LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Ιουλίου 2019 14:52

Φορολογικές δηλώσεις: “Φωτιά” τα εκκαθαριστικά για 3 στους 10 φορολογούμενους

Τροχάδην για τις φορολογικές δηλώσεις. Πότε εκπνέει η προθεσμία. Πόσος είναι ο μέσος φόρος και πότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση.

Εφορία - χρήματα - εκκαθαριστικό - πληρωμές

Του Νίκου Ρογκάκου

Πίσω άφησαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις οι Έλληνες, αφού λίγο οι εκλογές, λίγο η καλοκαιρινή ραστώνη και λίγο ο ωχαδελφισμός, τώρα πρέπει να τρέξουν για να τις καταθέσουν μέσα σε 26 ημέρες.

 Όμως οι εκλογές οδήγησαν σε ανατροπή των σχεδιασμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τήρηση -για πρώτη φορά στα χρονικά- των αρχικών προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

 Η προθεσμία από τις 30 Ιουνίου παρατάθηκε έως τις 29 Ιουλίου, αλλά οι προθεσμίες πληρωμής των φόρων εισοδήματος παρέμειναν αμετάβλητες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση δύο ημέρες αργότερα, στις 31 Ιουλίου.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι που αφήνουν και φέτος τις υποχρεώσεις υποβολής των δηλώσεών τους την τελευταία στιγμή είναι πολλοί. Μέχρι χθες το βράδυ λιγότεροι από 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι είχαν υποβάλει τις δηλώσεις τους και αυτό σημαίνει ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να «τρέξουν» τις επόμενες 26 ημέρες.

Τα εκκαθαριστικά τα οποία έχουν εκδοθεί είναι πολλαπλάσια των Ε1 και φτάνουν τα 5.256.699, δεδομένου ότι για πρώτη φορά φέτος ο κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό, άσχετα από το εάν υποβάλει ή όχι κοινή φορολογική δήλωση.

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαριστεί καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Συνολικά ο επιπλέον φόρος υπερβαίνει τα 1,2 δις ευρώ και τον «μοιράζονται» 1.599.930 φορολογούμενοι.

Ο μέσος φόρος διαμορφώνεται σε 758 ευρώ και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου. Οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων εκπνέουν στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 29 Νοεμβρίου και μόνο η εμπρόθεσμη πληρωμή ή η ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις διασφαλίζει τους φορολογούμενους από τον κίνδυνο κατασχέσεων.

«Τυχεροί» στη μέχρι τώρα διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων είναι 3.059.862 φορολογούμενοι (αντιστοιχούν σε ποσοστό 58,21% των εκδοθέντων εκκαθαριστικών) για τους οποίους το αποτέλεσμα είναι μηδενικό, ενώ ακόμα πιο «τυχεροί» είναι 596.907 φορολογούμενοι (11,36%) οι οποίοι δικαιούνται επιστροφή φόρου (συνολικά 176 εκατ. ευρώ).

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)Σήμερα 15:26 | Ειδήσεις

Οι αρχές της χώρας αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται στο σημείο και ζήτησε από τον κόσμο να αποφύγει την ευρύτερη περιοχή.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:21Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο