LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 30 Ιουνίου 2019 16:54

ΕΕ: “ανατολίτικα παζάρια” για τις κορυφαίες θέσεις

Σημείο «κλειδί» η επίτευξη συμφωνίας για τη θέση του Προέδρου της ΕΕ. Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Σε μια ακόμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες συναντώνται στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) οι ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.

 Τα επικρατέστερα σενάρια για την προεδρία της ΕΕ, είναι δυο: ο Σοσιαλδημοκράτης Φ. Τίμερμανς ή εναλλακτική επιλογή αντί του Μάνφρεντ Βέμπερ από το ΕΛΚ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλες, Μαρία Αρώνη.

 Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Ιουνίου και με ελάχιστη πρόοδο να έχει επιτευχθεί στη Σύνοδο του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται για τρίτη φορά σήμερα να λάβουν οριστικές αποφάσεις, όμως κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τα «παζάρια» να συνεχιστούν και αύριο το πρωί.  

«Κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας στη στελέχωση των πέντε κορυφαίων πόστων της ΕΕ, είναι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην Οσάκα της Ιαπωνίας, φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής αναδεικνύεται πλέον, ο Ολλανδός Σοσιαλδημοκράτης, Φρανς Τίμερμανς. Η Γερμανία και το ΕΛΚ δεν αποκλείουν την επιλογή του Φ.Τίμερμανς, υπό τον όρο ότι ο  Γερμανός υποψήφιος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ θα γίνει Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ θα αναλάβει άλλος ένας υποψήφιος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Ωστόσο, η υποψηφιότητα του νυν Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Φ. Τίμερμανς, ο οποίος έχει κινήσει τις διαδικασίες επί παραβάσει για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία, «σκοντάφτει» στο «βέτο» των χωρών του βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) αλλά πιθανόν και της Ιταλίας, λόγω της στάσης του στο μεταναστευτικό.  

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και οι Φιλελεύθερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που εποφθαλμιούν την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, προτάσσοντας το Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ, θα πρέπει να αρκεστούν στο αξίωμα του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.      

Σε περίπτωση που ναυαγήσει το σενάριο Τίμερμανς, το ΕΛΚ θα πρέπει να προτείνει μια εναλλακτική επιλογή αντί του Μάνφρεντ Βέμπερ. Τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά, με πρώτο αυτό του Γάλλου διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Όμως η Γερμανία αρνείται κατηγορηματικά να παραχωρήσει τα ηνία τις Επιτροπής σε ένα Γάλλο υποψήφιο, αντί του Γερμανού, Μάνφρεντ Βέμπερ.  Για να το δεχθεί αυτό, η Γερμανία θα ζητήσει ως αντάλλαγμα να αναλάβει την Προεδρία της ΕΚΤ, για τα επόμενα οχτώ χρόνια, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος όμως αντιμετωπίζει ισχυρές αντιστάσεις από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.  

Ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειάζεται να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 εκ των 28 ευρωπαίων ηγετών και στη συνέχεια να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο