LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑθλητικάΔημοσίευση: 13 Ιουλίου 2019 21:45

“Πονοκέφαλος” για την Κυβέρνηση το σκάνδαλο με τα τηλεοπτικά δικαιώματα ομάδων στην ΕΡΤ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμεύσει την ΕΡΤ να χορηγήσει σε μεγάλες ΠΑΕ “αστρονομικά” ποσά στο... “παρά ένα” των εκλογών.

Superleague - μπάλα

Της Λίτσας Ιωάννου

Μια “βόμβα” που επιχείρησε να κληροδοτήσει στην επόμενη κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια της η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφορά το προσύμφωνο της ΕΡΤ με μεγάλες ΠΑΕ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του νέου πρωταθλήματος.

Η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” κάνει λόγο για όργιο 66 εκατομμυρίων στην ΕΡΤ, ενώ και “Το Βήμα” μιλάει για μια από τις μεγαλύτερες νάρκες που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση.

Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, υπήρξε συμφωνία της ΕΡΤ με τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ για να λάβει συνολικά 22,5 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Η δημόσια τηλεόραση ήρθε σε συμφωνία και με την ΑΕΚ, δίνοντας άλλα 22,5 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022. Δύο “χρυσά” συμβόλαια που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις σε ποδοσφαιρικούς και νομικούς κύκλους που κάνουν λόγο για σκανδαλώδη συμφωνία.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

Τα ποσά αποφασίστηκαν σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νικόλαος Παππάς, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Ιωάννης Δρόσος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”, ο νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ είχε εκφράσει ενστάσεις για τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα θέλησε να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση και για αυτό αποφασίστηκε στο Μαξίμου να υιοθετηθούν οι προσφορές των ομάδων ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για την απόκτηση του συνόλου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους από την δημόσια τηλεόραση.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι η υπόθεση χρήζει διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη.

ποδόσφαιρο - μπάλα - δίχτυα

Η συνολική δαπάνη που η ΕΡΤ θα πρέπει να πληρώσει τη νέα σεζόν για μεταδόσεις αγώνων ελληνικού ποδοσφαίρου αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 61,3 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” χαρακτηρίζει τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, «παρωδία», που έγινε την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου και επικαλείται την έκθεση-καταπέλτη των υπηρεσιών της ΕΡΤ:

  • «Με τυχόν υλοποίηση του λεόντειου προσυμφώνου η δημόσια τηλεόραση αναλαμβάνει να γίνει χορηγός και οικονομικός αιμοδότης ποδοσφαιρικών ομάδων χωρίς καμία ανταποδοτική αξία για την ίδια».
  • «Η εταιρία θα βρεθεί σε δυσχερή οικονομική κατάσταση αν δεν προχωρήσει άμεσα σε επαναδιαπραγμάτευση των προσυμφωνηθέντων».

Έντονα είχε αντιδράσει στη συμφωνία και η ΠΑΕ Ολυμπιακός η οποία έχει καταγγείλει τη συμφωνία στον Άρειο Πάγο, ενώ έχει προσφύγει και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η συμφωνία αυτή.

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ

Η συμφωνία προέβλεπε πως ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ θα εισπράξουν από 7,5 εκατομμύρια ευρώ έκαστος για το επόμενο πρωτάθλημα, αλλά στην ΕΡΤ η κάθε ομάδα θα κοστίσει από 10, 5 εκατομμύρια ευρώ με τις επιβαρύνσεις για τα 18 εντός έδρας παιχνίδια τους στην σεζόν. Μάλιστα κάθε παιχνίδι του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ θα κοστίσει 583.000 ευρώ στην κρατική τηλεόραση, με τα ερωτήματα να είναι πολλά, αφού αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να βγουν στη σημερινή τηλεοπτική αγορά.

Οι επιβαρύνσεις αφορούν:

  • 24% ΦΠΑ
  • 10% Αστυνομία
  • 5% ΕΠΟ ΚΑΙ
  • 2% Super League 1

Μάλιστα ακόμα και ομάδες που έχουν συμβόλαιο με την ΕΡΤ, όπως ο Παναιτωλικός, αντέδρασαν για τις συμφωνίες της δημόσιας τηλεόρασης με τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ με την παρουσία πολλών αρμόδιων Υπουργών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος και ουράνιο τόξο στο νότο της Κρήτης (βίντεο)16:41Συρία: Διάρρηξη στο εθνικό μουσείο στη Δαμασκό - Εκλάπησαν αρχαίες ράβδοι χρυσού16:31Πάτρα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο καθηγητής που κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων16:21Επιδρομή drones της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία16:11Συναγερμός στην Ιαπωνία: Στους δρόμους ο στρατός για τις αρκούδες16:01Άγιος Νικόλαος: Μια εβδομάδα μετά το μακελειό στα Βορίζια, τα όπλα βγήκαν ξανά15:50ΗΠΑ: Πρώτο βήμα προς την άρση της δημοσιονομικής παράλυσης15:40Ο Φιντάν στον Λευκό Οίκο: Μετέφερα τους χαιρετισμούς του Προέδρου μας στον Τραμπ 15:30Εκρέμ Ιμάμογλου: Φυλάκιση 2.500 χρόνια ζητάει εισαγγελέας για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης15:20Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο15:10Τουρκία: Συνετρίβη στρατιωτικό C-130 στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν - Γεωργίας15:00Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη ασκήθηκε στον υπάλληλο που βιντεοσκοπούσε πελάτισσα την ώρα που εκείνη βρισκόταν στην τουαλέτα14:39Πακιστάν: Δώδεκα νεκροί μετά από έκρηξη έξω από δικαστήριο στην Ισλαμαμπάντ14:29Σε εξέλιξη το αγροτικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων14:19Απόπειρα διάρρηξης στο Βόλο: Η ιδιοκτήτρια έπιασε το δράστη επ’ αυτοφώρω στο παράθυρο14:09Κικίλιας από Αίγυπτο: Προωθούμε αναπτυξιακές συμφωνίες για σταθερότητα και ευημερία στη Μεσόγειο13:59Ολυμπιακός: Εκτός ο Νιλικίνα στον αγώνα με την Ζαλγκίρις - Πιθανό το "ερυθρόλευκο" ντεμπούτο του Κίναν Έβανς στην Euroleague13:48Δένδιας για επέτειο λήξης Α' Παγκοσμίου Πολέμου: Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη13:38Σκούρτα Βοιωτίας: Ταυτοποιήθηκε μέσω DNA η απανθρακωμένη σορός13:28Έρχεται το πρώτο 24ωρο μετρό της Θεσσαλονίκης13:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο