LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 05 Ιουλίου 2019 15:42

Ελληνίδες ερευνήτριες αποκάλυψαν φόνο… 33.000 ετών (εικόνες)

Νέα επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στο μυστηριώδη θάνατο ενός άνδρα πριν περίπου 33.000 χρόνια πριν. 

φόνος 33.000 ετών - ρόπαλο - κρανίο

Φως στο μυστηριώδη θάνατο ενός άνδρα πριν περίπου 33.000 χρόνια ρίχνει μια νέα επιστημονική έρευνα από Ελληνίδες ερευνήτριες, οι οποίες μελέτησαν το κρανίο του άτυχου ανθρώπου και αποφάνθηκαν ότι βρήκε το θάνατο μετά από διπλό χτύπημα με ένα αντικείμενο σαν ρόπαλο, το οποίο κρατούσε ένας αριστερόχειρας.

Το κρανίο με τα σημάδια πάνω του -ένα από τα πιο πρώιμα, σπάνια και καλοδιατηρημένα που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη- είχε ανακαλυφθεί από μεταλλωρύχους το 1941 σε ένα σπήλαιο στη νότια Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, μαζί με λίθινα εργαλεία της Ωρινάκιας περιόδου της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής, καθώς και οστά αρκούδων. Η παλαιότερη μελέτη του κρανίου (γνωστού ως Cioclovina calvaria), που σήμερα φυλάσσεται στο εργαστήριο παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, έδειξε ότι ανήκε σε ενήλικο άνδρα, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν κατά πόσο η ζημιά στο κρανίο του είχε προκληθεί πριν από το θάνατο του ή μετά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια παλαιοανθρωπολογίας Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και την επίκουρη καθηγήτρια ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν μέσω υπολογιστικής τομογραφίας και άλλων μεθόδων το κρανίο και κατέληξαν ότι επρόκειτο για περίπτωση φόνου.

«Τα ευρήματα μας έδειξαν ότι τα κατάγματα στο κρανίο δεν μπορεί να είχαν δημιουργηθεί μετά το θάνατο ή από μια τυχαία πτώση. Αντίθετα, ταίριαζαν πολύ με τα αναμενόμενα κατάγματα λόγω τραυματισμού στο κεφάλι από ένα αμβλύ αντικείμενο. Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτός ο άνδρας σκοτώθηκε από αυτό το χτύπημα. Όσον αφορά το πώς και το γιατί αυτό συνέβη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε η Χαρβάτη στο Live Science.

Οι ερευνήτριες εκτιμούν ότι ο δολοφόνος ήταν πρόσωπο με πρόσωπο με το θύμα (το σώμα του οποίου δεν έχει βρεθεί) και κρατούσε το αντικείμενο μάλλον με το αριστερό του χέρι, άρα ήταν αριστερόχειρας, καθώς το τραύμα που προκάλεσε, ήταν στο δεξί μέρος του κρανίου, αν και δεν αποκλείεται να κρατούσε το φονικό όπλο και με τα δύο χέρια του.

Στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, που άρχισε πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια, οι άνθρωποι ήταν δημιουργικοί και καινοτόμοι τεχνολογικά και πολιτισμικά, καθώς ανέπτυξαν νέα εργαλεία, συμβολικές συμπεριφορές και έργα τέχνης, όμως παράλληλα ζούσαν σε ένα βίαιο μέρος. «Δείξαμε ότι ήσαν επίσης ικανό για φόνο», ανέφερε η Χαρβάτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, «η Ανώτερη Παλαιολιθική ήταν μια εποχή αυξανόμενης πολιτισμικής πολυπλοκότητας και τεχνολογικής προόδου. Η μελέτη μας δείχνει ότι η βίαιη διαπροσωπική συμπεριφορά και ο φόνος ήταν επίσης μέρος του "ρεπερτορίου" συμπεριφορών αυτών των πρώτων σύγχρονων Ευρωπαίων».

φόνος 33.000 ετών - ρόπαλο - κρανίο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτά είναι όλα τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων προς την κυβέρνησηΣήμερα 20:26 | Ειδήσεις

Κεντρικό σημείο των αιτημάτων αποτελεί η κατηγορηματική αντίθεση στη μεταφορά της διαχείρισης και του ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

Σίδνεϊ: Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου στον ΑΝΤ1 για την τρομοκρατική επίθεσηΣήμερα 20:36 | Ειδήσεις

Από την τρομοκρατική επίθεση έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ένας από τους δύο δράστες.

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτωνΣήμερα 21:39 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της Αυστραλίας, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 16. Πολλά παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα - Οι λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτησηΣήμερα 10:13 | Ειδήσεις

"Με έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση του μπλόκου της Νίκαιας να αρνηθεί την πρόσκλησή μου για συνάντηση με μία πανελλαδική αντιπροσωπεία αγροτών, τη Δευτέρα¨" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η ΟΛΜΕ συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ23:00Show Παυλίδη και 4-0 η Μπενφίκα 22:46Χανιά: Αιματηρή ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της πόλης22:32Άρης – Ολυμπιακός: Το ντέρμπι τα είχε όλα εκτός από γκολ22:18Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου22:04Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων21:50Ο ΑΝΤ1 στηρίζει τη "Φλόγα" για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης 21:36Ατρόμητος – ΠΑΟΚ: Τον γκρέμισε… από τη δεύτερη θέση21:22Σίδνεϊ: Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου στον ΑΝΤ1 για την τρομοκρατική επίθεση21:09Παναιτωλικός – ΑΕΚ: Σαν… σίφουνας πέρασε η “Ένωση” από το Αγρίνιο20:55Αυτά είναι όλα τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων προς την κυβέρνηση20:41ANT1 Sports: Εκτός έδρας δοκιμασία για τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό κόντρα στον φιλόδοξο Άρη20:27Άρης Μουγκοπέτρος: Τροχαίο ατύχημα για τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου - Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο20:13Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα19:59Σοκαρισμένη η Αυστραλία από την «τρομοκρατική» και «αντισημιτική» επίθεση στο Σίδνεϊ που άφησε 12 νεκρούς19:42Το “τουρκικό πλυντήριο” ρωσικού αερίου και ο Κάθετος Διάδρομος19:28Σίδνεϊ - Βασιλιάς Κάρολος: Η σύζυγος μου κι εγώ, είμαστε αποτροπιασμένοι και λυπημένοι από τη φοβερή αντισημιτική επίθεση19:11Ο Ολυμπιακός «ισοπέδωσε» το Περιστέρι18:54Αίγιο: Νεκρός ο άνδρας που ξυλοκόπησε γιατρό μέσα στο Νοσοκομείο18:37Αργυρούπολη: Οδηγός έβγαλε τσεκούρι σε καυγά με άλλο οδηγό σε διασταύρωση18:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο