LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Ιουνίου 2019 11:53

Έκλεισαν 4ετία τα capital control στην Ελλάδα

Πως από τις κλειστές τράπεζες και το όριο ανάληψης των 60 ευρώ την ημέρα, φτάσαμε κοντά στην πλήρη άρση των capital control.

ΤΡΑΠΕΖΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΗ - ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛ - ουρές - capital controls

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η μαύρη για τη χώρα μας περίοδος των κεφαλαιακών περιορισμών. Η άρση των capital controls αναμένεται μετά τις εκλογές, με πιθανότερη περίοδο τον Σεπτέμβριο, εφόσον συμφωνήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και το εγχείρημα εγκριθεί από τους θεσμούς και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως οι θεσμοί, τελικώς, θα επισκεφθούν τη χώρα επίσης τον Σεπτέμβριο, χρόνος που δεν θεωρείται τυχαίος για το εγχείρημα. Ας σημειωθεί πως οι θεσμοί ήταν να έρθουν τώρα στη χώρα μας.

Σαν χθες ήταν που τον Ιούνιο του 2015 επιβλήθηκαν στη Ελλάδα κεφαλαιακοί έλεγχοι, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξάντλησε την περίοδο παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και δεν ήλθε σε συμφωνία με τους πιστωτές για επέκτασή του.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάγωσε τον ELA που τότε βρισκόταν στα 90 δις ευρώ και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Οι τράπεζες έκλεισαν για τρεις εβδομάδες. Τα όρια αναλήψεων περιορίστηκαν στα 60 ευρώ από τα ATMs για να αποφευχθεί ένα bankrun.

Οι έλεγχοι άρχισαν να χαλαρώνουν μετά τη συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές, αλλά διατηρούνται ακόμη και σήμερα, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «Ναυτεμπορική».

Τα προβλήματα που δημιούργησαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στη χώρα ήταν δραματικά. Οι τράπεζες βρέθηκαν σε επίπεδο αξιολόγησης πολύ κάτω της επενδυτικής βαθμίδας και με σημαντικό κεφαλαιακό πρόβλημα, οπότε προέβησαν σε άλλη μία οδυνηρή και αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση.

Υπήρξε διαρκής και συνεχής αρνητικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, με τελικό αποτέλεσμα την εξαιρετικά περιορισμένη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν και χρειάστηκαν προγράμματα εξυγίανσης για τη βελτίωση των ισολογισμών τους.

Μεγάλα προβλήματα λόγω αξιολόγησης αντιμετώπισε και η ελληνική οικονομία, η οποία τελικώς μόλις πρόσφατα κατάφερε να εξέλθει στις αγορές. 

Από τις αρχές του 2019 το Ελληνικό Δημόσιο εισήλθε στις αγορές με επιτυχία, ενώ πρόσφατα και η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε ομολογιακή έκδοση.

Ας σημειωθεί πως το πιστωτικό σύστημα της χώρας περιμένει ως το μάννα εξ ουρανού την άρση των capital controls, αφού η αύξηση των επενδυτικών βαθμίδων, τόσο στην οικονομία όσο και στις ίδιες τις τράπεζες, θα ενισχύσει κατά πολύ το ενεργητικό τους, αυξάνοντας συγχρόνως και την κεφαλαιακή τους βάση που αυτή τη στιγμή στηρίζεται κυρίως στη αναβαλλόμενη φορολογία.

Συγχρόνως οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ευκολότερα συναλλαγές, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα ξεκινήσει να κινείται και η χορήγηση κεφαλαίων. Επίσης για αρκετές εταιρείες θα ανοίξει ο δανεισμός με τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών που στην παρούσα φάση πολύ δύσκολα γίνονται δεκτές όταν εκδίδονται από ελληνικές τράπεζες για διεθνείς διαγωνισμούς.

ΤΡΑΠΕΖΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΗ - ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛ - ουρές - capital controls

Επιτρεπόμενες συναλλαγές

Επομένως από την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους επιτρέπονται χωρίς κανένα περιορισμό:

* Αναλήψεις μετρητών σε ευρώ και ξένο νόμισμα από κατάστημα ή από ATM από τις τράπεζες στην Ελλάδα.

* Αναλήψεις μετρητών από τράπεζες στο εξωτερικό, με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Το όριο παραμένει στα 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα για κάθε καταθέτη.

* Η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού, όπως και η εξόφληση επιταγών με μετρητά.

* Η χρήση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος

* Το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη.

Σε ό,τι αφορά διεθνείς συναλλαγές επιτρέπονται:

* Η μεταφορά μετρητών εκτός Ελλάδος επιτρέπεται για ποσό έως 10.000 ευρώ (ή ισόποσο σε ξένο νόμισμα), ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

* Η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες μέχρι του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

* Συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ η καθεμία, ανά ημέρα, ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓιώργος Μαζωνάκης: Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει τα επόμενα 24ωρα ο τραγουδιστήςΧθες 18:58 | Ειδήσεις

Η πλευρά του Γιώργου Μαζωνάκη προαναγγέλλει μηνύσεις κάνοντας λόγο για εκβιασμό. Τι δηλώνει ο καταγγέλλων στον ΑΝΤ1; 

ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία συζήτησαν τη δεύτερη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη ΓάζαΧθες 23:39 | Ειδήσεις

Η δεύτερη φάση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα.

Δικογραφία για τους αγρότες στα Ιωάννινα που άνοιξαν τις μπάρες στα διόδιαΧθες 16:41 | Ειδήσεις

Καταγράφηκαν όλα τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα, και αξιοποιείται υλικό από κάμερες της Εγνατίας.

ANT1 Sports: Η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΟΦΗ μετά την πρόκριση στους "16"Χθες 19:15 | Ειδήσεις

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός φιλοξενεί την Κηφισιά, ενώ νωρίτερα ο Αρης πέρασε από την Τρίπολη επικρατώντας του Αστέρα με 1-0.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ κατέσχεσε δεύτερο τάνκερ ανοικτά της Βενεζουέλας (βίντεο)23:59ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία συζήτησαν τη δεύτερη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα23:48Ηράκλειο: Σύλληψη δύο ανήλικων κοριτσιών για τη φωτιά σε τρία αυτοκίνητα23:34Διαδοχικά χτυπήματα κατά των ναρκωτικών στην Αττική και στο λιμάνι του Πειραιά από το Λιμενικό23:20Super League: "Φωτιά" στο πρωτάθλημα βάζει η Κηφισιά στο Καραϊσκάσκη επί του Ολυμπιακού23:06Αττική: Συνελήφθησαν 7 άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών22:52Εξαρθρώθηκε κύκλωμα κλοπής οχημάτων στην Αττική - Τα παραποιούσε και μεταπωλούσε σε πολίτες (εικόνες)22:38Φοινικούντα: Προφυλακιστέος ο 30χρονος για συνέργεια στο διπλό έγκλημα22:24Νέο περιστατικό με μετανάστες στη Γαύδο22:10Χριστούγεννα...με γρίπη - Ανησυχία για τη μετάλλαξη "Κ"21:56Στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Θα συναντηθεί με Νετανιάχου και Αμπάς21:42Ζελένσκι: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πιέσουν τη Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο21:28Παναθηναϊκός - Ηρακλής: Νίκη για το "τριφύλλι" με δυναμική επιστροφή Χολμς21:14Στο Μαϊάμι ο Ρώσος απεσταλμένος Ντμίτριεφ για συνομιλίες ειρήνης21:00ANT1 Sports: Η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΟΦΗ μετά την πρόκριση στους "16"20:46Ο Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο Δεσμός στη Κεφαλονιά20:32Γιώργος Μαζωνάκης: Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει τα επόμενα 24ωρα ο τραγουδιστής20:18Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:04Συναγερμός στην Τουρκία - Καταρρίφθηκε τρίτο drone μέσα σε μια εβδομάδα19:50ΗΠΑ: Η ακτοφυλακή προσπαθεί να κατασχέσει άλλο ένα τάνκερ στα ανοιχτά της Βενεζουέλας19:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο