LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Ιουλίου 2019 14:52

Φορολογικές δηλώσεις: “Φωτιά” τα εκκαθαριστικά για 3 στους 10 φορολογούμενους

Τροχάδην για τις φορολογικές δηλώσεις. Πότε εκπνέει η προθεσμία. Πόσος είναι ο μέσος φόρος και πότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση.

Εφορία - χρήματα - εκκαθαριστικό - πληρωμές

Του Νίκου Ρογκάκου

Πίσω άφησαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις οι Έλληνες, αφού λίγο οι εκλογές, λίγο η καλοκαιρινή ραστώνη και λίγο ο ωχαδελφισμός, τώρα πρέπει να τρέξουν για να τις καταθέσουν μέσα σε 26 ημέρες.

 Όμως οι εκλογές οδήγησαν σε ανατροπή των σχεδιασμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τήρηση -για πρώτη φορά στα χρονικά- των αρχικών προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

 Η προθεσμία από τις 30 Ιουνίου παρατάθηκε έως τις 29 Ιουλίου, αλλά οι προθεσμίες πληρωμής των φόρων εισοδήματος παρέμειναν αμετάβλητες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση δύο ημέρες αργότερα, στις 31 Ιουλίου.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι που αφήνουν και φέτος τις υποχρεώσεις υποβολής των δηλώσεών τους την τελευταία στιγμή είναι πολλοί. Μέχρι χθες το βράδυ λιγότεροι από 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι είχαν υποβάλει τις δηλώσεις τους και αυτό σημαίνει ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να «τρέξουν» τις επόμενες 26 ημέρες.

Τα εκκαθαριστικά τα οποία έχουν εκδοθεί είναι πολλαπλάσια των Ε1 και φτάνουν τα 5.256.699, δεδομένου ότι για πρώτη φορά φέτος ο κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό, άσχετα από το εάν υποβάλει ή όχι κοινή φορολογική δήλωση.

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαριστεί καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Συνολικά ο επιπλέον φόρος υπερβαίνει τα 1,2 δις ευρώ και τον «μοιράζονται» 1.599.930 φορολογούμενοι.

Ο μέσος φόρος διαμορφώνεται σε 758 ευρώ και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου. Οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων εκπνέουν στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 29 Νοεμβρίου και μόνο η εμπρόθεσμη πληρωμή ή η ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις διασφαλίζει τους φορολογούμενους από τον κίνδυνο κατασχέσεων.

«Τυχεροί» στη μέχρι τώρα διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων είναι 3.059.862 φορολογούμενοι (αντιστοιχούν σε ποσοστό 58,21% των εκδοθέντων εκκαθαριστικών) για τους οποίους το αποτέλεσμα είναι μηδενικό, ενώ ακόμα πιο «τυχεροί» είναι 596.907 φορολογούμενοι (11,36%) οι οποίοι δικαιούνται επιστροφή φόρου (συνολικά 176 εκατ. ευρώ).

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τρόμος για 42χρονο στην Θεσσαλονίκη- Τον χτύπησαν και τον απείλησαν για να αποσύρει μήνυση12:38Νότια Αφρική: 11 Νεκροί από ένοπλη επίθεση σε ξενοδοχείο12:24Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας: Τρομακτικό τροχαίο λόγω κακοκαιρίας - Οδηγός έχασε τον έλεγχο ΙΧ (Βίντεο)12:10Θεσσαλονίκη: Μέχρι πότε θα λειτουργεί η γραμμή Μ1 11:56Παναθηναϊκός: Πιθανή η επανένωση Μπενίτεθ-Κυργιάκου11:42Κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας στην Αθηνών - Σουνίου μετά από πτώση βράχων11:28Hellenic Train: Διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων στο τμήμα Λάρισα-Λειανοκλάδι λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Ενιπέα11:14Άγιος Νικόλαος: Ο προστάτης των θαλασσών και τα θαύματα11:00ΕΜΥ - Byron: Βροχές και καταιγίδες έως το μεσημέρι σε ανατολική και νότια Ελλάδα10:46Στα μπλόκα οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες10:32Δένδιας: Δημιουργούμε το πιο ισχυρό Ναυτικό στην ιστορία της Ελλάδας10:18Αίγινα: 82χρονος βρέθηκε σε παραλία χωρίς τις αισθήσεις του10:04Missing alert για την εξαφάνιση 36χρονου09:50Κακοκαιρία Byron: Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί09:36Σεισμός 4.3 ρίχτερ ανοιχτά της Λακωνίας09:22Φάρσαλα: Έκτακτη ειδοποίηση 112 για υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα (εικόνες)09:08Παναθηναϊκός: Ήττα με πολλά λάθη - Ανύπαρκτοι οι Φαρίντ και Γιουρτσέβεν08:54Πτώση βράχων στη Λεωφόρο Αθηνών στο ύψος Χαϊδαρίου08:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Δεκεμβρίου08:26Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο