LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 05 Ιουλίου 2019 15:42

Ελληνίδες ερευνήτριες αποκάλυψαν φόνο… 33.000 ετών (εικόνες)

Νέα επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στο μυστηριώδη θάνατο ενός άνδρα πριν περίπου 33.000 χρόνια πριν. 

φόνος 33.000 ετών - ρόπαλο - κρανίο

Φως στο μυστηριώδη θάνατο ενός άνδρα πριν περίπου 33.000 χρόνια ρίχνει μια νέα επιστημονική έρευνα από Ελληνίδες ερευνήτριες, οι οποίες μελέτησαν το κρανίο του άτυχου ανθρώπου και αποφάνθηκαν ότι βρήκε το θάνατο μετά από διπλό χτύπημα με ένα αντικείμενο σαν ρόπαλο, το οποίο κρατούσε ένας αριστερόχειρας.

Το κρανίο με τα σημάδια πάνω του -ένα από τα πιο πρώιμα, σπάνια και καλοδιατηρημένα που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη- είχε ανακαλυφθεί από μεταλλωρύχους το 1941 σε ένα σπήλαιο στη νότια Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, μαζί με λίθινα εργαλεία της Ωρινάκιας περιόδου της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής, καθώς και οστά αρκούδων. Η παλαιότερη μελέτη του κρανίου (γνωστού ως Cioclovina calvaria), που σήμερα φυλάσσεται στο εργαστήριο παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, έδειξε ότι ανήκε σε ενήλικο άνδρα, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν κατά πόσο η ζημιά στο κρανίο του είχε προκληθεί πριν από το θάνατο του ή μετά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια παλαιοανθρωπολογίας Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και την επίκουρη καθηγήτρια ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν μέσω υπολογιστικής τομογραφίας και άλλων μεθόδων το κρανίο και κατέληξαν ότι επρόκειτο για περίπτωση φόνου.

«Τα ευρήματα μας έδειξαν ότι τα κατάγματα στο κρανίο δεν μπορεί να είχαν δημιουργηθεί μετά το θάνατο ή από μια τυχαία πτώση. Αντίθετα, ταίριαζαν πολύ με τα αναμενόμενα κατάγματα λόγω τραυματισμού στο κεφάλι από ένα αμβλύ αντικείμενο. Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτός ο άνδρας σκοτώθηκε από αυτό το χτύπημα. Όσον αφορά το πώς και το γιατί αυτό συνέβη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε η Χαρβάτη στο Live Science.

Οι ερευνήτριες εκτιμούν ότι ο δολοφόνος ήταν πρόσωπο με πρόσωπο με το θύμα (το σώμα του οποίου δεν έχει βρεθεί) και κρατούσε το αντικείμενο μάλλον με το αριστερό του χέρι, άρα ήταν αριστερόχειρας, καθώς το τραύμα που προκάλεσε, ήταν στο δεξί μέρος του κρανίου, αν και δεν αποκλείεται να κρατούσε το φονικό όπλο και με τα δύο χέρια του.

Στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, που άρχισε πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια, οι άνθρωποι ήταν δημιουργικοί και καινοτόμοι τεχνολογικά και πολιτισμικά, καθώς ανέπτυξαν νέα εργαλεία, συμβολικές συμπεριφορές και έργα τέχνης, όμως παράλληλα ζούσαν σε ένα βίαιο μέρος. «Δείξαμε ότι ήσαν επίσης ικανό για φόνο», ανέφερε η Χαρβάτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, «η Ανώτερη Παλαιολιθική ήταν μια εποχή αυξανόμενης πολιτισμικής πολυπλοκότητας και τεχνολογικής προόδου. Η μελέτη μας δείχνει ότι η βίαιη διαπροσωπική συμπεριφορά και ο φόνος ήταν επίσης μέρος του "ρεπερτορίου" συμπεριφορών αυτών των πρώτων σύγχρονων Ευρωπαίων».

φόνος 33.000 ετών - ρόπαλο - κρανίο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη – Πλακιάς: Νέα μηνυτήρια αναφορά για το “μπάζωμα”Χθες 21:57 | Ειδήσεις

Σε ανάρτηση του, κάνει λόγο για υπερτιμολγήσεις έργων και ζητά να ανασυρθεί από το αρχείο η μηνυτήρια αναφορά για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Αγοραστού.

Βαρδούσια Όρη: Το smartwatch του ενός ορειβάτη οδήγησε στον εντοπισμό τουςΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Στην κάμερα του ΑΝΤ1 μίλησε ένας φίλος των ορειβατών ο οποίος σχεδίαζε να πάει μαζί τους στα Βαρδούσια όμως τελευταία στιγμή δεν τα κατάφερε. 

Τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Κρήτη – 209 μετανάστες συνολικά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε λιμάνιαΧθες 19:27 | Ειδήσεις

Στα λιμάνια του Κόκκινου Πύργου, της Γαύδου και των Καλών Λιμένων μεταφέρθηκαν οι συνολικά 209 αλλοδαποί.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ΕΕ απέναντι στην πρόταση Τραμπ για την ΓροιλανδίαΧθες 20:32 | Ειδήσεις

«Η ΕΕ θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί στενότερα με τις ΗΠΑ για να αποτρέψει τους στρατηγικούς αντιπάλους από το να αποκτήσουν επιρροή στην περιοχή».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Αγέλη αγριογούρουνων στους δρόμους του Πανοράματος (βίντεο)23:59Παναθηναϊκός: Δυσαρέσκεια για τη... φωτογραφία του Τετέ με τη φανέλα της Γκρέμιο - Παίρνουν «μέτρα»23:44Τροχαίο στην Αχαΐα: Κατέληξε και ο 30χρονος τραυματίας - Η οικογένεια του δώρισε τα όργανα του23:30Βαρδούσια Όρη: Τι είπε στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία ο κοινοτάρχης του Αθανάσιου Διάκου23:16Φωτίστε την επιχείρησή σας χωρίς αρχικό κεφάλαιο με την GlobiLED23:02Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στην Πιερία22:48Ηρακλής – Πανιώνιος: Εύκολη νίκη κόντρα στον ουραγό22:34Φθιώτιδα: Ουρές χιλιομέτρων σε εθνική οδό και παραδρόμους - "Γολγοθάς" η επιστροφή των εκδρομέων (βίντεο)22:20Τέμπη – Πλακιάς: Νέα μηνυτήρια αναφορά για το “μπάζωμα”22:06Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή21:51Κολοσσός Ρόδου – Μύκονος: Σπουδαία νίκη για τους φιλοξενούμενους21:37Βαρδούσια: Τραγικό παιχνίδι της μοίρας - Τον αναζητούσαν για να τον ενημερώσουν τον θάνατο του παππού του ενώ ήταν νεκρός21:23ΑΕΚ – Άρης: Η “Ένωση” πήρε το ντέρμπι21:09Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ΕΕ απέναντι στην πρόταση Τραμπ για την Γροιλανδία20:55ANT1 Sports: Η Μπαρτσελόνα εξετάζει την περίπτωση του Κουλιεράκη20:41Βαρδούσια Όρη: Το smartwatch του ενός ορειβάτη οδήγησε στον εντοπισμό τους 20:27Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Ταϊβάν20:13Αθήνα: Οδηγός επιχείρησε να βγάλει όπλο σε έλεγχο της Αστυνομίας19:59Πάτρα: Έκλεισε από το αγροτικό μπλόκο η Περιμετρική Οδός19:45Τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Κρήτη – 209 μετανάστες συνολικά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε λιμάνια19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο