LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 12 Ιουλίου 2019 08:27

Κατατίθενται ένα εκατομμύριο υπογραφές υπέρ της ευθανασίας

Ένα εκατομμύριο υπογραφές για το «δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο» καταθέτουν στο ισπανικό Κοινοβούλιο τρεις κοινωνικές πρωτοβουλίες υπέρ της ευθανασίας.

ευθανασία - ένεση

Εν μέσω μίας πολιτικής απραξίας και ελλείψει κυβερνήσεως, οι πολίτες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τα κοινωνικά προβλήματά τους, καταθέτοντας σήμερα στο Ισπανικό Κοινοβούλιο ένα εκατομμύριο υπογραφές υπέρ της ευθανασίας. Κι αυτό, όταν χθες δικαστήριο της χώρας διέταξε νοσοκομείο να προχωρήσει σε ανάνηψη μίας ασθενούς, που η περίπτωσή της έγινε σύμβολο στην αντιπαράθεση για το δικαίωμα στην ευθανασία.

Ο γιατρός Μάρκος Ουρμάν συγκέντρωσε 600.000 υπογραφές μέσω της πλατφόρμας Change.org, προκειμένου η εισαγγελία να μη διώξει ποινικά τον Άνχελ Ερνάνδεθ, τον άνθρωπο που βοήθησε τη σύζυγό του Μαρία Χοσέ Καράσκο, η οποία έπασχε από πολλαπλή σκλήρυνση να φύγει αξιοπρεπώς από τη ζωή, όπως του είχε ζητήσει η ίδια. Ο Τσέμα Λορέντε είδε την σύζυγό του που έπασχε από Αλτσχάιμερ να πεθαίνει χωρίς να μπορέσει να της προσφέρει μία αξιοπρεπή θανή. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας, οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από την πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει η οικογένειά του ξεπέρασαν τις 374.000, ενώ άλλες 99.000 υπογραφές καταθέτει η Μαρία Ασουνθιόν Γκόμεθ, χήρα του Λουΐς ντε Μάρκος, που δεν κατάφερε να φύγει από τη ζωή όπως ήθελε.

Το θέμα της ευθανασίας είναι μία από τις πτυχές της ζωής, όπου η κοινωνία έχει πιο προωθημένες θέσεις από την πολιτική. Οι σφυγμομετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών καταδεικνύουν πως το 84% του πληθυσμού κατανοεί κι υποστηρίζει τον υποβοηθούμενο θάνατο. Μάλιστα στην Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων), η τελευταία επίσημη μέτρηση (Sociometro) των τάσεων στην κοινωνία ανεβάζει το ποσοστό στο 86%.

Όπως επισημαίνει ο Ραφαέλ Σεράνο ντελ Ροσάλ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανώτερων Κοινωνικών Μελετών (CSIC), «η στήριξη στην ιδέα αυτή παραμένει σταθερή στη διάρκεια των χρόνων, διαπερνά όλες τις ιδεολογίες, με μόνη εξαίρεση όταν πρόκειται για θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αυτό μας διδάσκει πως στην κοινωνία έχει ωριμάσει η ιδέα για το δικαίωμα του καθενός να αποφασίσει την έξοδό του από τη βιοτή».

Μετά τη δικτατορία του Φράνκο, στη μεταπολίτευση ο κοινωνικός διάλογος στρεφόταν στο «δικαίωμα στην είσοδο» στη ζωή, για τη χρήση αντισυλληπτικών και την απόφαση να φέρει κάποιος ένα παιδί στον κόσμο, ή όχι. Σήμερα, το «δικαίωμα στην έξοδο» φαίνεται να βρίσκει τη θέση του στο Κοινοβούλιο. Το 2018 το Σοσιαλιστικό PSOE είχε καταθέσει στις γνωμοδοτικές επιτροπές νόμο για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας, που είχε εμποδίσει το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos.

Εν τούτοις, παρά την ευρύτατη κοινωνική συναίνεση στο μέτρο της ευθανασίας, τα πολιτικά κόμματα δεν τολμούν να μιλήσουν ανοικτά γι’ αυτό. Τούτος είναι ο λόγος που εκφράζει τα παράπονά του ο Αργεντινός γιατρός Μάρκος Ουρμάν—ο πρώτος γιατρός που καταδικάσθηκε στην Ισπανία γιατί εφάρμοσε την ευθανασία το 2005. «Και συνεχίζουμε έτσι πάντα. Τούτες τις μέρες δεξιοί κι αριστεροί αλληλοσπαράσσονται για τις συνεργασίες προκειμένου να σχηματίσουν κυβερνήσεις κι ούτε μιλούνε για το θέμα τούτο—ούτε καν αναφέρουν το όνομά του. Το γνωρίζουμε πως ήδη είναι καλοκαίρι, όμως αποφασίσαμε πως εν μέσω της αστάθειας αυτής θα ήταν καλό να καταθέταμε τις υπογραφές, ώστε να θέσουμε το δάκτυλο υπό τον τύπο των ήλων και να σταματήσουν οι πολιτικοί τα παιχνίδια τους», τονίζει ο ίδιος για την πρωτοβουλία.

Την σημερινή πρωτοβουλία στο Κοινοβούλιο θα στηρίξει και η οργάνωση Δικαίωμα στον Αξιοπρεπή Θάνατο (DMD), καθώς όπως επισημαίνει το στέλεχός της Φερνάνδο Μαρτίν: «πίσω από κάθε μαρτυρία που βγαίνει στη δημοσιότητα και τα μέσα ενημέρωσης και η οποία συγκινεί τον κόσμο, υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις που παραμένουν στο σκοτάδι, γιατί δεν θέλουν να βγουν στο φως, ή γιατί πασχίζουν να οργανώσουν τη θανή τους με τον όσο πιο αξιοπρεπή τρόπο μπορούν».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Cry to Heaven”: Η Adele κάνει το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη22:25Συμμορία στα Πατήσια: Παγίδευε θύματα μέσω ψεύτικου προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα εκβίαζε22:11ΠΑΟΚ – Μπραν: Ψυχρολουσία λίγο πριν το φινάλε21:57Συλλογικές Συμβάσεις: Με επιφύλαξη έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους η επαναφορά του διαλόγου υπαλλήλων - εργοδοτών21:43Χονγκ Κονγκ: Σε τουλάχιστον 83 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών21:29Η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ σε 8.500 κατόχους προπληρωμένων καρτών επιδομάτων21:15Επίδομα παιδιού: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων21:01Εθνική Ελλάδας: Με το δεξί… στα προκριματικά για το Μουντομπάσκετ20:47Παπαδάκης: Να ελέγξουμε τις "γερασμένες" υποδομές20:32Παναθηναϊκός - Μπενίτεθ: Όσο κερδίζεις γίνεσαι όλο και πιο δυνατός 20:16Υπό βροχή η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα20:02Κακοκαιρία Adel: Καταρρακτώδης βροχή στην Αττική - Προβλήματα στην κυκλοφορία 19:48Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή19:34Την Παρασκευή η συνάντηση Μητσοτάκη - Μέτσολα στο Μαξίμου19:20ΠΑΟΚ - Μιχαηλίδης: Η δουλειά που έγινε και πέρυσι και φέτος είναι πολύ μεγάλη19:06Πάπας Λέων - Ερντογάν: Κρίσιμη συνάντηση στην Άγκυρα με φόντο τις παγκόσμιες εντάσεις 18:52Τροχαίο ατύχημα στον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης18:38ΕΟΔΥ: 138 νέες εισαγωγές COVID19 και 12 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα18:24ΑΑΔΕ: Πρόστιμα σε ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων για παραβίαση του καθεστώτος ακινησίας18:10Συνελήφθη 23χρονος οπαδός που έκανε χρήση λέιζερ σε βάρος αθλητών κατά τη διάρκεια αγώνα17:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο