LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 15 Ιουλίου 2019 16:47

Εισαγγελέας για Siemens: ο νέος Ποινικός Κώδικας “διαγράφει” την δωροδοκία στελεχών

Απαλλαγή από το αδίκημα για όλους τους κατηγορούμενους ζητά η δικαστική λειτουργός. Τι ζητά για τον Χριστοφοράκο και άλλα στελέχη. Τι προτείνει για τον Τσουκάτο​.

Siemens - Γερμανία - κτήριο - λογότυπο

Νέα πρόταση με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα όσον αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας υπέβαλε η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελένη Σκεπαρνιά, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens το 1997, ζητώντας την ενοχή των 22 από τους 54 κατηγορούμενους για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. 

Η πρόσφατη μεταβολή της ποινικής αντιμετώπισης της δωροδοκίας, σε κακούργημα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αν αφορά ενάσκηση καθηκόντων δημοσίου υπαλλήλου και σε πλημμέλημα αν αφορά ιδιωτικό υπάλληλο ή ιδιωτικού δικαίου, έφερε αλλαγές στην πρόταση που αποδέχεται ότι οι υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν εμπίπτουν στην έννοια στου δημοσίου υπαλλήλου. 

Έτσι, με την νέα εισαγγελική πρότασή της, μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η κ. Σκεπαρνιά, αποδεχόμενη ότι η πράξη της παθητικής δωροδοκίας των υπαλλήλων του ΟΤΕ είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, υποστήριξε ότι έχει εξαλειφθεί -λόγω παραγραφής- το αξιόποινο. 

Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι οι πράξεις των στελεχών του ΟΤΕ, που κατά τη δικογραφία δωροδοκήθηκαν από τη Siemens ώστε να αναλάβει το έργο της ψηφιακοποίησης των κέντρων του Οργανισμού, «δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα και στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα». 

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, η αλλαγή της ενεργητικής δωροδοκίας, εν προκειμένω των στελεχών της γερμανικής εταιρείας προς εκείνους του ΟΤΕ, σε πλημμέλημα δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που δωροδοκούν για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Σύμφωνα με την πρόταση της κ. Σκεπαρνιά, εφόσον η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, θα πρέπει να απαλλαγούν από αυτήν όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι του ΟΤΕ και της Siemens. 

Κατά την εισαγγελέα, 22 κατηγορούμενοι πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα, αδίκημα που ως βασική πράξη έχει τη δωροδοκία που τελέστηκε, πλην όμως παραγράφηκε. Μεταξύ αυτών που πρέπει, σύμφωνα με την ίδια, να κριθούν ένοχοι είναι και τα πρώην ανώτερα στελέχη της γερμανικής εταιρείας, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο καταζητούμενος Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και Αλέξανδρος Αθανασιάδης , το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ. 

Σε ό,τι αφορά το άλλοτε ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο, ο οποίος δικάζεται για την υπόθεση του 1 εκατομμυρίου μάρκων που έλαβε μέσω εμβασμάτων από τη γερμανική εταιρεία, η εισαγγελική πρόταση παραμένει ίδια στο σκεπτικό της, βάσει του οποίου είχε ζητήσει την αθώωσή του, θεωρώντας πως δεν αποδείχθηκε η παραδοχή της δικογραφίας, δηλαδή ότι αυτό το ποσό κατευθύνθηκε σε στελέχη του ΟΤΕ. Όπως είπε η κ. Σκεπαρνιά, «δεν αποδείχθηκε ότι ο κ. Τσουκάτος τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ, καθώς η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο». Έτσι η εισαγγελέας, που έχει διευκρινίσει πως δεν θεωρεί ότι αυτά τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ζήτησε να απαλλαγεί ο κ. Τσουκάτος, εφόσον η κατηγορία που του αποδίδεται έχει παραγραφεί. 

Η πρόταση της κ. Σκεπαρνιά δέχεται έντονη κριτική από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων με αιχμή την τοποθέτησή της για τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα. Όπως υποστηρίζουν, η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, για την οποία η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υφίσταται ως αδίκημα αν και παραγεγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους «φθάνουν» χρονικά μέχρι και το 2005.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτώνΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη αντιπροσωπείας κινητοποιούμενων αγροτών από όλη την Ελλάδα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με την ευρεία συμμετοχή των συναρμόδιων με το αγροτικό ζήτημα υπουργών.

Μπλόκα αγροτών - Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά ο ΠρομαχώναςΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Εκπρόσωπος του μπλόκου του Προμαχώνα θα πάρει μέρος σήμερα στη συνάντηση των αγροτών στην Καρδίτσα.

Λασίθι: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο δυστύχημα – Τραυματίας ένας συνομήλικός τουΣήμερα 08:41 | Ειδήσεις

Κάτω από ποιες συνθήκες σημειώθηκε το τροχαίο με θύμα έναν ανήλικο.

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ πως αναζητούν «πρόσχημα» για στρατιωτική επέμβασηΣήμερα 07:14 | Ειδήσεις

Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου09:52Λασίθι: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο δυστύχημα – Τραυματίας ένας συνομήλικός του09:38Έφυγε από την ζωή ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου09:23Μπλόκα αγροτών - Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά ο Προμαχώνας09:08Ξεκινά ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο στον νέο ΟΣΕ08:53Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους08:38Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών08:24Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική 08:09Γαλλία: Οι τουρίστες από χώρες εκτός της Ευρώπης θα πληρώνουν πιο ακριβό εισιτήριο σε 5 πασίγνωστους πολιτιστικούς χώρους07:53Φορολογικό "διαζύγιο": Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων07:38Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ πως αναζητούν «πρόσχημα» για στρατιωτική επέμβαση07:24Πυρκαγιά στο Ροστόφ της Ρωσίας από ουκρανικά drones - 4 τραυματίες07:10Οι παθολόγοι ζητούν πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την παχυσαρκία06:56Final 4: Οι GMs προβλέπουν Παναθηναϊκό στο f-4 κατά 95%, ενώ Ολυμπιακό κατά 50%06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Ιανουαρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν "πολύ ισχυρή δράση" εάν το Ιράν προχωρήσει σε απαγχονισμούς διαδηλωτών23:59Θετική γνώμη από την Επιτροπή Θεσμών για τον διορισμό νέου προέδρου και αντιπροέδρου στον τομέα ύδατος, της ΡΑΑΕΥ23:44Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών23:30ΟΗΕ: Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά την εκεχειρία23:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο