Στο “φως” σπουδαίος αρχαιολογικός θησαυρός (εικόνες)
Ένα έγχρωμο ψηφιδωτό ενδεικτικό για την ευημερία των κατοίκων της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, ανακοινώθηκε ότι ανακαλύφθηκε από μία αιγυπτιο-πολωνική αρχαιολογική ομάδα, μέσα σε έναν μεγάλο οικισμό στην περιοχή Κομ Ελ Ντίκα.
Ο αιγυπτιακός Τύπος κάνει λόγο για μία σημαντική ανακάλυψη, έργο των δύο ομάδων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αρχαιολόγοι από το Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, που αποκάλυψαν τα ερείπια ενός τεράστιου οικισμού. Μέσα σε ένα από τα σπίτια του οικισμού, βρέθηκε το καλά διατηρημένο μωσαϊκό πάτωμα.
Αναφερόμενος στα εύρημα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουστάφα Ουαζίρι επεσήμανε τη δημοτικότητα της ψηφιδωτής τέχνης στην Αλεξάνδρεια.
Ο οικισμός χρονολογείται μεταξύ 4ου και 7ου αιώνα μ.Χ. Περιλαμβάνει ένα μικρό θέατρο, ένα μεγάλο αυτοκρατορικό λουτρό και 22 αίθουσες διαλέξεων – που πιστεύεται πως αποτελούν τα ερείπια ενός αρχαίου πανεπιστημίου.
Ο Grzegorz Majcherek, επικεφαλής της αποστολής ανασκαφής, που δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από το 1960, δήλωσε ότι τα κτίσματα δείχνουν ότι τα σπίτια των Αλεξανδρινών της εποχής αυτής συχνά ήταν πλούσια διακοσμημένα, κάτι που επιβεβαιώνει η ανακάλυψη του μωσαϊκού δαπέδου.