LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 06 Ιουλίου 2019 11:37

Ο καιρός... τρελάθηκε: Φωτιά και λάβρα και 4.500 κεραυνοί την Παρασκευή

Καύσωνας και κεραυνοί μαζί έπληξαν μεγάλο μέρος της χώρας. Που καταγράφηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία και που η μεγαλύτερη πυκνότητα κεραυνών. Τι προκαλεί τις καλοκαιρινές καταιγίδες.

Καύσωνας - ζέστη

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατέγραψε το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Παρασκευή, καθώς στην Κεντρική και στη Νότια χώρα οι μέγιστες θερμοκρασίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η υψηλότερη θερμοκρασία πανελλαδικά καταγράφηκε στο σταθμό Πετροκεφαλίου Μοιρών στην Κρήτη, όπου το θερμόμετρο έδειξε 39,3 βαθμούς στις 16:30 περίπου, ενώ στην Αττική η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο επίσης στις 16:30 περίπου και ήταν 37,5 βαθμοί.

Από την άλλη, καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας και περίπου 4.500 κεραυνούς κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr "ZEUS" την Παρασκευή. Η μεγαλύτερη πυκνότητα κεραυνών υπήρξε στην περιοχή της Θράκης.

Καταιγίδες αναμένονται και το απόγευμα του Σαββάτου, όμως στην Θράκη θα είναι αρκετά περιορισμένες σε σχέση με χθες.

Αναλυτικότερα, σήμερα αναμένονται τοπικές νεφώσεις αρχικά στην Ανατολική Θεσσαλία και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ενώ από το μεσημέρι και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες θα σημειωθούν από το μεσημέρι κι έπειτα κατά κύριο λόγο στα ορεινά, στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 16 έως 31 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 21 έως 36, στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά από 22 έως 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 31, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 34 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και την Κρήτη από 22 έως 32.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, όμως στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάνουν πρόσκαιρα κατά τόπους και τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, ενώ πιθανότητα πρόσκαιρης βροχόπτωσης υπάρχει κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 34 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ, όμως το απόγευμα θα στραφούν πρόσκαιρα σε νότιους έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς.

Κεραυνοί - αστραπές

Τι προκαλεί τις καλοκαιρινές καταιγίδες -  Οι ειδικοί εξηγούν

Στη θέρμανση της επιφάνειας της Γης, δηλαδή και της ξηράς και της θάλασσας, η οποία αυτή την εποχή αρχίζει και γίνεται έντονη, αποδίδει το φαινόμενο των καταιγίδων, που συνοδεύονται πολλές φορές από χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μάλιστα όπως αναφέρει, «το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η έντονη θέρμανση της Γης έχει δύο συνέπειες» και εξηγεί: «Η θέρμανση αφενός μεν ωθεί το θερμό αέρα της επιφάνειας προς μεγαλύτερα ύψη της ατμόσφαιρας, όπως δηλαδή λειτουργεί ένα αερόστατο θερμού αέρα και αφετέρου, ενισχύει σημαντικά την εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια της Γης, με αποτέλεσμα, ο ανερχόμενος θερμός αέρας, να συμπαρασύρει μεγάλες ποσότητες υδρατμών».

Εξάλλου για το ίδιο φαινόμενο, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «βρισκόμαστε στο πικ της σεζόν. Έχουμε κάτι παραπάνω από τον προσδοκώμενο αριθμό κεραυνών για το καλοκαίρι. Μία και μόνη ερμηνεία είναι η αποσταθεροποίηση του κλίματος».

Οι καλοκαιρινές μπόρες είναι ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, ο οποίος θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα σε ομιλία του στις ΗΠΑ στοιχεία σχετικά με την κλιματική αλλαγή και για τα οποία προς το παρόν δεν επιθυμούσε να επεκταθεί τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται απηχούν το μέγεθος της αποσταθεροποίησης του κλίματος.

Πώς εξηγούν οι ειδικοί τις καταιγίδες

Ο Αθανάσιος Αργυρίου, λέει ακόμα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «στις αρχές του καλοκαιριού η θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια της Γης είναι αυξημένη, όμως η ανώτερη ατμόσφαιρα δεν έχει ακόμη προλάβει να θερμανθεί ανάλογα» και προσθέτει: «Έτσι, η θερμοκρασία σε μεγαλύτερα ύψη μειώνεται απότομα, κάτι το οποίο στη Μετεωρολογία χαρακτηρίζεται ως ατμοσφαιρική αστάθεια. Σε συνθήκες αστάθειας, η ανερχόμενη μάζα θερμού αέρα, επιταχύνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ταχύτατα σε ψυχρότερο περιβάλλον και έτσι οι υδρατμοί που αυτή περιέχει, υγροποιούνται. Αυτός είναι και ο λόγος που πριν την εκδήλωση μιας καταιγίδας, εμφανίζονται πυκνά σύννεφα, τα ονομαζόμενα κατακόρυφης ανάπτυξης, δηλαδή εκτείνονται προς τα άνω και όχι οριζόντια. Όταν η υγροποίηση φτάσει σε βαθμό που η άνωση δεν επιτρέπει πλέον στα υδροσταγονίδια που αποτελούν τα νέφη, να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, αρχίζει η βροχή».

Μένοντας στο θέμα της εκδήλωσης των καταιγίδων, ο καθηγητής τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «επειδή η ποσότητα των υδρατμών που μεταφέρθηκαν και που υγροποιούνται, είναι σημαντική λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης, η βροχή που προκαλείται είναι έντονη, αποτελούμενη από πολύ μεγάλο αριθμό ψυχρών σταγόνων βροχής, οι οποίες κατά την κάθοδό τους συμπαρασύρουν τον ψυχρό αέρα του περιβάλλοντός τους, ο οποίος, ερχόμενος σε επαφή μαζί τους, ψύχεται ακόμη περισσότερο».

«Ο αέρας αυτός», συνεχίζει ο καθηγητής, «φτάνοντας στην επιφάνεια της Γης, διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις με μεγάλη ένταση, δηλαδή εκδηλώνεται μπουρίνι».

Σχετικά με το αν θα συνεχιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο, ο Αθανάσιος Αργυρίου εκτιμά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το φαινόμενο θα συνεχιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι και αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά οποιαδήποτε πρόγνωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι παρακινδυνευμένη».

Σύνηθες φαινόμενο

Απαντώντας στην ερώτηση, αν έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα φαινόμενα στο πρόσφατο παρελθόν, ο καθηγητής λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο» και συμπληρώνει: «Συνήθως εμφανίζεται περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και διαρκεί περίπου για 10 ημέρες, όμως δεν αποκλείεται η εμφάνισή του και τους υπόλοιπους θερινούς μήνες ή και το Σεπτέμβριο. Χαρακτηριστικά, προ τριετίας ή τετραετίας, στην περιοχή του Πατραϊκού, είχε συμβεί τον Αύγουστο και είχε διαρκέσει σχεδόν όλο το μήνα».

Όσον αφορά στην εξέλιξη του καιρού μέσα στους επόμενους μήνες, ο Αθανάσιος Αργυρίου αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, η μέση θερμοκρασία αναμένεται να είναι ελάχιστα υψηλότερη από αυτή του μέσου όρου της περιόδου 1993 - 2016, ενώ ο υετός δεν αναμένεται να εμφανίσει διαφορές».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Daniel” και “Elias” - Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δις το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εικόνες)Σήμερα 16:49 | Ειδήσεις

Για «κοστολογημένο και καλά μελετημένο σχέδιο ανάταξης των βασικών υποδομών της Θεσσαλίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από το Μουζάκι

Πλημμύρες: Αναστολή πληρωμών για τους πληγέντεςΣήμερα 18:20 | Ειδήσεις

Ποιους αφορά η αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων και παρατάσεις καταβολών, την οποία ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα στους συλληφθέντεςΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Ποιες οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και ανήλικοι. 

Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)Σήμερα 10:47 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται η σταδιακή απομάκρυνση του φαινομένου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Φονικό των Ανωγείων”: Αναιρέθηκε η απόφαση από τον Άρειο Πάγο19:15ΙΕΛΚΑ: Πάσχα με μικρότερα τραπέζια και λιγότερα φαγητά το 202419:02Φωτιά στους Σχίνους Ηλείας (βίντεο)18:49Μελισσοκόμοι: Τα αντιπυρικά μέτρα βάζουν τέλος στα μελίσσια μας18:36Πλημμύρες: Αναστολή πληρωμών για τους πληγέντες 18:23Τουρκία: “Κόλαφος” η έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα18:09Τήλος: Εντοπίστηκαν δεκάδες παράτυποι μετανάστες σε παραλία17:56Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσε κάνναβη… μαζί με τον ανήλικο γιο του (βίντεο)17:43Άγιος Γεώργιος: Ο βίος, τα μαρτύρια και τα θαύματά του17:30ΟΣΕ: Νέο ΔΣ στον Οργανισμό17:16Καναδάς: Φλεγόμενο τρένο περνάει από το κέντρο του Λονδίνου στο Οντάριο (βίντεο)17:03Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία16:51Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος16:38“The 2Night Show”: Βαλαβάνη και Άρχος στην παρέα της Τρίτης (εικόνες)16:25“Daniel” και “Elias” - Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δις το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εικόνες)16:12“Daniel” - ΕΛΓΑ: Σήμερα η πληρωμή αποζημιώσεων 38,5 εκατ. ευρώ 15:58Δολοφονία Λυγγερίδη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα στους συλληφθέντες 15:45Σεισμός στην Κρήτη15:31Ρέντης: Επεισοδιακή καταδίωξη μέχρι τα Πατήσια - Τραυματίστηκε αστυνομικός15:17“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης προσπαθεί να πλησιάσει την Άννα για τελευταία φορά (εικόνες)15:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο