LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 20 Ιουλίου 2019 09:20

Πέθανε η Άγκνες Χέλερ

Η Χέλερ επέζησε του Ολοκαυτώματος, αλλά έχασε τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς της στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης...

Άγκνες Χέλερ

Η ουγγαρέζα φιλόσοφος Άγκνες Χέλερ, μαθήτρια του Γκέοργκ Λούκατς, η οποία δίδαξε για 25 χρόνια στη Νέα Σχολή Κοινωνικής Έρευνας της Νέας Υόρκης, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε η Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών.

Γεννημένη το 1929 στη Βουδαπέστη, η Χέλερ επέζησε του Ολοκαυτώματος, αλλά έχασε τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς της στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήταν μαθήτρια του Λούκατς από το 1947, κατόπιν βοηθός καθηγήτρια στο τμήμα του. Διώχθηκε από τη θέση της στο πανεπιστήμιο, μαζί με τον Λούκατς, για πολιτικούς λόγους μετά την αποτυχημένη εξέγερση του 1956 στην Ουγγαρία εναντίον της σοβιετικής επικυριαρχίας. Υπήρξε ένα από τα κυριότερα μέλη της Σχολής της Βουδαπέστης.

Μετά τον θάνατο του Λούκατς, το 1971, τα μέλη της Σχολής έγιναν στόχος πολιτικού διωγμού κι εξαναγκάστηκαν να μείνουν άεργοι. Η Χέλερ, μαζί με τον σύζυγό της Φέρεντς Φέχιρ και αρκετά ακόμη μέλη της Σχολής της Βουδαπέστης, επέλεξαν την εξορία στην Αυστραλία το 1977. Επέστρεψε στην Ουγγαρία μετά το 1989 και την κατάρρευση του σοσιαλιστικού μπλοκ, ενώ διατήρησε παράλληλα την έδρα της στη Νέα Υόρκη. Η Χέλερ ασχολήθηκε εκτενώς στα γραπτά της με τη φιλοσοφία της ιστορίας και της ηθικής και τη θεωρία της νεωτερικότητας.

Τα τελευταία χρόνια η φιλόσοφος, υπέρμαχος της φιλελεύθερης δημοκρατίας (της Μεγάλης δημοκρατίας, κατά τον τίτλο ενός από τα βιβλία της, γραμμένου το 1985, το οποίο εκδόθηκε στην Ελλάδα το 2007 από τις εκδόσεις Έρασμος), ασκούσε σκληρή κριτική στον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, που θεωρούσε ότι υπονομεύει το δημοκρατικό πολίτευμα. «Ο κ. Όρμπαν αποκαλεί την Ουγγαρία “ανελεύθερη δημοκρατία”. Κατά κάποιον τρόπο, λέει την αλήθεια. Αλλά αυτό σημαίνει πως τα παραδοσιακά μέσα ελέγχου της εξουσίας έχουν πλέον διαβρωθεί», τόνιζε σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The New York Times τον Σεπτέμβριο του 2018.

Παρέμεινε ενεργή ως το τέλος. Σύμφωνα με ουγγρικά ΜΜΕ, πέθανε καθώς πήγαινε να κολυμπήσει στη λίμνη Μπάλατον χθες. Πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, η Χέλερ μαζί με λιγοστούς άλλους ευρωπαίους διανοητές προσκλήθηκε από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο