LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 07 Ιουλίου 2019 09:45 | Ανανέωση: 07 Ιουλίου 2019 10:03

Εκλογές 2019: χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία

Μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν νωρίς το πρωί λύθηκαν, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πουλάκη.

εκλογικά κέντρα

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η εκλογική διαδικασία δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πουλάκης.

«Από τις 7:00 η ώρα το πρωί η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Λειτουργούν και τα 21.478 εκλογικά τμήματα, έχουμε επικοινωνήσει και με τις 59 εκλογικές περιφέρειες. Μικρά προβλήματα που μας ενημέρωσαν ότι υπήρξαν, λύθηκαν και δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κανένα πρόβλημα. Στο μεταξύ, λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο με 30 υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών που ενημερώνουν τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν ενημερωθεί για το πού ψηφίζουν». Ο τηλεφωνικός αριθμός στον οποίο μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες είναι 213 136 1500.

Τα 21.478 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας άνοιξαν για τους ψηφοφόρους στις 7:00 το πρωί και κλείνουν στις 7:00 το βράδυ. Στο διάστημα αυτό καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά.

Οι εκλογές διενεργούνται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της Β' Αναθεώρησης του 2019, δηλαδή αυτούς που περιλαμβάνουν τις μεταβολές που επήλθαν έως και τις 30 Απριλίου 2019, ενώ οι τετραπλές εκλογές του Μαΐου διεξήχθησαν με βάση τους καταλόγους της Α΄ Αναθεώρησης, δηλαδή με τις μεταβολές που επήλθαν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εγγραμμένοι ψηφοφόροι για τις σημερινές εκλογές να είναι 18.430 λιγότεροι, όσοι δηλαδή και οι θανόντες στο μεσοδιάστημα.


Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του συνδέσμου «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Εναλλακτικά μπορούν να καλέσουν στον αριθμό 213 136 1500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους, μπορούν να απευθυνθούν, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας, στα δημοτολόγια του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι. Οι 102.987 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε ένα από τα 294 (227 αμιγή, 67 μεικτά) ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που έχουν καθοριστεί.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων οφείλουν να ψηφίσουν στον δήμο της νόμιμης εγγραφής τους, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Στο εκλογικό τμήμα που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζουν πως είναι διπλοεγγεγραμμένοι και δεν ψήφισαν ούτε και θα ψηφίσουν αλλού. Οι δηλώσεις αυτές συγκεντρώνονται στο υπουργείο Εσωτερικών και διασταυρώνονται. Υπενθυμίζεται ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ' απόλυτη προτεραιότητα. Όσα άτομα είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο και προσέρχονται για να ψηφίσουν σε σχολείο που δεν διαθέτει ειδικές ράμπες, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν για να τους μεταφέρουν στο εκλογικό τμήμα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δίνονται τα ψηφοδέλτια και ο φάκελος στον ψηφοφόρο, ο οποίος αποσύρεται σε ειδικό χώρο στο ισόγειο ώστε να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου και αφού επιλέξει το ψηφοδέλτιο, το παραδίδει μέσα στο φάκελο στον δικαστικό αντιπρόσωπο.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΧθες 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΧθες 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)Χθες 19:04 | Ειδήσεις

Πως μια φορητή μνήμη βοήθησε τους αστυνομικούς να "ξεκλειδώσουν" πρόσωπα και καταστάσεις. Νέες εικόνες από τους οπαδούς πριν απο το μοιραίο χτύπημα στον αστυνομικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη23:31Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”22:51Αστικά λεωφορεία: “Πρεμιέρα” για ανέπαφες πληρωμές στις γραμμές του Αεροδρομίου22:38H AEK “στρίμωξε” τον Παναθηναϊκό και είναι “αγκαλιά” με τον τίτλο22:25Ακίνητα: Τροπολογία για τα ύψη κτηρίων, μετά τις αντιδράσεις (βίντεο)22:12Ισπανία - Σάντσεθ: Προς παραίτηση ο Πρωθυπουργός, για την έρευνα στην σύζυγο του21:59Δολοφονία Λυγγερίδη: ο άγνωστος πληροφοριοδότης και το βίντεο ντοκουμέντο (βίντεο)21:45Άρης - Ολυμπιακός: Ισοπαλία…. “πονοκέφαλος” για τους ερυθρόλευκους21:32Πρωτομαγιά - Απεργία: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή21:18Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο