LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 05 Ιουλίου 2019 17:52

Φοιτητής έλυσε πρόβλημα φυσικής 2000 ετών ενώ… έτρωγε πρωινό

Το φαινόμενο του "σφάλματος σφαιρικής εκτροπής" είχε πρωτοανακαλύψει ο μαθηματικός Διοκλής στην αρχαία Ελλάδα.

Ράφαελ Γκονζάλεζ - σπουδαστής - σφάλμα σφαιρικής εκτροπής

Έλυσε  “γρίφο” της φυσικής 2000 ετών την ώρα που ετοίμαζε το πρωινό του!

Σπουδαίοι επιστήμονες όπως ο Ισάακ Νεύτων είχαν βρει μόνο προσωρινές λύσεις στο αιώνιο πρόβλημα της "σφαιρικής εκτροπής", αλλά ένας φοιτητής από το Μεξικό βρήκε την οριστική λύση.

«Θυμάμαι ένα πρωί έφτιαχνα μια φέτα ψωμιού με Nutella και ξαφνικά είπα: ”Απίστευτο! Αυτό είναι!”» λέει ο Ράφαελ Γκονζάλεζ, σπουδαστής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Μοντερέι στο Μεξικό.

 «Πήγα στο δωμάτιό μου, άρχισα να προγραμματίζω, επιβεβαίωσα τη λύση και χοροπήδαγα από τη χαρά και τον ενθουσιασμό» περιγράφει ο Γκονζάλεζ.

Το οπτικό φαινόμενο ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό Διοκλή. Έκτοτε, επιστήμονες όπως ο Νεύτων και ο Λάιμπνιτς προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να επιλύσουν το πρόβλημα της διατήρησης της ευκρίνειας των εικόνων όταν περνούσαν από σφαιρικούς φακούς.

Ράφαελ Γκονζάλεζ - σπουδαστής - σφάλμα σφαιρικής εκτροπής

Ο Νεύτων κατόρθωσε να λύσει, μόνο,  τη χρωματική εκτροπή (το ζήτημα της εστίασης όλων των χρωμάτων από μια πηγή φωτός) αλλά όχι τη σφαιρική εκτροπή. Το θέμα επισημοποιήθηκε το 1949 και έγινε γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως πρόβλημα Wasserman-Wolf, αλλά κανείς δεν μπορούσε να το λύσει.

Ο βιομηχανικός μηχανικός Γκονζάλες, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος για διδακτορικό στη νανοτεχνολογία, συνεργάστηκε με τον φίλο και τον συνάδελφό του Αλεχάνδρο για να λύσει αυτό που ονόμασαν "ένα μυθικό πρόβλημα". Το έργο τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Optics.

Χάρις στον Γκονζάλεζ και τη λύση του, μπορεί να προκύψει ένα ακριβές αποτέλεσμα ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις μεταβλητές με ποσοστό επιτυχίας 99,99%.

Η επίλυση του προβλήματος της σφαιρικής εκτροπής θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τομέα της οπτικής και να βελτιώσει σημαντικά την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε τηλεσκόπια και κάμερες σε όλο τον κόσμο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)Χθες 21:51 | Ειδήσεις

Εντοπίστηκε και συνελήφθη σε χωριό του ορεινού όγκου της Ροδόπης

Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην ΑίγυπτοΧθες 20:24 | Ειδήσεις

Τι είχαν συμφωνήσει Ελλάδα - Αίγυπτος τον Δεκέμβριο του 2024

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του ΤραμπΧθες 19:54 | Ειδήσεις

«Από τα τέλη Μαΐου του 2025 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας έχουν επιδείξει σπουδαία σημάδια προόδου».

Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία τηςΧθες 23:34 | Ειδήσεις

Η γαλλική ομάδα διέλυσε την Ίντερ με το εντυπωσιακό 5-0, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη σε τελικό Champions League.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή23:59Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία της23:49Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Σπάτα και Ασπρόπυργο23:39Βάλερι Μαχάφεϊ: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός του "Desperate Housewives"23:24Βουλή: Την Τρίτη αρχίζει η επεξεργασία του νέου ΚΟΚ23:10Κυλλήνη: Πολυτελές αυτοκίνητο τράκαρε με τρακτέρ (εικόνες)22:55Στον Λευκό Οίκο ο Μερτς την Πέμπτη – Πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως καγκελάριος22:41Πύργος: Καταδίωξη και προσαγωγές μετά από άγριο καβγά ανηλίκων 22:25Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας του Γουίτκοφ22:11Αυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)21:56Υγεία - ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ21:40Βέλγιο: Οδοντίατρος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 55 ασθενών του21:26Ασπρόπυργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά21:12Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο 20:58Champions League: Άγρια συμπλοκή στο μετρό του Μονάχου μεταξύ οπαδών της Ίντερ και της Παρί (βίντεο) 20:41Βόλος: Καθάρα τα νερά σε όλες τις πολυσύχναστες ακτές20:27Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του Τραμπ20:11ΗΠΑ: Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν πλανήτη νάνο στα όρια του ηλιακού μας συστήματος19:57ΝΒΑ: Ο Γουίλιαμσον αρνείται την κατηγορία για βιασμό19:40Νιγηρία: Στους 151 ο αριθμός των νεκρών από τις ξαφνικές πλημμύρες19:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο