LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 03 Ιουλίου 2019 15:48

Τι ζήτησε ο Τσίπρας για τους νέους αξιωματούχους σε ΕΕ - ΕΚΤ

Οι επικοινωνίες που είχε ο Πρωθυπουργός και οι όροι που έθεσε ώστε να δώσει την δική του έγκριση για την ηγετική ομάδα της Κομισιόν.

Τσίπρας - Σύνοδος Κορυφής

«Πριν ληφθεί η απόφαση για τη νέα ηγεσία της ΕΕ, την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές ηγέτες, καθώς και με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνεται, «οι σοσιαλιστές ηγέτες μετέφεραν στον Πρωθυπυοργό την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν και συζήτησαν μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο.  Κατέληξαν εντέλει στην αποδοχή ενός συμβιβασμού,  αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό  Συμβούλιο, στο βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης (Weber για Πρόεδρος της Επιτροπής, Weidmann της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας)».

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των σοσιαλιστών και της Καγκελαρίου Μέρκελ σε συγκεκριμένους όρους, προκειμένου να συμφωνήσει και να μη σπάσει η ομοφωνία των 28:

1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κλπ), στην Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία.

2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές».

«Ο Πρωθυπουργός έλαβε αυτές τις διαβεβαιώσεις τόσο από τους ηγέτες του κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών όσο και από την Γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία», όπως επισημαίνεται.

Σημειώνεται ότι των επικοινωνιών αυτών είχε προηγηθεί επαφή με τον Πρόεδρο της Κύπρου, όπου υπήρξε «συναντίληψη ότι η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής είχε δώσει καταρχήν θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καταβάλλεται σήμερα η ετήσια οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους11:42Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ στο κέντρο της πόλης11:28Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Καρδίτσα11:14Βέλγιο: Παραλύει από σήμερα η χώρα - Τριήμερη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις11:00Έσπασε αγωγός της ΕΥΔΑΠ στο κέντρο της Αθήνας10:46Ιθάκη - Αλέξης Τσίπρας για Βαρουφάκη: Η αυτοκριτική, οι επιλογές και το παρασκήνιο της κρίσιμης περιόδου10:32Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν διαβουλεύσεις για την Ουκρανία στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης10:18Ληστές δήλωναν άστεγοι και έπαιρναν επιδόματα - Εμπλέκονται σε δεκάδες διαρρήξεις με τεράστια λεία10:04Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς09:50Σοκ στο Πέραμα: Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε 12χρονο έξω από σχολείο09:36Δόμνα Μιχαηλίδου: Το "Σπίτι μου 2", η Κάρτα Αναπηρίας και το επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχος (βίντεο)09:22Η Ρωσία ανακοίνωσε πως κατέρριψε 93 drones της Ουκρανίας τη νύχτα09:08Φονική παράσυρση στο Παγκράτι: Σε κατάσταση σοκ η κόρη της 72χρονης (βίντεο)08:54Ηράκλειο: Σοκ με τον αιφνίδιο θάνατο του 2χρονου κοριτσιού08:40Στα βιβλιοπωλεία σήμερα η Ιθάκη: Τι λέει ο Αλέξης Τσίπρας για 10 κορυφαία πρόσωπα08:26Σε ισχύ από σήμερα το πακέτο ενισχύσεων ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ08:11Συμπλοκή ανηλίκων στη Βάρκιζα: Τέσσερις τραυματίες στο νοσοκομείο07:56Νέα Πέραμος: Άνδρας βρέθηκε νεκρός από αιχμηρό αντικείμενο - Ύποπτος ο αδελφός του07:42Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κωνσταντίνο Τασούλα07:28Κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ - Ουκρανίας: Ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία πρέπει να "σέβεται απόλυτα την εθνική κυριαρχία" της Ουκρανίας07:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο