LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Ιουνίου 2019 11:53

Έκλεισαν 4ετία τα capital control στην Ελλάδα

Πως από τις κλειστές τράπεζες και το όριο ανάληψης των 60 ευρώ την ημέρα, φτάσαμε κοντά στην πλήρη άρση των capital control.

ΤΡΑΠΕΖΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΗ - ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛ - ουρές - capital controls

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η μαύρη για τη χώρα μας περίοδος των κεφαλαιακών περιορισμών. Η άρση των capital controls αναμένεται μετά τις εκλογές, με πιθανότερη περίοδο τον Σεπτέμβριο, εφόσον συμφωνήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και το εγχείρημα εγκριθεί από τους θεσμούς και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως οι θεσμοί, τελικώς, θα επισκεφθούν τη χώρα επίσης τον Σεπτέμβριο, χρόνος που δεν θεωρείται τυχαίος για το εγχείρημα. Ας σημειωθεί πως οι θεσμοί ήταν να έρθουν τώρα στη χώρα μας.

Σαν χθες ήταν που τον Ιούνιο του 2015 επιβλήθηκαν στη Ελλάδα κεφαλαιακοί έλεγχοι, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξάντλησε την περίοδο παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και δεν ήλθε σε συμφωνία με τους πιστωτές για επέκτασή του.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάγωσε τον ELA που τότε βρισκόταν στα 90 δις ευρώ και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Οι τράπεζες έκλεισαν για τρεις εβδομάδες. Τα όρια αναλήψεων περιορίστηκαν στα 60 ευρώ από τα ATMs για να αποφευχθεί ένα bankrun.

Οι έλεγχοι άρχισαν να χαλαρώνουν μετά τη συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές, αλλά διατηρούνται ακόμη και σήμερα, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «Ναυτεμπορική».

Τα προβλήματα που δημιούργησαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στη χώρα ήταν δραματικά. Οι τράπεζες βρέθηκαν σε επίπεδο αξιολόγησης πολύ κάτω της επενδυτικής βαθμίδας και με σημαντικό κεφαλαιακό πρόβλημα, οπότε προέβησαν σε άλλη μία οδυνηρή και αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση.

Υπήρξε διαρκής και συνεχής αρνητικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, με τελικό αποτέλεσμα την εξαιρετικά περιορισμένη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν και χρειάστηκαν προγράμματα εξυγίανσης για τη βελτίωση των ισολογισμών τους.

Μεγάλα προβλήματα λόγω αξιολόγησης αντιμετώπισε και η ελληνική οικονομία, η οποία τελικώς μόλις πρόσφατα κατάφερε να εξέλθει στις αγορές. 

Από τις αρχές του 2019 το Ελληνικό Δημόσιο εισήλθε στις αγορές με επιτυχία, ενώ πρόσφατα και η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε ομολογιακή έκδοση.

Ας σημειωθεί πως το πιστωτικό σύστημα της χώρας περιμένει ως το μάννα εξ ουρανού την άρση των capital controls, αφού η αύξηση των επενδυτικών βαθμίδων, τόσο στην οικονομία όσο και στις ίδιες τις τράπεζες, θα ενισχύσει κατά πολύ το ενεργητικό τους, αυξάνοντας συγχρόνως και την κεφαλαιακή τους βάση που αυτή τη στιγμή στηρίζεται κυρίως στη αναβαλλόμενη φορολογία.

Συγχρόνως οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ευκολότερα συναλλαγές, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα ξεκινήσει να κινείται και η χορήγηση κεφαλαίων. Επίσης για αρκετές εταιρείες θα ανοίξει ο δανεισμός με τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών που στην παρούσα φάση πολύ δύσκολα γίνονται δεκτές όταν εκδίδονται από ελληνικές τράπεζες για διεθνείς διαγωνισμούς.

ΤΡΑΠΕΖΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΗ - ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛ - ουρές - capital controls

Επιτρεπόμενες συναλλαγές

Επομένως από την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους επιτρέπονται χωρίς κανένα περιορισμό:

* Αναλήψεις μετρητών σε ευρώ και ξένο νόμισμα από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα.

* Αναλήψεις μετρητών από τράπεζες στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Το όριο παραμένει στα 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα για κάθε καταθέτη.

* Η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού, όπως και η εξόφληση επιταγών με μετρητά.

* Η χρήση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος

* Το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη.

Σε ό,τι αφορά διεθνείς συναλλαγές επιτρέπονται:

* Η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος επιτρέπεται για ποσό έως 10.000 ευρώ (ή ισόποσο σε ξένο νόμισμα), ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

* Η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες μέχρι του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

* Συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ η καθεμία, ανά ημέρα, ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒουλή: Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη για τη διαφθοράΣήμερα 11:52 | Ειδήσεις

Σε έντονο ύφος η συζήτηση στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». Σύγκρουση του Πρωθυπουργού και με την Φώφη Γεννηματά για το Μεταναστευτικό.

Επίδομα θέρμανσης: Εισοδηματικά κριτήρια και δικαιούχοιΣήμερα 17:22 | Ειδήσεις

Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα θέρμανσης, το οποίο σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, θα είναι φέτος σημαντικά αυξημένο. "Πυρά" από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασίλης Δάρρας στον ΑΝΤ1: Υπάρχει ελπίδα για τον Παναγιώτη - ΡαφαήλΣήμερα 07:49 | Ειδήσεις

Μήνυμα ελπίδας για την πορεία της υγείας του Παναγιώτη - Ραφαήλ έστειλε, μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 και τον Θανάση Τσίτσα, ο κορυφαίος ιατρός, Βασίλης Δάρρας που ανέλαβε τη θεραπεία του στο διάσημο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Ηράκλειο: Έβλεπε τις κόρες του να κάνουν μπάνιο και αυνανιζότανΣήμερα 16:36 | Ειδήσεις

«Πάγωσε» το δικαστήριο στο άκουσμα του κατηγορητηρίου. «Καταπέλτης» ο Εισαγγελέας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θανατηφόρο τροχαίο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πέλλας23:37Η Μαρίνα Βερνίκου άνοιξε το σπίτι της στο “Πρωινό” (βίντεο)23:26Απολαυστικός ο Παναθηναϊκός “άλωσε” το Μόναχο23:14Έργο πνοής στην Θεσσαλονίκη με την ανάπλαση των στάβλων Παπάφη23:03Τα “έσπασαν” με Βρεττό στο “Πρωινό” (βίντεο)22:51Νέοι διοικητές σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα22:40Ζησάκης: Ποτέ δεν είπα ότι δεν εκτιμώ τον Κώστα Σπυρόπουλο (βίντεο)22:27Βυθίζεται στο χάος η Βολιβία22:16Τι λέει στον ΑΝΤ1 ο ιερέας που επέβαλε “ταρίφα” για να γίνονται λειτουργίες έως τα Χριστούγεννα (βίντεο)22:04Στο νοσοκομείο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι21:52Αποκλειστικά στο “Πρωινό” ο John Varvatos (βίντεο)21:40Κεραυνός έπεσε σε σπίτι και προκάλεσε ζημιές (εικόνες)21:28Δημήτρης Κοντοπίδης: αρνήθηκε την μεταμόσχευση πνευμόνων ζητώντας την κυκλοφορία φαρμάκου για την κυστική ίνωση (βίντεο)21:16“Κόλαση” φωτιάς σε ξενοδοχείο στην Βρετανία (βίντεο)21:03Κατερίνη: Κατάθεση ψυχής στον ΑΝΤ1 από τον χαροκαμένο πατέρα και σύζυγο (βίντεο)20:50Τραμπ: Εάν δεν ήμουν εγώ, το Χονγκ Κονγκ θα είχε εξαλειφθεί σε 14 λεπτά20:38Αποκλειστικές εικόνες και καταγγελίες στον ΑΝΤ1 για την βία στα πανεπιστήμια (βίντεο)20:25Η Τουρκία ανακοίνωσε και νέα γεώτρηση στη Μεσόγειο20:14Δήμαρχος Αριστοτέλη στον ΑΝΤ1: μας απειλούν τα ρέματα που “μπούκωσαν” από την κακοκαρία (βίντεο)20:02Παχίδης στον ΑΝΤ1: “βαριές πληγές” στην Ολυμπιάδα από την κακοκαιρία (βίντεο)19:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο