LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 29 Ιουνίου 2019 11:41

Περισσότερες οι ζεστές ημέρες και λιγότερες οι κρύες νύχτες στην Ελλάδα

Πώς επηρεάζει τη χώρα μας η κλιματική αλλαγή. Τι δείχνει η μελέτη ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ζέστη - καλοκαίρι - καύσωνας

Κάθε δεκαετία που περνά, αυξάνεται στην Ελλάδα ο αριθμός των πολύ ζεστών ημερών και παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των πολύ κρύων βραδιών μέσα στη χρονιά, κάτι που έχει επιπτώσεις στην υγεία και στην ευεξία των κατοίκων της Ελλάδας, σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό κλιματολογίας «International Journal of Climatology».

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των «ζεστών ημερών» (ημέρες που κάποιος αισθάνεται δυσφορία λόγω της ζέστης), με μέσο ρυθμό πέντε πρόσθετων ημερών ανά δεκαετία. Οι μεγαλύτερες τάσεις αύξησης εμφανίζονται στη δυτική και στη βόρεια Ελλάδα.

Στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, οι «ζεστές ημέρες» αυξάνονται με ρυθμό έξι ημερών ανά δεκαετία. Στην ήδη ευάλωτη στη ζέστη Λάρισα και γενικότερα τη Θεσσαλία, ο ρυθμός αύξησης φτάνει τις τέσσερις ημέρες ανά δεκαετία, όσο και στην Αττική. Αρκετά μικρότεροι είναι οι ρυθμοί αύξησης στην Κρήτη και τη Ρόδο (δύο και τρεις μέρες αντίστοιχα), γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην ευεργετική δράση των εποχιακών ανέμων βορείων διευθύνσεων (μελτέμι).

Από την άλλη, στην Ελλάδα καταγράφεται σημαντική μείωση του αριθμού των «κρύων νυχτών» (νύκτες που κάποιος αισθάνεται δροσιά/κρύο) με μέσο ρυθμό επτά νυχτών ανά δεκαετία. Με άλλα λόγια, οι νύχτες στην Ελλάδα γίνονται πιο ζεστές, περιορίζοντας σημαντικά τα χρονικά διαστήματα, στα οποία κάποιος μπορεί να ανακουφιστεί από την αίσθηση της ζέστης, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα.

Οι μεγαλύτερες τάσεις μείωσης αφορούν τη νότια Ελλάδα. Στη Ρόδο και την Κρήτη, για παράδειγμα, οι «κρύες νύχτες» ελαττώνονται με ρυθμό δέκα και εννέα ανά δεκαετία αντίστοιχα. Στην Αττική η μείωση τους είναι οκτώ μέρες ανά δεκαετία, έναντι πέντε της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη βασίσθηκε σε υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις του κλίματος και εφαρμόζοντας ένα εξειδικευμένο άνθρωπο-βιομετεωρολογικό μοντέλο, μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά και οι τάσεις των άνθρωπο-βιοκλιματικών συνθηκών στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της περιόδου 1987 - 2016. Ειδικότερα, υπολογίστηκε ο δείκτης της φυσιολογικά ισοδύναμης θερμοκρασίας (PET - Physiologically Equivalent Temperature), ο οποίος εκτιμά πόσο ζέστη ή κρύο (θερμική αίσθηση) αισθάνεται κάποιος και πόσο επιβαρύνεται αντίστοιχα ο οργανισμός του (θερμική επιβάρυνση), λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, ακτινοβολία) και τα χαρακτηριστικά του ατόμου (ηλικία, φύλο, μεταβολισμός κ.α.).

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι γενικότερα το θερμικό βιοκλίμα της Μεσογείου -όχι μόνο της Ελλάδας- υπέστη σημαντική θέρμανση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από το ισχυρό κύμα καύσωνα που έχει πλήξει την κεντρική και δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, παραμένει μία από τις πλέον ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή περιοχές της Ευρώπης, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ, όπως επιβεβαιώνει και η μελέτη τους.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚεραμέως στον ΑΝΤ1: Είμαστε στα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων 17 ετώνΧθες 19:59 | Ειδήσεις

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Μακελειό στα Βορίζια: Πώς το κινητό τηλέφωνο του 19χρονου "πρόδωσε" τους καταζητούμενουςΧθες 19:48 | Ειδήσεις

Ο 19χρονος σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο μόνο για να συνομιλήσει με την σύντροφό του.

Χαλκίδα: Επτά άτομα συνελήφθησαν για την οπαδική συμπλοκή στην οποία έχασε τη ζωή του ένας 20χρονοςΧθες 21:05 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί αναζητούν το μαχαίρι με το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο 20χρονος.

Hellenic Championship: Εντυπωσιακό ντεμπούτο του Τζόκοβιτς (βίντεο)Χθες 22:08 | Ειδήσεις

Η πρεμιέρα είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Σέρβο, καθώς ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκε στην Ελλάδα ως κάτοικος Αθήνας. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο - Καταγγελία σοκ: Μαθητής απείλησε και παρενόχλησε σεξουαλικά συμμαθήτρια του23:59ΕΕ: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει προς την ένταξή της στην Ένωση23:44ΑΑΔΕ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης23:29Το Ισραήλ παρέλαβε τη σορό ενός ομήρου από τη Γάζα23:15Champions League: «Τρένο» η Άρσεναλ23:01Έκλεισε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών – Εθεάθη drone στον εναέριο χώρο22:46Χαλκίδα: Επτά άτομα συνελήφθησαν για την οπαδική συμπλοκή στην οποία έχασε τη ζωή του ένας 20χρονος22:31Hellenic Championship: Εντυπωσιακό ντεμπούτο του Τζόκοβιτς (βίντεο)22:16Μεταβατικός CEO των ΕΛΤΑ αναλαμβάνει ο Μάριος Καλογεράς - Τέμπος22:02ΟΠΕΚΕΠΕ: Συμφωνία με την ΕΕ για νέο action plan – Τι προβλέπει21:48Βορίζια: Ο σπαραγμός της χήρας του 39χρονου στις "Αποκαλύψεις" - Δεν ερχόταν κανείς να μου τον σώσει21:34Άνδρας έπεσε από πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά – Τον έσωσε λιμενικός21:20Αλέξης Τσίπρας: Στη δημοσιότητα το εξώφυλλο του βιβλίου του "Ιθάκη"21:06Βορίζια: "Υπάρχουν κι άλλα άτομα που εμπλέκονται" λέει ο συνήγορος των αδελφών που παραδόθηκαν20:52Κεραμέως στον ΑΝΤ1: Είμαστε στα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων 17 ετών20:38Μακελειό στα Βορίζια: Πώς το κινητό τηλέφωνο του 19χρονου "πρόδωσε" τους καταζητούμενους20:24Φιλιππίνες: Στους 40 οι νεκροί από τον τυφώνα Καλμάγκι - Συνετρίβη ελικόπτερο που μετέφερε βοήθεια (βίντεο)20:10Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη19:56Βορίζια: Η στιγμή που οι τρεις συλληφθέντες φτάνουν στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου (εικόνες)19:42Αταμάν: Έχουμε πολλά προβλήματα στη θέση 5, φορμαρισμένος ο Ερυθρός Αστέρας19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο