LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Ιουλίου 2019 14:15

“Πογκρόμ” φορο-ελέγχων… κατά προτεραιότητα

Το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για χιλιάδες φορολογικούς ελέγχους. Ποιες υποθέσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

κατασχέσεις - εφορία

Του Νίκου Ρογκάκου 

Ξεδιπλώνεται το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για χιλιάδες φορο-ελέγχους κατά προτεραιότητα, αλλά και ολοκλήρωση υποθέσεων που ελέγχονται μετά από εισαγγελική παραγγελία. 

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια 620 ελέγχων–ερευνών και 16.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε, τις υπηρεσίες ελέγχου και διασφάλισης των δημοσίων εσόδων της ΑΑΔΕ.  

Με νεότερη απόφασή του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ δίνει πρόσθετες οδηγίες για τους ελεγκτικούς στόχους βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα  υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι υποθέσεις που ελέγχονται-ερευνώνται κατά προτεραιότητα επιλέγονται βάσει συνδυασμού κριτηρίων ορθολογικής διαχείρισης και ανάλυσης κινδύνου, (περιλαμβάνονται σε ειδικό παράρτημα ) και δεν δημοσιοποιούνται.

Οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης, σύμφωνα με την τελική μοριοδότησή τους, βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης. Από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων κάθε Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, ακολουθώντας φθίνουσα σειρά ταξινόμησης μέχρι την επίτευξη της τεθείσας σε εκάστη από αυτές ετήσιας στοχοθεσίας βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου έτους 2019.  

Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. όπως ισχύει, εντός του έτους 2019 και μέχρι την δημοσίευση της παρούσας, προσμετρώνται στην στοχοθεσία του έτους 2019 και μειώνουν τον αριθμό των υπολοίπων υποθέσεων εκάστης υπηρεσίας που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 31/12/2019.

Οι προϊστάμενοι των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., καλούνται  εφόσον, από στοιχεία ή πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις, κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότητα υποθέσεων οι οποίες δεν έχουν προτεραιοποιηθεί σύμφωνα με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας ή δεν έχουν περιληφθεί στη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης σύμφωνα με την παράγραφο 3 της παρούσας, εισάγουν τις προκρινόμενες υποθέσεις σε σειρά κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότητά τους, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσσονται. Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, δύνανται να προκρίνονται προς έλεγχο-έρευνα υποθέσεις κατόπιν εντολής του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ή του Προϊσταμένου της ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε.. Οι υποθέσεις αυτές εντάσσονται σε υλοποιήσιμη σειρά κατάταξης και μειώνουν τον αριθμό των υπολοίπων υποθέσεων εκάστης υπηρεσίας που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 31/12/2019.

Κάθε μεταβολή στη σειρά κατάταξης των υποθέσεων θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς και να γνωστοποιείται εντός τριάντα (30) ημερών στη ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε.. Αναλυτικές οδηγίες για τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Διοικητή της ΑΑΔΕ σε περίπτωση κάλυψης των στόχων του Επιχειρησιακού Σχεδίου έτους 2019, διενεργούνται έλεγχοι-έρευνες πέραν των στόχων αυτών σύμφωνα με τη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης. 

Ποιες υποθέσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα 

Ανεξαρτήτως από την προτεραιοποίησή τους ή μη,  σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες Πιτσιλή ολοκληρώνονται άμεσα οι κάτωθι υποθέσεις:

  1. Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
  2. Έρευνες-έλεγχοι για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου ή αίτημα παροχής πληροφοριών του Κ.Φ.Δ. κατά τη δημοσίευση της παρούσας.
  3. Υποθέσεις των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για την διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
  4. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.? 
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο