LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 06 Ιουλίου 2019 18:41

Επέζησε στο Άουσβιτς, πέθανε σε επίσκεψη στον τόπο μαρτυρίου της

Γλίτωσε από τα χέρια του “χασάπη” Μέγκελε και διακήρυττε "να συγχωρείτε τους χειρότερους εχθρούς σας"!

Εύα Μόζες Κορ

Η Εύα Μόζες Κορ, επιζήσασα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του διαβόητου γιατρού Γιόζεφ Μένγκελε, πέθανε στην Πολωνία στη διάρκεια επίσκεψης στον τόπο του μαρτυρίου της, όπως μετέδωσε η Guardian.

Η γεννημένη στη Ρουμανία Κορ, η οποία ίδρυσε το Μουσείο των Κεριών στην Ιντιάνα των ΗΠΑ και αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην ενημέρωση του κόσμου για το Ολοκαύτωμα, ήταν 85 ετών.

"Με βαθιά θλίψη σας ανακοινώνουμε τον θάνατο της Εύα Κορ, μιας επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, υπερμάχου της συγχώρεσης και ιδρύτριας του 'Μουσείου των Κεριών και του Ολοκαυτώματος και Κέντρου Ενημέρωσης' ", ανέφερε το μουσείο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κορ πέθανε την Πέμπτη στην Κρακοβία της νότιας Πολωνίας στη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψης που διοργανώνει το μουσείο και η οποία περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Άουσβιτς, στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο που βρίσκεται στην γειτονική κωμόπολη Όσβιετσιμ.

"Μόλις πριν από πέντε ημέρες είχαμε καταγράψει την μαρτυρία της Εύα Κορ, μιας επιζήσασας του Άουσβιτς για τα αρχεία του Μουσείου του Άουσβιτς. Σήμερα πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου της", ανέφερε από την πλευρά του το Μουσείο του Άουσβιτς στο Twitter.

Εύα Μόζες Κορ

"Συντετριμμένος σας ενημερώνω ότι η Εύα Κορ πέθανε και θα ταφεί στις ΗΠΑ", δήλωσε χθες στο AFP με γραπτό του μήνυμα ο επικεφαλής ραββίνος της Πολωνίας Μίχαελ Σούντριχ.

"Να συγχωρείτε τους χειρότερους εχθρούς σας", έλεγε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της κατά την τελευταία της επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς, την οποία είχε ανεβάσει στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

"Διέφυγα από την ναζιστική Γερμανία. Ελπίζω οι ΗΠΑ να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή που συγχώρεσα τους Ναζί, ένιωσα απελευθερωμένη από το Άουσβιτς και από όλη την τραγωδία που είχα βιώσει", έλεγε η Κορ που υποστήρισε ότι το να δίνει κάποιος μάχη κατά των φυλετικών προκαταλήψεων που μπορούν να οδηγήσουν στη γενοκτονία είναι το ίδιο απλό με το να "αντιμετωπίζουμε αλλήλους με σεβασμό και με δίκαιο τρόπο".

Η κατάθεση στη δίκη του "λογιστή του Άουσβιτς"

Η Κορ είχε καταθέσει το 2015 στη δίκη του πρώην αξιωματικού των SS, του αποκαλούμενου "λογιστή του Άουσβιτς", ο οποίος καταδικάστηκε για τον ρόλο του στις μαζικές δολοφονίες που διέπραξαν οι Ναζί στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γκρένινγκ, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 96 ετών, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών ως συνεργός σε δολοφονία συμβάλλοντας στην αποστολή, την άνοιξη 1944, 300.000 Εβραίων της Ουγγαρίας στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς. Ο Όσκαρ Γκρένινγκ πέθανε χωρίς να έχει ξεκινήσει να εκτίει την ποινή του.

Εύα Μόζες Κορ

Στη διάρκεια της δίκης η Κορ είχε περιγράψει την εμπειρία της στα χέρια του Μένγκελε, του επονομαζόμενου "Αγγέλου του Θανάτου", ο οποίος είχε εμμονή με τα δίδυμα.

Εκείνη, μαζί με την δίδυμη αδελφή της Μίριαμ, ήταν 10 ετών και κατάφεραν να επιζήσουν από τις μυστηριώδεις φονικές ενέσεις που έκανε συστηματικά στα παιδιά ο Μένγκελε.

Η Κορ είχε ανακαλέσει ότι κάποια φορά που είχε υψηλό πυρετό είδε στο προσκέφαλό της τον Μένγκελε να "γελάει σαρκαστικά".

"Τι κρίμα που είναι τόσο μικρή. Έχει μόλις δύο εβδομάδες ζωής", είχε πει ο Μένγκελε, σύμφωνα με την κατάθεσή της.

Εκείνη τότε είχε συρθεί στο πάτωμα, επειδή δεν μπορούσε να περπατήσει, και είχε πάει να βρει την αδελφή της στην οποία ο Μένγκελε είχε κάνει ένεση με μια ουσία για να σταματήσει την ανάπτυξη των νεφρών της.

"Αν είχα πεθάνει, η Μίριαμ θα είχε δολοφονηθεί με μια ένεση στην καρδιά της. Ο Μένγκελε θα είχε κάνει την νεκροτομή", είχε καταθέσει η Κορ.

Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 οι δύο αδελφές παρακολουθούσαν τους ρώσους στρατιώτες να απελευθερώνουν το Άουσβιτς.

"Χαμογελούσαν. Μας έδωσαν σοκολάτες, μπισκότα και αγκαλιές. Αυτή ήταν η πρώτη γεύση της ελευθερίας μας". 

Οι γονείς της και δύο άλλες αδελφές της πέθαναν στα στρατόπεδα του θανάτου.

Στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, που κατασκευάστηκε από την ναζιστική Γερμανία στην υπό την κατοχή της Πολωνία, εξοντώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι μεταξύ του 1940 και του 1945.

Στο στρατόπεδο- σύμβολο της γενοκτονίας των Εβραίων της Ευρώπης από τον Αδόλφο Χίτλερ, μαρτύρησαν και περί τους 100 χιλιάδες Πολωνοί, Ρομά, σοβιετικοί κρατούμενοι πολέμου και αντιστασιακών κατά των ναζιστών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)Χθες 21:51 | Ειδήσεις

Εντοπίστηκε και συνελήφθη σε χωριό του ορεινού όγκου της Ροδόπης

Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην ΑίγυπτοΧθες 20:24 | Ειδήσεις

Τι είχαν συμφωνήσει Ελλάδα - Αίγυπτος τον Δεκέμβριο του 2024

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του ΤραμπΧθες 19:54 | Ειδήσεις

«Από τα τέλη Μαΐου του 2025 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας έχουν επιδείξει σπουδαία σημάδια προόδου».

Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία τηςΧθες 23:34 | Ειδήσεις

Η γαλλική ομάδα διέλυσε την Ίντερ με το εντυπωσιακό 5-0, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη σε τελικό Champions League.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή23:59Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία της23:49Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Σπάτα και Ασπρόπυργο23:39Βάλερι Μαχάφεϊ: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός του "Desperate Housewives"23:24Βουλή: Την Τρίτη αρχίζει η επεξεργασία του νέου ΚΟΚ23:10Κυλλήνη: Πολυτελές αυτοκίνητο τράκαρε με τρακτέρ (εικόνες)22:55Στον Λευκό Οίκο ο Μερτς την Πέμπτη – Πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως καγκελάριος22:41Πύργος: Καταδίωξη και προσαγωγές μετά από άγριο καβγά ανηλίκων 22:25Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας του Γουίτκοφ22:11Αυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)21:56Υγεία - ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ21:40Βέλγιο: Οδοντίατρος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 55 ασθενών του21:26Ασπρόπυργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά21:12Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο 20:58Champions League: Άγρια συμπλοκή στο μετρό του Μονάχου μεταξύ οπαδών της Ίντερ και της Παρί (βίντεο) 20:41Βόλος: Καθάρα τα νερά σε όλες τις πολυσύχναστες ακτές20:27Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του Τραμπ20:11ΗΠΑ: Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν πλανήτη νάνο στα όρια του ηλιακού μας συστήματος19:57ΝΒΑ: Ο Γουίλιαμσον αρνείται την κατηγορία για βιασμό19:40Νιγηρία: Στους 151 ο αριθμός των νεκρών από τις ξαφνικές πλημμύρες19:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο