LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 19 Ιουλίου 2019 19:55

“Κεραυνοί” Παυλόπουλου κατά του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη συνεισφορά του Δημήτρη Παντερμαλή στον αγώνα για τον επαναπατρισμό τους.

Την σημαντική συνεισφορά του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή στον αγώνα υπέρ του “επαναπατρισμού” και της συνένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του, που ανεγνώσθη από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, Δημήτρη Σφυρή κατά την τελετή απονομής των Βραβείων Πολιτισμού “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” και την βράβευση του καταξιωμένου καθηγητή και Προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του εξαιτίας του σεισμού στην Αττική.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι ο δήμος Ερμιονίδας και η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη επιλογή βραβευόμενου, επισημαίνοντας ότι με την εμβληματική, διαχρονική, πνευματική του συνεισφορά ο Δημήτρης Παντερμαλής αποτελεί έναν αυθεντικό εκπρόσωπο του Ελληνικού και, γενικότερα, του Ευρωπαϊκού Πνεύματος και Πολιτισμού. «Και τούτο διότι η συνεισφορά του αυτή έχει ξεπεράσει, εδώ και δεκαετίες, τα σύνορα της Ελλάδας και έχει αναγνωρισθεί, με ποικίλους τρόπους, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο» πρόσθεσε.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα και το έργο του κ. Παντερμαλή έκανε λόγο για εξαίρετο επιστημονικό ήθος, χάρη στο οποίο ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης υπηρέτησε και υπηρετεί με συνέπεια το Πνεύμα και τον Πολιτισμό, δίχως να θυσιάσει, ουδέποτε και κατ' ουδένα τρόπο, την μεγάλη προσφορά του στον βωμό της ανώφελης και άγονης δημοσιότητας.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η πορεία του κ. Δημητρίου Παντερμαλή έχει συμβάλει, όπως είναι φυσικό, τα μέγιστα στο να εκπληρώσει το Μουσείο της Ακρόπολης την όλη αποστολή του. «Μια αποστολή που, όπως ο καθένας γνωρίζει, αφορά όχι μόνο την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, αλλά αποτελεί πνευματική παρακαταθήκη του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ιδίως σε ό,τι αφορά την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής μοναδικότητας του Παρθενώνα και την ευόδωση του αγώνα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην κοιτίδα τους», σημείωσε.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ίδρυση πριν από δέκα χρόνια του Μουσείου της Ακρόπολης και στην συνεισφορά του καθηγητή Παντερμαλή σε αυτή την εμβληματική προσπάθεια, προσθέτοντας ότι συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία ενός κοσμήματος του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού. «Ένα Μουσείο το οποίο, όπως όλη η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει, ανεγέρθηκε με κύριο προορισμό την φιλοξενία των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά τον «επαναπατρισμό» τους, αναιρώντας και το τελευταίο, έστω και καταφανώς προσχηματικό, “επιχείρημα” αυτών που επιμένουν να συγκαλύπτουν το ιερόσυλο έγκλημα του Έλγιν ότι, δήθεν, η Ελλάδα δεν διέθετε κατάλληλο χώρο στέγασης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αντίστοιχο μ' εκείνον του Βρετανικού Μουσείου, δηλαδή αντίστοιχο με τον χώρο όπου “κρατούνται” τα Γλυπτά ως “λάφυρα” της κλοπής του Έλγιν», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε κοινή Παγκόσμια θέα πλέον, εδώ και 10 χρόνια, αυτό το υπέροχο Μουσείο της Ακρόπολης δίνει αποστομωτικές απαντήσεις «στις ως άνω «εν αμαρτίαις προφάσεις» των, ακόμη, αμετανόητων υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου και προκαλεί, με όρους Πολιτισμού και μόνον, την Παγκόσμια Κοινή Γνώμη να κάνει την σύγκριση: Την σύγκριση ανάμεσα στην φωτεινή “κοιτίδα” των Γλυπτών του Παρθενώνα και στο θολό “δεσμωτήριο” του Βρετανικού Μουσείου, όπου “κρατούνται” κατά παράβαση κάθε θεσμικής και πολιτισμικής δεοντολογίας, και μάλιστα υπό συνθήκες συντήρησης που απειλούν την υπόστασή τους και την υπεράσπιση των ιστορικών τους καταβολών και συμβολισμών».

Κλείνοντας, τόνισε ότι «αυτόν τον, πολιτισμικώς Ιερό, Αγώνα συνεχίζουμε αδιαλείπτως, καθώς συνδέεται, αρρήκτως, με την ικανοποίηση ενός καθ’ όλα δίκαιου αιτήματος, το οποίο οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, δοθέντος ότι, κατ’ ουσίαν, πρόκειται για αίτημα της Ανθρωπότητας επειδή αφορά τον πυρήνα της Πολιτιστικής της Κληρονομιάς».

Υπενθύμισε, ακόμη, πως είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν, δικαιωματικώς και πολιτισμικώς, στον Παρθενώνα και στα Μνημεία του και κατέληξε υποστηρίζοντας «Χωρίς τα Γλυπτά αυτά ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μίαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας που καλύπτεται εδώ και πάνω από δύο αιώνες από τη λεοντή μιας δήθεν “αρχαιολατρίας”, η οποία πλήττει ευθέως την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, δεν μπορεί να συμβολίσει και, επέκεινα, να εκπέμψει προς την Ανθρωπότητα το αιώνιο, αειθαλές και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘρίλερ με δύτες που αγνοούνται στην ΚάρπαθοΣήμερα 09:38 | Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δυο δυτών. Είχαν πάει για κατάδυση σε σπηλιά. Τι είπε ο φίλος τους που ήταν μαζί τους.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Σάμο (εικόνες)Σήμερα 07:20 | Ειδήσεις

Πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να σβήσουν την φωτιά. Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία και σπίτια. Ποια είναι η κατάσταση του μετώπου το πρωί.

Περιπέτεια στον αέρα για την διακομιδή ασθενούς από την ΆνδροΣήμερα 12:21 | Ειδήσεις

Γιατί δεν κατέβηκε δύο φορές ελικόπτερο στο νησί. Επιστρατεύτηκε άλλο αεροσκάφος από την Χίο.

Φλέγεται ο Αμαζόνιος: Εκατοντάδες νέες δασικές πυρκαγιέςΣήμερα 07:58 | Ειδήσεις

Οι εικόνες του φλεγόμενου "πνεύμονα του πλανήτη" προκαλούν παγκόσμια αγωνία. Διεθνής πίεση στον Μπολσονάρου. Προσφέρουν βοήθεια ΗΠΑ και Βρετανία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η NASA και η έρευνα για το πρώτο…“εξωγήινο” έγκλημα!13:09Λιβανός: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα12:58Κλείνουν οι λογαριασμοί ανηλίκων στα social media12:44Χρηστίδης: Υπεύθυνη η αντιπολιτευτική πολιτική του ΚΙΝΑΛ12:31Περιπέτεια στον αέρα για την διακομιδή ασθενούς από την Άνδρο12:17Αχτσιόγλου: Βαθιά τιμωρητική για τους εργαζομένους η πολιτική της κυβέρνησης12:04Έλεγχοι-εξπρές σε καταγγελίες για φοροδιαφυγή11:51Μαξίμου: αλλάζει το αφήγημα για την Ελλάδα στο εξωτερικό11:37Ερντογάν: Όταν βρούμε φυσικό αέριο θα κάνουν ουρές στην πόρτα μας11:24Συλλήψεις για τις μπαλωθιές στην Κρήτη11:11Μπόρις Τζόνσον κατά Τουσκ: Αν μου αρνηθεί θα μείνει ως ο “κύριος χωρίς συμφωνία”10:57Νεκρός μοτοσικλετιστής στο Ζαγκλιβέρι10:44Diamond League: Δεύτερη η Στεφανίδη10:30Τραμπ: εμπορική συμφωνία αμέσως μετά το Brexit (εικόνες)10:17Θρίλερ με δύτες που αγνοούνται στην Κάρπαθο10:03Ζώδια και εχεμύθεια: Ποιοι δεν κρατούν το… στόμα τους κλειστό09:50Φρίκη: ασανσέρ συνθλίβει άνδρα, ενώ βγαίνει απο την καμπίνα (βίντεο-σοκ)09:38Βοηθούσε στην κατάσβεση της φωτιάς, αλλά... ομολόγησε τον εμπρησμό!09:25ΓΓΠΠ: Σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς09:11120 δόσεις: Πάνω από 215 εκατ. ευρώ έφεραν στο Δημόσιο08:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο