LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΔημοσίευση: 13 Ιουλίου 2019 09:04

Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων χρόνων στη Χαλκιδική

Πλημμυρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής...

Μνήμες του παρελθόντος από μεγάλες φυσικές καταστροφές στη Χαλκιδική «ξυπνά» η φονική καταιγίδα που έπληξε την περιοχή, αφήνοντας πίσω της επτά νεκρούς και μεγάλες ζημιές.

Ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, ο οποίος έχει διατελέσει επί 16 χρόνια, προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στη Χαλκιδική, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχει καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή μπουρίνι αντίστοιχης έντασης με εκείνο της περασμένης Τετάρτης, κάτι που επιβεβαιώνει και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κάνοντας λόγο για ρεκόρ των τελευταίων 35 χρόνων. Ο κ. Στεργιάδης θυμάται, ωστόσο, ιδιαίτερα έντονα, τις πυρκαγιές του 2012 στην Ουρανούπολη, του 2006 στην Κασσάνδρα, του 2004 στον Μαρμαρά και του 1989 στη Σιθωνία.

Το 2012, η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στο Άγιον Όρος κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου, ενώ είχε επεκταθεί κοντά στον οικισμό της Ουρανούπολης, όπου απείλησε σπίτια και ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν αρκετά από αυτά. Η κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν τεράστια καθώς το μέτωπο της φωτιάς έφτανε τα 25 χιλιόμετρα, ενώ η ευρύτερη περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο αέρας που έπνεε μετέφερε αποκαΐδια και στάχτες στις απέναντι ακτές της Σιθωνίας. Τελικά, ύστερα από τέσσερις μέρες ξεκίνησε βροχή προσφέροντας μία ανέλπιστη βοήθεια στις δυνάμεις πυρόσβεσης που κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά δυο μέρες αργότερα.

Το 2006, εβδομήντα επτά τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους είχαν καεί από την πυρκαγιά στην Κασσάνδρα, στα δύο μέτωπα της φωτιάς που είχαν εκδηλωθεί στην Καλάνδρα και τη Νέα Σκιώνη από τη μία πλευρά του πρώτου ποδιού και την Αγία Παρασκευή, από την άλλη. Τραυματίες με εγκαύματα, καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο Πολυγύρου και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής ενώ ένας Γερμανός τουρίστας είχε πνιγεί στην προσπάθειά του να φύγει από την παραλία του Πολύχρονου.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2004, η φωτιά που ξέσπασε στη χωματερή του Νέου Μαρμαρά, μέσα σε δασική έκταση, πήρε γρήγορα διαστάσεις και έφτασε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σπίτια. Οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να απομακρύνουν το πύρινο μέτωπο από το χωριό ενώ είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες.

Χαλκιδική - καταστροφές

Μεγάλη ήταν και η πυρκαγιά που ξέσπασε το 1989 από κεραυνό στη Σιθωνία και κατέκαψε σχεδόν όλο το βόρειο τμήμα της χερσονήσου.

Μια ακόμη φωτιά, αρκετά παλαιότερη, θυμάται ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής Δημήτρης Τζηρίτης, ο οποίος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 1978 στην Κασσάνδρα είχαν καεί πενήντα δύο χιλιάδες στρέμματα δάσους και τουριστικές εγκαταστάσεις, δεν υπήρξαν ωστόσο, ευτυχώς, θύματα.

Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες, ο κ. Στεργιάδης θυμάται τη μεγάλη πλημμύρα που σημειώθηκε πριν από 19 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2000, στη Μεγάλη Παναγιά. Ήταν τότε που μετά από μια πολύ μεγάλη νεροποντή, μεγάλες ποσότητες υδάτων κατέβηκαν στο χωριό και οι καταστροφές ήταν ανυπολόγιστες. Το νερό είχε παρασύρει αυτοκίνητα, κατέστρεψε δρόμους και εγκαταστάσεις, ξερίζωσε δέντρα και προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι 420 χιλιοστά βροχής είχαν πέσει μέσα σε δύο ώρες.

Ζημιές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα προκάλεσε και η νεροποντή που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2018 στη Χαλκιδική, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στη Νικήτη Σιθωνίας. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, παρασύροντας οχήματα και κάδους απορριμμάτων στη θάλασσα. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2017 σημειώθηκαν πλημμύρες και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα και πάλι στη Σιθωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή από τον Μαρμαρά και την Τορώνη μέχρι την Συκιά.

Τις περσινές πλημμύρες στη Χαλκιδική ανασύρει από τη μνήμη του και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Παχίδης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν παραλείπει, άλλωστε, να αναφερθεί και σε μεγάλες καταστροφές που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, συγκαταλέγοντας σε αυτές, την πυρκαγιά του 1997 στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, τις πλημμύρες του 2016 στο Δήμο Θερμαϊκού και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν πέρσι και το 2011 στο Δήμο Βόλβης. Εκεί είχαν πλημμυρίσει πριν από οκτώ χρόνια πάνω από εκατό σπίτια, καταστήματα και αποθήκες ενώ τα ορμητικά νερά της βροχής είχαν παρασύρει και την γέφυρα στον οικισμό του Μελισσουργού, προκαλώντας, παράλληλα και μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Καταστροφές - κακοκαιρία - Χαλκιδική

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Kαθώς μικρότερης έντασης φυσικές καταστροφές, πλημμυρικά φαινόμενα και πυρκαγιές καταγράφονται σχεδόν κάθε χρόνο από τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Στεργιάδης επισημαίνει με έμφαση το ρόλο της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας υλοποιούνται, ωστόσο η ένταση των φαινομένων πλέον δεν μπορεί να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί με τα έργα του παρελθόντος.

«Θα πρέπει να γίνουν καινούριοι σχεδιασμοί ώστε οι αντοχές των έργων που εκτελούν οι τεχνικές υπηρεσίες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα, η διατομή των ρεμάτων κατά τους καθαρισμούς τους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη για να αντέξει μεγαλύτερες ποσότητες υδάτων» σχολιάζει. Για τις πυρκαγιές σημειώνει, άλλωστε, ότι οι αντιπυρικές ζώνες έχουν καταργηθεί με τη λογική ότι είχαν εύρος μόλις τριάντα μέτρων τη στιγμή που τα κουκουνάρια μπορούσαν να μεταφέρουν τη φωτιά σε απόσταση εκατό μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη υιοθέτησης νέων πρακτικών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς όπως τα ραντάρ που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στο δάσος του Σέιχ Σου, ώστε, σε περίπτωση πυρκαγιάς, να μπορούν να δώσουν άμεσα σήμα προειδοποίησης στην πυροσβεστική υπηρεσία.

Υπέρ της αναβάθμισης των απαραίτητων υποδομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών δηλώνει ο κ. Τζηρίτης ενώ ο κ. Παχίδης δίνει έμφαση στην σωστή συνεργασία και ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαBrexit: ανυπόγραφη επιστολή με την οποία ζητάει παράταση έστειλε στην ΕΕ ο ΤζόνσονΣήμερα 07:14 | Ειδήσεις

Την ίδια στιγμή έστειλε κι άλλη επιστολή, ενυπόγραφη αυτή τη φορά, στην οποία εξηγεί ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την παράταση!

Φορολογία: Έρχονται ελαφρύνσεις 1,2 δις ευρώΣήμερα 09:05 | Ειδήσεις

Νέο τοπίο στην φορολογία το 2020 με ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις.

Αποστολάκης στον ΑΝΤ1: υπήρξε κίνδυνος για “νέα Ίμια” (βίντεο)Σήμερα 09:21 | Ειδήσεις

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μίλησε για την τουρκική εισβολή στη Συρία και πως αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Νηπιαγωγοί παραπέμπονται σε δίκη γιατί μίλησαν στα παιδιά για τα γεννητικά όργανα! (βίντεο)Σήμερα 09:00 | Ειδήσεις

Γονέας μήνυσε τους νηπιαγωγούς υποστηρίζοντας ότι «τραυμάτισαν ψυχολογικά» το παιδί τους. Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο βραβευμένου προγράμματος σεξουαλικής αγωγής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αντετοκούνμπο: δεν είπα ότι είμαι καλύτερος από τον Χάρντεν αλλά το βραβείο του MVP είναι σπίτι μου…12:41Συρία: Τούρκος στρατιώτης νεκρός παρά την εκεχειρία12:28“Αν ήμουν πλούσιος”: “Τρικλοποδιές” και απρόοπτα στα νέα επεισόδια (εικόνες)12:14Ο ιστορία του Κρητικού που έχασε 80 κιλά σε τρία χρόνια (βίντεο)12:01ΣΥΡΙΖΑ: η “πιρουέτα” για την ψήφο των αποδήμων ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΝΔ11:47Η Ελληνική Αστυνομία γιορτάζει με ένα καταπληκτικό βίντεο!11:33Τα αμερικανικά στρατεύματα φεύγουν από τη Συρία αλλά δεν γυρίζουν στις ΗΠΑ11:20Ο Τζέιμς Μποντ στα Μετέωρα – Οι απειλές και ο ξεσηκωμός των καλόγερων11:06Γιάννης Ζουγανέλης στον ΑΝΤ1: Δεν είμαι ρατσιστής (βίντεο)10:53Πέθανε η Τιτίκα Νικηφοράκη10:39Κύρτσος και Μάρδας διασταυρώνουν… τα ξίφη τους στον ΑΝΤ1 (βίντεο)10:27Λαμπεροί καλεσμένοι στο “Thrive” (εικόνες)10:14Νηπιαγωγοί παραπέμπονται σε δίκη γιατί μίλησαν στα παιδιά για τα γεννητικά όργανα! (βίντεο)10:01Πρόεδρος Μόριας στον ΑΝΤ: Έχουμε μετατρέψει τα σπίτια μας σε φρούρια (βίντεο)09:48Θεσσαλονίκη: επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ (εικόνες)09:34Αποστολάκης στον ΑΝΤ1: υπήρξε κίνδυνος για “νέα Ίμια” (βίντεο)09:21Φορολογία: Έρχονται ελαφρύνσεις 1,2 δις ευρώ09:07Φονικές ταραχές στο Σαντιάγο (εικόνες)08:53Κλείνει το σχολείο μετά την επίθεση πατέρα σε δασκάλα08:39Σταϊκούρας: ρεαλιστική αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία08:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο