LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Ιουνίου 2019 11:53

Έκλεισαν 4ετία τα capital control στην Ελλάδα

Πως από τις κλειστές τράπεζες και το όριο ανάληψης των 60 ευρώ την ημέρα, φτάσαμε κοντά στην πλήρη άρση των capital control.

ΤΡΑΠΕΖΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΗ - ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛ - ουρές - capital controls

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η μαύρη για τη χώρα μας περίοδος των κεφαλαιακών περιορισμών. Η άρση των capital controls αναμένεται μετά τις εκλογές, με πιθανότερη περίοδο τον Σεπτέμβριο, εφόσον συμφωνήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και το εγχείρημα εγκριθεί από τους θεσμούς και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως οι θεσμοί, τελικώς, θα επισκεφθούν τη χώρα επίσης τον Σεπτέμβριο, χρόνος που δεν θεωρείται τυχαίος για το εγχείρημα. Ας σημειωθεί πως οι θεσμοί ήταν να έρθουν τώρα στη χώρα μας.

Σαν χθες ήταν που τον Ιούνιο του 2015 επιβλήθηκαν στη Ελλάδα κεφαλαιακοί έλεγχοι, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξάντλησε την περίοδο παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και δεν ήλθε σε συμφωνία με τους πιστωτές για επέκτασή του.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάγωσε τον ELA που τότε βρισκόταν στα 90 δις ευρώ και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Οι τράπεζες έκλεισαν για τρεις εβδομάδες. Τα όρια αναλήψεων περιορίστηκαν στα 60 ευρώ από τα ATMs για να αποφευχθεί ένα bankrun.

Οι έλεγχοι άρχισαν να χαλαρώνουν μετά τη συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές, αλλά διατηρούνται ακόμη και σήμερα, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «Ναυτεμπορική».

Τα προβλήματα που δημιούργησαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στη χώρα ήταν δραματικά. Οι τράπεζες βρέθηκαν σε επίπεδο αξιολόγησης πολύ κάτω της επενδυτικής βαθμίδας και με σημαντικό κεφαλαιακό πρόβλημα, οπότε προέβησαν σε άλλη μία οδυνηρή και αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση.

Υπήρξε διαρκής και συνεχής αρνητικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, με τελικό αποτέλεσμα την εξαιρετικά περιορισμένη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν και χρειάστηκαν προγράμματα εξυγίανσης για τη βελτίωση των ισολογισμών τους.

Μεγάλα προβλήματα λόγω αξιολόγησης αντιμετώπισε και η ελληνική οικονομία, η οποία τελικώς μόλις πρόσφατα κατάφερε να εξέλθει στις αγορές. 

Από τις αρχές του 2019 το Ελληνικό Δημόσιο εισήλθε στις αγορές με επιτυχία, ενώ πρόσφατα και η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε ομολογιακή έκδοση.

Ας σημειωθεί πως το πιστωτικό σύστημα της χώρας περιμένει ως το μάννα εξ ουρανού την άρση των capital controls, αφού η αύξηση των επενδυτικών βαθμίδων, τόσο στην οικονομία όσο και στις ίδιες τις τράπεζες, θα ενισχύσει κατά πολύ το ενεργητικό τους, αυξάνοντας συγχρόνως και την κεφαλαιακή τους βάση που αυτή τη στιγμή στηρίζεται κυρίως στη αναβαλλόμενη φορολογία.

Συγχρόνως οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ευκολότερα συναλλαγές, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα ξεκινήσει να κινείται και η χορήγηση κεφαλαίων. Επίσης για αρκετές εταιρείες θα ανοίξει ο δανεισμός με τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών που στην παρούσα φάση πολύ δύσκολα γίνονται δεκτές όταν εκδίδονται από ελληνικές τράπεζες για διεθνείς διαγωνισμούς.

ΤΡΑΠΕΖΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΗ - ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛ - ουρές - capital controls

Επιτρεπόμενες συναλλαγές

Επομένως από την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους επιτρέπονται χωρίς κανένα περιορισμό:

* Αναλήψεις μετρητών σε ευρώ και ξένο νόμισμα από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα.

* Αναλήψεις μετρητών από τράπεζες στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Το όριο παραμένει στα 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα για κάθε καταθέτη.

* Η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού, όπως και η εξόφληση επιταγών με μετρητά.

* Η χρήση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος

* Το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη.

Σε ό,τι αφορά διεθνείς συναλλαγές επιτρέπονται:

* Η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος επιτρέπεται για ποσό έως 10.000 ευρώ (ή ισόποσο σε ξένο νόμισμα), ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

* Η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες μέχρι του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

* Συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ η καθεμία, ανά ημέρα, ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: Νέα αύξηση των κρουσμάτων στην ΙταλίαΣήμερα 19:07 | Ειδήσεις

Αυξήθηκαν τα κρούσματα, αλλά και ο αριθμός των νεκρών στη γειτονική χώρα.

Πατέρας νεκρού μοτοσικλετιστή στον ΑΝΤ1: άφησε το παιδί μου ζωντανό, είναι εξολοθρευτήςΣήμερα 09:56 | Ειδήσεις

"Δεν οδηγούσε, είχε ένα όπλο στα χέρια του και σκότωνε κόσμο" είπε για τον οδηγό της Κορβέτ ο χαροκαμένος πατέρας. Ο οδηγός αφέθηκε ελεύθερος μετά την προανακριτική απολογία.

Sunday Times: Μπόρις Τζόνσον, να επιστρέψεις τα Γλυπτά στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουνΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάσσεται αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.

“Αυτοκράτορας” στη Μασσαλία ο Στέφανος ΤσιτσιπάςΣήμερα 16:45 | Ειδήσεις

Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Open της Μασσαλίας, επικρατώντας του Αλιασίμ στον τελικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος-ΑΕΛ: Χωρίς νικητή το θεσσαλικό ντέρμπι19:35Στην Εντατική ο Χόσνι Μουμπάρακ19:23Επιτέλους νίκη για τον Ατρόμητο19:11Κορονοϊός: Νέα αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία19:00Άνδρας καταδικάστηκε γιατί επιχείρησε να πνίξει τον σκύλο της πρώην του (εικόνες)18:48Νέος ισχυρός σεισμός στα σύνορα Ιράν - Τουρκίας18:36Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο ανοικτά του Ταίναρου18:26Άρση βαρών σε πάγκο: Χρυσός και ο Δήμου στο Μάντσεστερ (εικόνες)18:14Δεκάδες μετανάστες έφθασαν με λέμβο στη Μήθυμνα18:01Ο καιρός για τους αγρότες17:48Sunday Times: Μπόρις Τζόνσον, να επιστρέψεις τα Γλυπτά στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουν17:36Ο 9χρονος με νανισμό έζησε την καλύτερη μέρα της ζωής του (εικόνες)17:23Ο Παναιτωλικός επιβλήθηκε του Πανιωνίου στη “μάχη της ουράς”17:11Νέα Δημοκρατία: Οκτώ νέα πρόσωπα στην Εκτελεστική Γραμματεία17:00“Αυτοκράτορας” στη Μασσαλία ο Στέφανος Τσιτσιπάς16:48Το Παγκράτι και το Δουργούτι καθάρισε ο Δήμος Αθηναίων (εικόνες)16:36Φονική εκτροπή λεωφορείου από το δρόμο (βίντεο)16:23Σάουνα με… delivery16:11Κορονοϊός: Διακοπή για το Καρναβάλι της Βενετίας και κλίμα πολέμου στην Ιταλία (εικόνες)15:58“Καμίνι” η Ανταρκτική15:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο