LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 18 Ιουλίου 2019 17:08

Ασφαλής περιήγηση στο Διαδίκτυο σε δημόσια WiFi στις διακοπές

Οι παγίδες του δωρεάν ίντερνετ και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί κάποιος που συνδέεται.

AP - WiFi4EU - Wi-Fi - Ευρώπη

Συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο ακόμη και στις διακοπές τους θέλουν να είναι οι καταναλωτές, αναζητώντας συνήθως ένα δωρεάν WiFi hotspot προκειμένου να αποφύγουν τις χρεώσεις δεδομένων. Για τους χρήστες που συνδέουν όλες τις συσκευές τους, smartphone, tablet, laptop, σε δημόσια ανοιχτά WiFi οι παγίδες ασφαλείας είναι πολλές και η δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο εγκυμονεί κινδύνους.

Το πρώτο μεγάλο βήμα για μια ασφαλή σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι η επιλογή του κατάλληλου δωρεάν WiFi. Όπως αναφέρει το sepe.gr, η σύνδεση πρέπει να γίνει χειροκίνητα και όχι αυτόματα, καθώς ένα πολύ συχνό κόλπο των ψηφιακών εγκληματιών είναι η δημιουργία μιας σύνδεσης δικτύου παρόμοιας με ένα ασφαλές δίκτυο. “Όταν ταξιδεύετε πρέπει να απενεργοποιείτε την επιλογή αυτόματης σύνδεσης σε γνωστά δίκτυα. Αν συνδεθείτε αυτόματα, γίνεστε στόχος των hackers που μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο παρόμοιο με αυτό του αεροδρομίου που βρίσκεστε χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία σύνδεσης. Στη χειρότερη περίπτωση, η συσκευή σας θα συνδεθεί αυτόματα στο λάθος δίκτυο χωρίς καν να το καταλάβετε” συμβουλεύει τους χρήστες η Devolo.

Η εταιρεία συνιστά επίσης στους χρήστες να απενεργοποιούν την κοινή χρήση αρχείων και φακέλων: “αν χρησιμοποιείτε το laptop για να συνδεθείτε σε δημόσια WiFi, θα ήταν καλό να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αρχείων και φακέλων. Όταν είστε σπίτι η κοινή χρήση είναι ένας εύκολος και βολικός τρόπος να μοιράζεστε αρχεία και δεδομένα μεταξύ των υπολογιστών που βρίσκονται στο σπίτι. Όταν όμως συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο, μπορεί να προσελκύσετε πιθανές επιθέσεις”.

Κρυπτογραφημένα αρχεία

Προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς και στις διακοπές τους, η Devolo συμβουλεύει τους χρήστες που πρέπει να χειριστούν μεγάλα και σημαντικά αρχεία εκτός του χώρου εργασίας ή του σπιτιού, να τα αντιγράφουν σε φορητές συσκευές ή να τα παίρνουν μαζί τους σε ένα αποθηκευτικό USB. “Έτσι αποκτάτε δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: Αποφεύγετε κινδύνους ασφαλείας που θα είχατε αν κατεβάζατε αρχεία από δωρεάν WiFi, ενώ ταυτόχρονα σας γλιτώνετε από ατελείωτες ώρες downloading. Άλλωστε τα δημόσια δίκτυα δεν φημίζονται για τις υψηλές επιδόσεις τους στην ταχύτητα”.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές της εταιρείας, οι ασφαλείς και κρυπτογραφημένες συνδέσεις στο Internet είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ακόμα περισσότερο σημαντικές στα δωρεάν δημόσια WiFi. “Οι κρυπτογραφημένες συνδέσεις φροντίζουν ώστε τα μεταφερόμενα δεδομένα να είναι δυσανάγνωστα για τους άλλους χρήστες που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο. Αυτό παίζει κρίσιμο ρόλο όταν μεταφέρετε στοιχεία πληρωμών ή άλλες προσωπικές πληροφορίες. Για ασφαλέστερες συνδέσεις πρέπει να χρησιμοποιείτε τις συνδέσεις γνωστές και ως HTTPS. Μπορείτε εύκολα να τις αναγνωρίζετε καθώς ο browser εμφανίζει ένα λουκέτο δίπλα από το σύνδεσμο που επισκέπτεστε” τονίζει η Devolo.

Περί ενημερώσεων

Επίσης, καλό είναι οι χρήστες να έχουν κατεβάσει τις τελευταίες ενημερώσεις σε όλες τις συσκευές τους, ειδικά αυτές που αφορούν τις αναβαθμίσεις ασφαλείας, πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούν πως οποιοδήποτε κενό στην ασφάλεια έχει κλείσει ώστε οι κακόβουλες επιθέσεις να μην αποτελούν πρόβλημα όταν συνδέονται σε δημόσια δίκτυα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓάζα: “Ναυάγιο” στις διαπραγματεύσεις - Η “μπάλα” βρίσκεται στο γήπεδο του Ισραήλ, λέει η ΧαμάςΣήμερα 06:44 | Ειδήσεις

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «ελπίζει» να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις “διαφωνίες” τους με τις ΗΠΑ. Η Χαμάς λέει ότι “η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο του Ισραήλ”.

Μαφιόζικη εκτέλεση στον Βύρωνα: “Είναι ο μπαμπάς μου” φώναζε το παιδί του (βίντεο)Σήμερα 07:58 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την μαφιόζικη εκτέλεση σε κεντρικό σημείο στον Βύρωνα.

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα - Τζούλη: Η ΕΔΕ, η οικογένεια και οι αυτοκτονικές τάσεις (βίντεο)Σήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Τι κατήγγειλε η δικηγόρος της οικογένειας της Κυριακής Γρίβα, για την αδράνεια της αστυνομίας αλλά και την ειδική μεταχείριση στον δράστη.

“Blue Horizon” - Αντώνης Καρυώτης: H εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία τουΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Την παραπομπή και των τεσσάρων κατηγορουμένων του πληρώματος ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου εισηγείται ο εισαγγελέας Πειραιά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φιλιάτες: Θρίλερ με 17χρονο που εντοπίστηκε νεκρός 12:27Eurovision – Ημιτελικός: Το RAI αποκάλυψε τι ψήφισε το κοινό12:13“Έρωτας φυγάς”: εξομολογήσεις και υποψίες στο νέο επεισόδιο (εικόνες)12:00Λαμία: 14χρονος κατάρρευσε μετά από χρήση ναρκωτικών (εικόνες)11:48“Blue Horizon” - Αντώνης Καρυώτης: H εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία του11:34Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με ηλικιωμένο που έπεσε σε ρέμα11:21Eurovision 2024 - Σάττι: Όταν ανέβηκα στη σκηνή, κάπως δεν κατάλαβα τι έγινε... (βίντεο)11:08Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς “ανοίγει τις πύλες της”10:55Δολοφονία Κυριακής Γρίβα - Τζούλη: Η ΕΔΕ, η οικογένεια και οι αυτοκτονικές τάσεις (βίντεο)10:43Ρέθυμνο: Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από τη θάλασσα10:29Κάρολος: Μου επέτρεψαν να βγω από το κλουβί μου10:16ΔΥΠΑ - Παιδικές Κατασκηνώσεις: Λήγει η διορία για τις αιτήσεις10:03Ευρωεκλογές - Επιστολική ψήφος: ο φάκελος έχει χαρακτηριστικά που δεν αντιγράφονται (βίντεο)09:51Ηλεία: Το πανηγύρι, το βραστό και η τροφική δηλητηρίαση (βίντεο)09:37Η θρησκευτική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής 09:23Ολυμπιακός - Μεντιλίμπαρ: Πίστευα στην πρόκριση09:10Eurovision: Η εκρηκτική εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου08:56Ομιλία Ράμα στην Αθήνα - Τσάνι: δεν έρχεται με πολιτικούς σκοπούς... (βίντεο)08:42Γαλλία: Αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά από πυροβολισμούς08:29Λινού: Δεν πρέπει να ανακατεύουμε την επιστημονική γνώση με την πολιτική08:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο