LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 05 Ιουλίου 2019 15:42

Ελληνίδες ερευνήτριες αποκάλυψαν φόνο… 33.000 ετών (εικόνες)

Νέα επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στο μυστηριώδη θάνατο ενός άνδρα πριν περίπου 33.000 χρόνια πριν. 

φόνος 33.000 ετών - ρόπαλο - κρανίο

Φως στο μυστηριώδη θάνατο ενός άνδρα πριν περίπου 33.000 χρόνια ρίχνει μια νέα επιστημονική έρευνα από Ελληνίδες ερευνήτριες, οι οποίες μελέτησαν το κρανίο του άτυχου ανθρώπου και αποφάνθηκαν ότι βρήκε το θάνατο μετά από διπλό χτύπημα με ένα αντικείμενο σαν ρόπαλο, το οποίο κρατούσε ένας αριστερόχειρας.

Το κρανίο με τα σημάδια πάνω του -ένα από τα πιο πρώιμα, σπάνια και καλοδιατηρημένα που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη- είχε ανακαλυφθεί από μεταλλωρύχους το 1941 σε ένα σπήλαιο στη νότια Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, μαζί με λίθινα εργαλεία της Ωρινάκιας περιόδου της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής, καθώς και οστά αρκούδων. Η παλαιότερη μελέτη του κρανίου (γνωστού ως Cioclovina calvaria), που σήμερα φυλάσσεται στο εργαστήριο παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, έδειξε ότι ανήκε σε ενήλικο άνδρα, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν κατά πόσο η ζημιά στο κρανίο του είχε προκληθεί πριν από το θάνατο του ή μετά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια παλαιοανθρωπολογίας Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και την επίκουρη καθηγήτρια ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν μέσω υπολογιστικής τομογραφίας και άλλων μεθόδων το κρανίο και κατέληξαν ότι επρόκειτο για περίπτωση φόνου.

«Τα ευρήματα μας έδειξαν ότι τα κατάγματα στο κρανίο δεν μπορεί να είχαν δημιουργηθεί μετά το θάνατο ή από μια τυχαία πτώση. Αντίθετα, ταίριαζαν πολύ με τα αναμενόμενα κατάγματα λόγω τραυματισμού στο κεφάλι από ένα αμβλύ αντικείμενο. Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτός ο άνδρας σκοτώθηκε από αυτό το χτύπημα. Όσον αφορά το πώς και το γιατί αυτό συνέβη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε η Χαρβάτη στο Live Science.

Οι ερευνήτριες εκτιμούν ότι ο δολοφόνος ήταν πρόσωπο με πρόσωπο με το θύμα (το σώμα του οποίου δεν έχει βρεθεί) και κρατούσε το αντικείμενο μάλλον με το αριστερό του χέρι, άρα ήταν αριστερόχειρας, καθώς το τραύμα που προκάλεσε, ήταν στο δεξί μέρος του κρανίου, αν και δεν αποκλείεται να κρατούσε το φονικό όπλο και με τα δύο χέρια του.

Στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, που άρχισε πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια, οι άνθρωποι ήταν δημιουργικοί και καινοτόμοι τεχνολογικά και πολιτισμικά, καθώς ανέπτυξαν νέα εργαλεία, συμβολικές συμπεριφορές και έργα τέχνης, όμως παράλληλα ζούσαν σε ένα βίαιο μέρος. «Δείξαμε ότι ήσαν επίσης ικανό για φόνο», ανέφερε η Χαρβάτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, «η Ανώτερη Παλαιολιθική ήταν μια εποχή αυξανόμενης πολιτισμικής πολυπλοκότητας και τεχνολογικής προόδου. Η μελέτη μας δείχνει ότι η βίαιη διαπροσωπική συμπεριφορά και ο φόνος ήταν επίσης μέρος του "ρεπερτορίου" συμπεριφορών αυτών των πρώτων σύγχρονων Ευρωπαίων».

φόνος 33.000 ετών - ρόπαλο - κρανίο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧατζηδάκης: Αυξάνονται κατά 50% τα όρια επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιοΣήμερα 11:00 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσε ο  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Από πότε θα ισχύσει η μείσω του ΕΦΚ

Σε εξέλιξη το αγροτικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΣήμερα 13:56 | Ειδήσεις

Οι αγρότες θα παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον Κώστα Τσιάρα, και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη.


 


 


 




Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφωνΣήμερα 10:58 | Ειδήσεις

Σε ποιους δρόμους πραγματοποιούνται οι ρυθμίσεις. 

Σκούρτα Βοιωτίας: Ταυτοποιήθηκε μέσω DNA η απανθρακωμένη σορόςΣήμερα 13:00 | Ειδήσεις

Η σορός του άνδρα βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες από έναν κυνηγό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Φιντάν στον Λευκό Οίκο: Μετέφερα τους χαιρετισμούς του Προέδρου μας στον Τραμπ 14:50Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη ασκήθηκε στον υπάλληλο που βιντεοσκοπούσε πελάτισσα την ώρα που εκείνη βρισκόταν στην τουαλέτα14:39Πακιστάν: Δώδεκα νεκροί μετά από έκρηξη έξω από δικαστήριο στην Ισλαμαμπάντ14:29Σε εξέλιξη το αγροτικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων14:19Απόπειρα διάρρηξης στο Βόλο: Η ιδιοκτήτρια έπιασε το δράστη επ’ αυτοφώρω στο παράθυρο14:09Κικίλιας από Αίγυπτο: Προωθούμε αναπτυξιακές συμφωνίες για σταθερότητα και ευημερία στη Μεσόγειο13:59Ολυμπιακός: Εκτός ο Νιλικίνα στον αγώνα με την Ζαλγκίρις - Πιθανό το "ερυθρόλευκο" ντεμπούτο του Κίναν Έβανς στην Euroleague13:48Δένδιας για επέτειο λήξης Α' Παγκοσμίου Πολέμου: Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη13:38Σκούρτα Βοιωτίας: Ταυτοποιήθηκε μέσω DNA η απανθρακωμένη σορός13:28Έρχεται το πρώτο 24ωρο μετρό της Θεσσαλονίκης13:18Μητσοτάκης από Ροδόπη: Θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα13:08Euroleague: Η Μονακό τιμωρήθηκε με απαγόρευση μεταγραφών12:58Θεσσαλονίκη: Υπάλληλος βιντεοσκοπούσε πελάτισσα την ώρα που βρισκόταν στην τουαλέτα12:48Μυτιλήνη: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Καλλονή και Σκάλα (βίντεο)12:34Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει12:20Παναθηναϊκός: Με Κένεθ Φαρίντ στην αποστολή για τις αναμετρήσεις της Euroleague12:06Τα ΕΛΤΑ εξετάζουν συστέγαση με τα ΚΕΠ - Το μοντέλο "Shop in Shop"11:52Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων11:38Άγιος Παντελεήμονας: Καρέ - καρέ οι κινήσεις των δραστών μετά τη δολοφονία του 31χρονου (βίντεο)11:24Χατζηδάκης: Αυξάνονται κατά 50% τα όρια επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο11:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο