Στουρνάρας: πλήρης κατάργηση των capital control και αρωγή στην Κυβέρνηση
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα, συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, δόθηκε έμφαση στις θετικές προσδοκίες των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία με τη νέα διακυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στη σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και στην ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για χρεόγραφα που εκδόθηκαν από συστημικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς (ομόλογο 400 εκ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα (ομόλογο 400 εκ. ευρώ) με χαμηλό επιτόκιο.
Σε δηλωση του ο κ.Στουρνάρας δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου μετά απο 3,5 χρόνια. Οπως ειπε για το χρηματοπιστωτικό σύστημα όλα τα όπλα είναι στο τραπέζι προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να κανει μεταρρυθμισεις.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το πρωτογενες πλεόνασμα είναι στο 2,9% έναντι στόχου 3,5%, δήλωσε όμως πως δεν ανησυχεί καθώς ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση της ανάπτυξης. Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια είπε πως και οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί μπορεί να υλοποιηθουν.
Ο κ. Στουρνάρας άφησε αιχμές εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι μετά από 3,5 χρόνια έρχομαι για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τον θεσμικό της ρόλο θα σταθεί αρωγός στο έργο της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου, «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κοινό συμπέρασμα υπήρξε ότι:
- Οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της.
- Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων».