LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 05 Ιουλίου 2019 15:42

Ελληνίδες ερευνήτριες αποκάλυψαν φόνο… 33.000 ετών (εικόνες)

Νέα επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στο μυστηριώδη θάνατο ενός άνδρα πριν περίπου 33.000 χρόνια πριν. 

φόνος 33.000 ετών - ρόπαλο - κρανίο

Φως στο μυστηριώδη θάνατο ενός άνδρα πριν περίπου 33.000 χρόνια ρίχνει μια νέα επιστημονική έρευνα από Ελληνίδες ερευνήτριες, οι οποίες μελέτησαν το κρανίο του άτυχου ανθρώπου και αποφάνθηκαν ότι βρήκε το θάνατο μετά από διπλό χτύπημα με ένα αντικείμενο σαν ρόπαλο, το οποίο κρατούσε ένας αριστερόχειρας.

Το κρανίο με τα σημάδια πάνω του -ένα από τα πιο πρώιμα, σπάνια και καλοδιατηρημένα που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη- είχε ανακαλυφθεί από μεταλλωρύχους το 1941 σε ένα σπήλαιο στη νότια Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, μαζί με λίθινα εργαλεία της Ωρινάκιας περιόδου της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής, καθώς και οστά αρκούδων. Η παλαιότερη μελέτη του κρανίου (γνωστού ως Cioclovina calvaria), που σήμερα φυλάσσεται στο εργαστήριο παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, έδειξε ότι ανήκε σε ενήλικο άνδρα, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν κατά πόσο η ζημιά στο κρανίο του είχε προκληθεί πριν από το θάνατο του ή μετά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια παλαιοανθρωπολογίας Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και την επίκουρη καθηγήτρια ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν μέσω υπολογιστικής τομογραφίας και άλλων μεθόδων το κρανίο και κατέληξαν ότι επρόκειτο για περίπτωση φόνου.

«Τα ευρήματα μας έδειξαν ότι τα κατάγματα στο κρανίο δεν μπορεί να είχαν δημιουργηθεί μετά το θάνατο ή από μια τυχαία πτώση. Αντίθετα, ταίριαζαν πολύ με τα αναμενόμενα κατάγματα λόγω τραυματισμού στο κεφάλι από ένα αμβλύ αντικείμενο. Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτός ο άνδρας σκοτώθηκε από αυτό το χτύπημα. Όσον αφορά το πώς και το γιατί αυτό συνέβη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε η Χαρβάτη στο Live Science.

Οι ερευνήτριες εκτιμούν ότι ο δολοφόνος ήταν πρόσωπο με πρόσωπο με το θύμα (το σώμα του οποίου δεν έχει βρεθεί) και κρατούσε το αντικείμενο μάλλον με το αριστερό του χέρι, άρα ήταν αριστερόχειρας, καθώς το τραύμα που προκάλεσε, ήταν στο δεξί μέρος του κρανίου, αν και δεν αποκλείεται να κρατούσε το φονικό όπλο και με τα δύο χέρια του.

Στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, που άρχισε πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια, οι άνθρωποι ήταν δημιουργικοί και καινοτόμοι τεχνολογικά και πολιτισμικά, καθώς ανέπτυξαν νέα εργαλεία, συμβολικές συμπεριφορές και έργα τέχνης, όμως παράλληλα ζούσαν σε ένα βίαιο μέρος. «Δείξαμε ότι ήσαν επίσης ικανό για φόνο», ανέφερε η Χαρβάτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, «η Ανώτερη Παλαιολιθική ήταν μια εποχή αυξανόμενης πολιτισμικής πολυπλοκότητας και τεχνολογικής προόδου. Η μελέτη μας δείχνει ότι η βίαιη διαπροσωπική συμπεριφορά και ο φόνος ήταν επίσης μέρος του "ρεπερτορίου" συμπεριφορών αυτών των πρώτων σύγχρονων Ευρωπαίων».

φόνος 33.000 ετών - ρόπαλο - κρανίο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑγρότες: “Όχι” στην πρόσκληση Μητσοτάκη για ραντεβού στο Μαξίμου – κλιμακώνουν τις κινητοποιήσειςΣήμερα 16:22 | Ειδήσεις

Θα στείλουν γραπτώς τα αιτήματα τους στον Πρωθυπουργό. Τι διεκδικούν και τι αποφασίστηκε στη σημερινή Πανελλαδική Σύσκεψη στην Νίκαια της Λάρισας.

Το “τουρκικό πλυντήριο” ρωσικού αερίου και ο Κάθετος ΔιάδρομοςΣήμερα 15:46 | Ειδήσεις

Η νέα έρευνα του ant1news.gr αποκαλύπτει πώς το ρωσικό αέριο "βαφτίζεται” τουρκικό και συνεχίζει να ρέει προς την Ευρώπη

Κρήτη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ - Δήλωναν ακόμα και εκτάσεις θανόντωνΣήμερα 14:30 | Ειδήσεις

Οι συλληφθέντες θα βρεθούν αύριο στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα.

Μητσοτάκης: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπήΣήμερα 13:25 | Ειδήσεις

Τι τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη σύνοδο των προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ της ΝΔ που πραγματοποιείται στο ΟΑΚΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Με πολλές απουσίες η ΑΕΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό 17:18Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων: Το χρονικό του ναζιστικού εγκλήματος17:04Μπαράζ τροχονομικών παραβάσεων στο Ίλιον - Πάνω από 10 οχήματα μεταφέρθηκαν με γερανό16:51Αγρότες: “Όχι” στην πρόσκληση Μητσοτάκη για ραντεβού στο Μαξίμου – κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις16:37Super League: Με τρία αμφίρροπα ματς η «αυλαία» της 14ης αγωνιστικής16:24Ακρωτήριο Ταίναρο: Διάσωση δεκάδων μεταναστών με τη συνδρομή της Frontex16:10Το “τουρκικό πλυντήριο” ρωσικού αερίου και ο Κάθετος Διάδρομος15:56Ηράκλειο - Τηλεφωνική απάτη: 45χρονη έχασε 800 € από άνδρα που παρίστανε τον λογιστή15:42Γκιουλέκας: Δουλεύουμε όλοι μαζί για την Ελλάδα που μας ενώνει - Τα έργα που θα ολοκληρωθούν ως το 202715:28Βόλος: Φορτηγάκι τυλίχθηκε στις φλόγες εν κινήσει (εικόνες)15:14Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών15:00Κρήτη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ - Δήλωναν ακόμα και εκτάσεις θανόντων14:46Ηράκλειο: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 37χρονος που συνελήφθη για οπλοκατοχή 14:32Εκτροπή νταλίκας πριν την έξοδο της Θήβας - Τσιμέντα και ορυκτέλαια έπεσαν στο οδόστρωμα (εικόνες)14:18Μητσοτάκης: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή14:04Θεσσαλονίκη: Θαλάσσια ρύπανση προκλήθηκε από βυθισμένο σκάφος 13:50Συνάντηση Θεοδωρικάκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο13:36Οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 μας προσκαλούν στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου 13:22Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 16 νεκροί από την κακοκαιρία "Byron"13:08e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 202612:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο