LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 05 Ιουλίου 2019 13:20

Bank of America: Οι προκλήσεις της επόμενης Κυβέρνησης και η αυτοδυναμία της ΝΔ

Ποια είναι τα τρία βασικά πεδία που θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση της BofA.

Bank of America

 Του Νίκου Ρογκάκου

Αυτοδύναμη Κυβέρνηση, ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα θέλουν οι αγορές για την Ελλάδα, όπως αναφέρει η Bank of America- Merrill Lynch τα επόμενα τέσσερα χρόνια και διατυπώνει την άποψη ότι «οι μακροοικονομικές μας παραδοχές αναδεικνύουν την κρίσιμη σπουδαιότητα της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων- κλειδιά».

Στην έκθεση της Bofa, που υπογράφει ο FX Strategist της επενδυτικής τράπεζας, Α. Βαμβακίδης, επισημαίνεται ότι μετά την άνετη επικράτηση της Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάλογο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές και το ερώτημα είναι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα χρειαστεί να σχηματίσει κάποιο συνασπισμό.

«Μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα μπορεί να απολαύσει πολιτική σταθερότητα, καθώς δεν υπάρχει άλλη εκλογική αναμέτρηση για τα επόμενα 4 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει ρίσκο εφόσον η Ν.Δ. δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές τον Αύγουστο και σε υψηλή αβεβαιότητα», αναφέρεται σχετικά.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση, που απευθύνεται στους πελάτες της επενδυτικής τράπεζας, η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια σειρά δύσκολων προκλήσεων.

Ποια είναι τα τρία βασικά πεδία κατά την BofA; Η δημοσιονομική κατάσταση βρίσκεται εκτός τροχιάς, ο τεράστιος όγκος των «κόκκινων» δανείων παραμένει ο αδύναμος κρίκος της Ελλάδας και το βασικό εμπόδιο για ταχεία ανάκαμψη, οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η ταχεία πρόοδος σε όλα αυτά τα πεδία, μετά τις εκλογές, θα είναι πολύ σημαντική, καθώς θα στείλει ένα πολύ ισχυρό σήμα «καθαρής» αποστασιοποίησης από το παρελθόν», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, την ώρα που η εικόνα στην αγορά των ομολόγων, αποτυπώνει τη «δίψα» των επενδυτών για αποφασιστικές κινήσεις μετά τις 8 Ιουλίου, επισημαίνεται στην έκθεση.

Αναμένοντας ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, η BofA δεν αποκλείει ευχάριστη έκπληξη, παίρνοντας ως παράδειγμα του τι συνέβη στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. «Παρά την κάποια πρόοδο των τελευταίων ετών, το επιχειρηματικό κι επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη φιλικό, σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες αναπτυγμένες οικονομίες. Αυτό συνηγορεί στο ότι καλλίτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μαζί με μειωμένη πολιτική αβεβαιότητα, μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές εκπλήξεις ως προς την ανάπτυξη», τονίσει η επενδυτική τράπεζα, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενος εφησυχασμός από την πρόσφατη ευφορία στις αγορές και τα πρώιμα στάδια ανάκαμψης, θα είναι το ρίσκο για την επόμενη κυβέρνηση. «Αν κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας, τότε μπορεί να δούμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ χαμηλότερους από 2%, επαναφέροντας τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του Χρέους», τονίζει η BofA.  

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πιο θετική για τις αγορές, απ’ ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας. Θα είναι πιο εύκολο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να μειώσει το ρίσκο για εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς κυβερνητικής θητείας. Η ισχυρή απόδοση των ελληνικών τίτλων μετά τις Ευρωεκλογές μας δείχνουν ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη και το μόνο ερώτημα είναι το σχήμα της κυβέρνησης και αν θα έχει μια ασφαλή πλειοψηφία», παρατηρεί η  BofA.  

Bank of America - CNBC - Θάνος Βαμβακίδης - GREXIT - συνέντευξη

Ποιες μεταρρυθμίσεις κρίνονται κρίσιμες; Η επενδυτική τράπεζα ξεκινά με την επισήμανση ότι η βαθμολογία της Ελλάδας στους δείκτες επιχειρηματικότητας είναι πολύ χαμηλή και η χειρότερη μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών. «Μεταρρυθμίσεις- κλειδιά παραμένουν κολλημένες στο στάδιο της κορδέλας για χρόνια, όπως η ναυαρχίδα του Ελληνικού. Το Κτηματολόγιο παραμένει ημιτελές, οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη δεν έχουν προχωρήσει και το εκπαιδευτικό σύστημα υποφέρει από αναποτελεσματικότητα, στρεβλώσεις, κακή διοίκηση και έλλειψη ανταγωνισμού, οδηγώντας σε φτωχά αποτελέσματα, για τα διεθνή standards» αναφέρει χαρακτηριστικά η BofA, παρατηρώντας ότι αν και κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα απαιτήσουν χρόνο, εφόσον η νέα κυβέρνηση τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για φιλοεπενδυτικές μεταρρυθμίσεις και κινηθεί γρήγορα, αυτό θα πυροδοτήσει θετικό momentum και θα βοηθήσει για τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν.  

Ειδικά όσον αφορά στο «ευαίσθητο» πεδίο των δημοσιονομικών, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα κληθεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσει αποκλίσεις, λόγω των εκτεταμένων προεκλογικών παροχών. «Πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις για περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση θα πρέπει να αναβληθούν ή να ματαιωθούν. Παρά ταύτα, βλέπουμε χώρο για μείωση του φορολογικού βάρους αν η νέα κυβέρνηση βρει αρκετά οφέλη σε πεδία του Προϋπολογισμού και κόψει αχρείαστα υψηλές και μερικές φορές άχρηστες δαπάνες» σημειώνει η BofA, συμπληρώνοντας ότι μπορούν να εξασφαλιστούν πρόσθετα κονδύλια αντικαθιστώντας κάποια επείγοντα μνημονιακά μέτρα, με άλλα πιο αποτελεσματικά.  

Η BofA «βλέπει» μεγαλύτερες υπεραποδόσεις για τα ελληνικά «χαρτιά», εφόσον η ΕΚΤ άρει τον περιορισμό που έχει επιβάλει στις ελληνικές τράπεζες ως προς την έκθεση τους στο ελληνικό Χρέος και υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της επενδυτικής βαθμίδας (raiting outlook) του αξιόχρεου της Ελλάδας, πόσο μάλλον εάν έτσι ενισχυθούν οι προσδοκίες συμμετοχής στο QE σε κάποιο στάδιο τα επόμενα χρόνια. «Εφόσον οι εκλογές οδηγήσουν σε καθαρή πλειοψηφία κι έτσι σηματοδοτήσουν πολιτική σταθερότητα, θα συμβουλεύαμε τους επενδυτές να τοποθετηθούν εν όψει περαιτέρω μείωσης του spread των ελληνικών ομολόγων» τονίζει η Έκθεση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νεκρός ο εγγονός του Έλβρις Πρίσλεϊ10:56Στέφανος Τσιτσιπάς: Ήττα στον τελικό του UTS10:45Φωτιά σε στριπτιτζάδικο στο κέντρο της Αθήνας10:36Τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν στην Μύκονο (βίντεο)10:25Αγία Σοφία: Οι αλλαγές, τα “έτοιμα” χαλιά και οι κουρτίνες10:13Ο κορονοϊός και οι ψηφιακά αναλφάβητοι Ευρωπαίοι10:01ΗΠΑ: Δεκάδες τραυματίες από τη φωτιά σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού (εικόνες)09:50Πέθανε η σύζυγος του Τζον Τραβόλτα09:38Μεξικό – κορονοϊός: Ξεπέρασε την Ιταλία σε νεκρούς09:29Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1: δεν θέλουμε να κλείνουμε, αλλά να ανοίγουμε τα σύνορα09:17ΝΒΑ: Έτοιμος για επιστροφή στη δράση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (βίντεο)09:04Μητροπολίτης Μεσσηνίας στον ΑΝΤ1 για Αγία Σοφία: Πρόκληση προς την παγκόσμια κοινότητα (βίντεο)08:52Γλέντι και χορός χωρίς αποστάσεις σε πανηγύρι (βίντεο)08:39Φωτιά σε διαμέρισμα 08:26Κορονοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου και νέα μέτρα στο “τραπέζι”08:14Πολωνία: Μπροστά στη “μάχη” για την προεδρία ο Ντούντα08:03Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Δένδιας07:51Αυλαία για τις θερινές εκπτώσεις07:40Ζώδια: οι προβλέψεις της Δευτέρας07:28Σεισμός στην Κρήτη07:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο