LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 19 Ιουλίου 2019 12:11

Εκδίκηση για ένα σενάριο πίσω από την πολύνεκρη τραγωδία στη Ιαπωνία

Την "κόλαση" περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες. Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες. Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές.

AP - Φωτιά - Στούντιο animation - Ιαπωνία

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραφαν σήμερα σκηνές κόλασης και εξέφραζαν τη θλίψη τους για την απώλεια τόσων νέων, μία ημέρα μετά την φρικτή πυρκαγιά σε στούντιο animation στο Κιότο της Ιαπωνίας που κόστισε τη ζωή σε 33 ανθρώπους.

Η τραγωδία, που φαίνεται να οφείλεται σε εμπρησμό, προκάλεσε θλίψη στην Ιαπωνία και πέραν αυτής σε όλους τους φανς των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων οι οποίοι ανήρτησαν μηνύματα στήριξης προς την εταιρεία Kyoto Animation.

Στη συνοικία του Κιότο όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία η οσμή του καμένου ήταν έντονη ακόμη και σήμερα, ενώ περαστικοί άφηναν λουλούδια μπροστά από το τριώροφο κτίριο του στούντιο.

«Το ότι νέοι άνθρωποι που σχεδιάζουν και προωθούν τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια στο εξωτερικό σκοτώθηκαν για κανένα λόγο από ένα και μόνο άνθρωπο είναι ανυπόφορο, με κάνει έξω φρενών», δήλωσε η 59χρονη Γιασούκο Τομίτα.

«Δύσκολο να γλιτώσουν»

Η πυρκαγιά, που έβαλε ο δράστης αφού έριξε βενζίνη γύρω από το κτίριο, επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα, παγιδεύοντας πολλούς εργαζόμενους. Μεταξύ των 70 ανθρώπων που βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της πυρκαγιάς 33 έχασαν τη ζωή τους, προφανώς από το διοξείδιο του άνθρακα που εισέπνευσαν αφού προσπάθησαν μάταια να γλιτώσουν.

Λίγες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής για τα θύματα, όμως «οι περισσότεροι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι περίπου 20 ετών», σύμφωνα με έναν κάτοικο της περιοχής που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV Asahi. Επίσης υπάρχουν 36 τραυματίες, εκ των οποίων οι 10 σε κρίσιμη κατάσταση. Πολλά πτώματα εντοπίστηκαν στις σκάλες που οδηγούν στην ταράτσα, όπως δήλωσαν οι πυροσβέστες.

AP - Φωτιά - Στούντιο animation - Ιαπωνία

Αν και το κτίριο πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας, οι εργαζόμενοι που προσπάθησαν να πάνε στην ταράτσα βρήκαν την πόρτα της κλειστή. Πυροσβέστες δήλωσαν ότι άνοιγε μόνο από την έξω πλευρά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. «Υπήρχαν σκάλες από το ισόγειο ως την ταράτσα, οι φλόγες και ο καπνός γέμισαν τον χώρο σε λίγα λεπτά», εξήγησε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. «Όσοι εργάζονταν στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο πρέπει να ξαφνιάστηκαν καθώς δεν γνώριζαν τι συνέβη κάτω», πρόσθεσε. «Οι φλόγες κινούνται πολύ πιο γρήγορα με τη βενζίνη απ’ ο,τι σε μια κανονική φωτιά», σημείωσε εξάλλου ο Κέιζο Χαραφούτζι, πρώην ερευνητής της αστυνομίας του Τόκιο. «Μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά ήταν δύσκολο να γλιτώσουν», πρόσθεσε.

Επίσης σύμφωνα με αξιωματούχο της πυροσβεστικής το κτίριο δεν διέθετε καταιονιστήρες, ούτε εσωτερικές βάνες πυρόσβεσης, συστήματα όμως που δεν προβλέπονται βάσει του κανονισμού για αυτό το είδος κτιρίου, καθώς ήταν χαρακτηρισμένο «γραφείο». Έλεγχος που είχε διενεργηθεί τον Οκτώβριο έδειξε ότι υπήρχαν πυροσβεστήρες και συναγερμός πυρκαγιάς.

Απειλές και κατηγορίες για κλοπή

Σήμερα η αστυνομία ερευνά το κτίριο για να βρει στοιχεία για την πυρκαγιά, με την έρευνα να εξετάζει τα ενδεχόμενα του εμπρησμού, της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με το Kyodo. Τις έρευνες δυσκολεύει το γεγονός ότι ο βασικός ύποπτος, ένας 41χρονος άνδρας που φέρεται να είχε μαζί του και ένα μαχαίρι και ένα σφυρί δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις της αστυνομίας εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του. Ένας άνδρας που έμοιαζε με τον δράστη πήγε σε βενζινάδικο την Πέμπτη με δύο μπουκάλια χωρητικότητας 20 λίτρων το κάθε ένα, μετέδωσαν ιαπνωικά μέσα ενημέρωσης.

Δύο μπουκάλια, ένα σακίδιο πλάτης και ένα καροτσάκι εντοπίστηκαν κοντά στον τόπο της τραγωδίας, ενώ τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν και πέντε μεγάλα μαχαίρια, τα οποία η αστυνομία θεωρεί πιθανά στοιχεία, έξω από το κτίριο του στούντιο. Ο 41χρονος δεν είχε σχέση με το Kyoto Animation, όμως φέρεται να σχεδίασε την επίθεση επειδή πίστευε πως το στούντιο είχε κλέψει μία ιστορία του. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το όνομά του είναι Σίνζι Αόμπα και η άδεια οδήγησής του αναφέρει ότι κατοικεί στην Σαϊτάμα, ένα βόρειο προάστιο του Τόκιο.

Ο άνδρας φέρεται να φώναξε «θα πεθάνετε!» προτού ρίξει βενζίνη στο εξωτερικό του κτιρίου, δήλωσε στην αστυνομία «εγώ το έκανα» όταν συνελήφθη. Εξήγησε μάλιστα ότι έβαλε τη φωτιά επειδή πίστευε πως το στούντιο είχε κλέψει μια ιστορία του, μετέδωσε το Kyodo. «Είχαμε λάβει απειλητικά μέιλ», δήλωσε χθες Πέμπτη ο Χιντεάκι Χάτα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Kyodo Animation, όμως αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο στον χώρο του animation. Η αστυνομία έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Αυτή τη στιγμή ο φερόμενος δράστης νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο καθώς έχει υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο και τα πόδια του.

AP - Φωτιά - Στούντιο animation - Ιαπωνία

«Ζαλισμένοι»

Διάφορες μαρτυρίες περιγράφουν σκηνές αποκάλυψης. «Ένας άνθρωπος πήδηξε από τον δεύτερο όροφο, προσπαθώντας μάταια να γλιτώσει, όμως δεν μπορέσαμε καν να τρέξουμε να τον βοηθήσουμε, τόσο ισχυρή ήταν η πυρκαγιά», διηγήθηκε μία γειτόνισσα στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Asahi. Μεταξύ των τραυματιών «κάποιοι ούρλιαζαν», άλλοι ήταν «ζαλισμένοι», πρόσθεσε. «Έμοιαζε με κόλαση».

Τα θύματα «είχαν χάσει τα μαλλιά και τα φρύδια τους» και «δεν μπορούσαν καν να κρατήσουν ένα ποτήρι νερό στο χέρι τους εξαιτίας των εγκαυμάτων, οπότε τους βοηθούσα να πιουν», εξήγησε μια 60χρονη στο πρακτορείο Kyodo. «Οι νέοι αυτοί ήταν στην ηλικία των εγγονιών μου. Αν τα εγγόνια μου πέθαιναν υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα ήθελα πλέον να ζω», σχολίασε η Σατσίκο Κονίσι, μια συνταξιούχος. Στο πλαίσιο του κινήματος αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί μια αμερικανική εταιρεία animation έκανε έκκληση στο Διαδίκτυο για τη συγκέντρωση δωρεών και ήδη σήμερα το πρωί είχαν συγκεντρωθεί ένα εκατομμύριο δολάρια.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψειςΣήμερα 22:16 | Ειδήσεις

Η εκτιμώμενη συμμετοχή πολιτών στις συγκεντρώσεις και τις πορείες της Αθήνας είναι περίπου 23.000.

Βορίζια: Το "ντοκουμέντο" που προσκόμισε ο 23χρονος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (εικόνα)Σήμερα 21:54 | Ειδήσεις

Ο 23χρονος ανιψιός του Φανούρη Καργάκη, ισχυρίζεται πως το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, οπότε και τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του 27χρονου, βρισκόταν σε γάμο.

Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην ΑθήναΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Πού εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού που "κούνησε" και την Αθήνα

Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομίαΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και ενός δικύκλου. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Missing alert για την εξαφάνιση 53χρονης23:59Βορίζια: Το "ντοκουμέντο" που προσκόμισε ο 23χρονος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (εικόνα)23:43Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην Αθήνα23:28Missing alert: Εντοπίστηκε η 31χρονη που αγνοούνταν23:14Θεσσαλονίκη: Προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε δύο 13χρονες στον Εύοσμο22:59Η Χαμάς απορρίπτει "διεθνή κηδεμονία" στη Γάζα, όπως προτείνει το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ22:45ΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψεις22:31Ιταλία: Νεκρός ο 32χρονος αγνοούμενος στην περιφέρεια Φριούλι 22:17Αιματηρή συμπλοκή στο κέντρο του Ηρακλείου μεταξύ ομάδας αλλοδαπών (βίντεο)22:03Πάτρα: 13χρονος και 15χρονος έκλεψαν αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα21:49Γιοβάνοβιτς: Είμαστε απογοητευμένοι γιατί πιστεύαμε στην πρόκριση στο Μουντιάλ 202621:35Αργεντινή: Αλυσιδωτές εκρήξεις και πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη - Περισσότεροι από 20 τραυματίες21:21Κωνσταντινούπολη: Έντεκα συλλήψεις έπειτα από τον θάνατο μητέρας και των δύο παιδιών της από δηλητηρίαση21:07Στο Μαξίμου ο Τζόκοβιτς, συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη: "Να ανεβάσουμε το ελληνικό τένις" 20:53Ολοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)20:38Αγρίνιο: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης20:24Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομία20:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο