LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Ιουλίου 2019 11:56 | Ανανέωση: 12 Ιουλίου 2019 12:09

Μπαράζ προκλητικών NAVTEX και δηλώσεων από την Τουρκία

Μέσα σε δύο μέρες η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση τριών NAVTEX. «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας στην Α. Μεσόγειο» διαμηνύει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

AP - Ερντογάν - Κυπριακή ΑΟΖ

Στην έκδοση τριών προκλητικών NAVTEX προχώρησε μέσα σε ένα 48ωρο η Άγκυρα, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις της σε μια κρίσιμη περίοδο στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε την πρώτη NAVTEX την Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πυρά σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες στις 20 και 29 Ιουλίου και στις 8 Αυγούστου. Η δεύτερη NAVTEX προβλέπει ναυτικά γυμνάσια και εκπαιδευτικές ασκήσεις στις 24 και 26 Ιουλίου, αλλά και στις 2 και 6 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα δηλώνει αποφασισμένη να «προστατέψει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι “είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί κάποιων μέσων ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα ότι με την επιστολή της στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2019 η Τουρκία έχασε 92 χιλιάδες χλμ υφαλοκρηπίδας και την κυριαρχία κάποιων νησιών».

«Αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί οι οποίοι πηγάζουν από μεγάλη έλλειψη γνώσης ή εσκεμμένη διαστρέβλωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η κυβέρνησή μας είναι πλήρως αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η στάση μας σχετικά με τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας έχει κατατεθεί στα ΗΕ από το 2004 μέχρι σήμερα με διάφορες αφορμές. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση μας αυτή η οποία αποτελεί εθνική κρατική πολιτική», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε λανθασμένη οποιαδήποτε τιμωρητική κίνηση της Ευρώπης εναντίον της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας ότι η Κύπρος μπήκε παράνομα στην ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι η Ε/κ πλευρά είναι φημισμένη ότι δεν κρατάει το λόγο της. Για την ανατολική Μεσόγειο είπε ότι διεξάγουν δραστηριότητες για την προστασία των δικαιωμάτων τους ενάντια στις μονομερείς δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατία και ότι όσο η Ελληνοτουρκική πλευρά δεν δίνει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, τα γεωτρύπανα τους Γιαβούζ και Φατίχ θα συνεχίζουν τις εργασίες τους.

Σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τουρκίας είναι το θέμα των μέτρων που εξετάζει να επιβάλει εναντίον τους η Ε.Ε, με τον τουρκικό Τύπο να είναι έντονα επικριτικός εναντίον των Βρυξελλών για το θέμα, που το αντιλαμβάνονται και το πωλούν στον κόσμο τους ως πόλεμο εναντίον της χώρας τους. «Άντε από δω Ευρώπη», «Δεν βγάζετε άχνα όταν η Κύπρος και η Ελλάδα πραγματοποιούν γεωτρήσεις» και «Διπλοπρόσωπη Ευρώπη» είναι μερικοί από τους τίτλους τους.

Όσον αφορά στο πεδίο των προκλήσεων, Φατίχ και Γιαβούζ συνεχίζουν να βρίσκονται εντός κυπριακής ΑΟΖ, όπως και το Barbaros, έχοντας μάλιστα όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1 Κύπρου δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει μεγάλο μέρος των κυπριακών αδειοδοτημένων τεμαχίων ένα και οκτώ, για την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι παρελήφθησαν από την Άγκυρα σήμερα τα πρώτα τμήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”Σήμερα 09:57 | Ειδήσεις

Τι ζητά με την μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια της κοπέλας, η οποία δολοφονήθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της ΠαλαιστίνηςΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Την απόφαση καταδίκασε αμέσως η Παλαιστινιακή Αρχή, που είδε σε αυτή «κατάφωρη επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων, που ωθεί τη Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου».

ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊόΣήμερα 07:57 | Ειδήσεις

Παγκόσμια, «τεράστια ανησυχία» για την μετάδοση της γρίπης των πτηνών

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Νέο επεισόδιο: Μυστικά και αποκαλύψεις την Παρασκευή (βίντεο)09:31Ιράν: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Τεχεράνης09:17ΠΟΥ: Η γρίπη των πτηνών θα γίνει σαν τον κορονοϊό09:04“Ενώπιος Ενωπίω” - Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η Παξινού, οι “Ψυχοκόρες” και η πολιτική (βίντεο)08:50Εορτολόγιο - 19 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (Ακάθιστος Ύμνος)08:36Το παρασκήνιο της βρετανικής συμμετοχής στην ενίσχυση της ισραηλινής άμυνας08:23Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο τούμπαρε στην Εθνική Οδό (βίντεο)08:10Amber Alert για 11χρονο07:57OHE: “Όχι” των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης07:44Αθηναϊκή Λέσχη: Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη (εικόνες)07:30Μέση Ανατολή - Πετρέλαιο: Μεγάλη αύξηση στις διεθνείς τιμές φέρνει η νέα ένταση07:17Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή07:03ECL - Ολυμπιακός: Αποθέωση στο αεροδρόμιο για την πρόκριση στα ημιτελικά (βίντεο)06:50Σταδίου: Τροχαίο με σοβαρά τραυματισμένο οδηγό06:37Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Αεροπορική βάση στο “στόχαστρο”06:23Καιρός - Παρασκευή: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας06:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο