Μέθοδος “αποεκτύπωσης” για εξοικονόμηση χαρτιού
Ομάδα ερευνητών του Rutgers University ανέπτυξε μια μέθοδο «αποεκτύπωσης» χαρτιού, η οποία, αντίθετα με αντίστοιχες μεθόδους με λέιζερ, μπορεί να λειτουργήσει με το κανονικό χαρτί που χρησιμοποιείται σε εκτυπωτές σε σπίτια και σε γραφεία, βοηθώντας στην εξοικονόμηση χαρτιού.
Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί παλμούς φωτός από μια λάμπα ξένου, και μπορεί να σβήσει μαύρο, μπλε, κόκκινο και πράσινο toner χωρίς να προκαλέσει ζημιά στο χαρτί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cleaner Production.
«Η μέθοδός μας κάνει δυνατή την αποεκτύπωση και μετά την επανατύπωση του ίδιου χαρτιού τουλάχιστον πέντε φορές, που είναι τυπικά οι φορές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά το χαρτί με τις συμβατικές μεθόδους ανακύκλωσης. Εξαλείφοντας τα βήματα που απαιτούνται στις συμβατικές μεθόδους ανακύκλωσης, η μέθοδος αποεκτύπωσής μας μπορεί να μειώσει τα ενεργειακά κόστη, τη μόλυνση και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου» είπε ο Ρατζίβ Μαλχότρα, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών/ Αεροναυπηγών στο Rutgers University- New Brunswick.
Η συμβατική ανακύκλωση χαρτιού, παρά τον «φιλικό» προς το περιβάλλον σκοπό της, συμβάλλει και αυτή στους ρύπους που παίζουν ρόλο στην κλιματική αλλαγή, ενώ επίσης συνεπάγεται μόλυνση και μεγάλη χρήση ενέργειας, όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, σύμφωνα με το naftemporiki.gr. Η επέκταση της «ζωής» του χαρτιού, ενώ αποφεύγονται παράλληλα αυτές οι διαδικασίες, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.
Τα επόμενα βήματα των μηχανικών περιλαμβάνουν την περαιτέρω εξέλιξη της μεθόδου μέσω δοκιμών με διαφορετικά χρώματα toner σε μεγάλο εύρος ειδών χαρτιού. Η αποεκτύπωση μπορεί να γίνει με απλό εξοπλισμό και ένα σφουγγαράκι/ σβήστρα με πολύ μικρή ποσότητα οινοπνεύματος, και οι μηχανικοί δουλεύουν πάνω στην καλύτερη ενσωμάτωση της δυνατότητας αυτής σε τυπικούς εκτυπωτές για χρήση σε σπίτια και γραφεία.