας της ΝΔ».

ΚΚΕ: υπουργείο Εργοδοσίας το υπουργείο Εργασίας

Ο Γιάννης Βρούτσης βρέθηκε στο στόχαστρο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.

Κάλεσε τη ΝΔ να «πει ένα ευχαριστώ στον ΣΥΡΙΖΑ» γιατί «αυτοί είπαν ότι η ανάπτυξη μπορεί να γίνει μόνο από την "υγιή" επιχειρηματικότητα, όπως και εσείς».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια για κίνητρα δισεκατομμυρίων προς το κεφάλαιο «όχι από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά από την τσέπη, τον ιδρώτα και το αίμα του εργαζόμενου» από «προκλητικές φοροαπαλλαγές (προς το κεφάλαιο) που συνεχίζονται», από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, από ιδιωτικοποιήσεις «στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε "πρωταθλητισμό"» από εργασιακές σχέσεις «γαλέρας» και απλήρωτη εργασία και από το αντεργατικό οπλοστάσιο, όπως είπε.

Σημείωσε ότι η μείωση των κοινωνικών δαπανών γίνεται επιπλέον «για να ανοίξει ο δρόμος στους ιδιώτες για επενδύσεις» στους τομείς αυτούς.

Αναφέρθηκε στις απολύσεις για συνδικαλιστική δράση, στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων «με τον νόμο Βρούτση που έγινε νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου», στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας «με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν απαίτηση του ΣΕΒ».

Επισήμανε ότι «χθες μαινόμενος ο κ. Βρούτσης» μίλησε για νέο συνδικαλιστικό νόμο που «θα προσπαθήσει, γιατί δεν περνάνε εύκολα αυτά, να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα στα συνδικαλιστικά δκαιώματα με πρόσχημα την υπεράσπιση, αυτού που λένε οι εργαζόμενοι και έχουν δίκιο, της συνδικαλιστικής μαφίας που έχει κάτσει στον σβέρκο των εργαζομένων».

Ως προς την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, σημείωσε: «Στο σπίτι ή στον καναπέ ή με τον εργοδότη πάνω από το κεφάλι, ψήφισε κατά της απεργίας, όχι γενική συνέλευση, αλλά ηλεκτρονική ψηφοφορία».

«Όλα αυτά έχουν ένα πρόσημο: "νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη"», είπε ο Θ. Παφίλης, προτείνοντας στον κ. Βρούτση προσωπικά να μετονομάσει το υπουργείο Εργασίας σε υπουργείο Εργοδοσίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο