LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 27 Ιουνίου 2019 13:12

Αυξάνεται το ύψος στο ακατάσχετο όριο

Αυξάνεται το όριο των 1.250 ευρώ για τον ακατάσχετο λογαριασμό. Αναλυτικά οι προϋποθέσεις.

χρήματα - λουκέτο - λογαριασμοί - δεσμευμένοι

Στο ΦΕΚ αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου με την οποία αυξάνονται σταδιακά τα ακατάσχετα όρια των λογαριασμών των οφειλετών της εφορίας εφόσον είναι συνεπείς με την ρύθμιση των οφειλών τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Με βάση την απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών ο ακατάσχετος λογαριασμός θα χτίζεται ως εξής:

  • Φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
  • Ως βάση υπολογισμού της αύξησης του ακατάσχετου ορίου του λογαριασμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων που καταβάλει κάθε μήνα ο οφειλέτης για να εξυπηρετεί τις οφειλές του που έχουν ρυθμιστεί (ο οφειλέτης μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από μια ρύθμιση). Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Οι διατάξεις ορίζουν συντελεστές από 3 έως και 4,5. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
  • Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Το ποσό αυτό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ.
  • Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται ευλαβικά, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εξοφλώντας για παράδειγμα 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.
  • Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, το ακατάσχετο όριο θα φθάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.
  • Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για ένα μήνα.
  • Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων) χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο, αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Διευκρινίζεται ότι για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

  • Πρώτον να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.
  • Δεύτερον να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.
  • Τρίτον να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.
  • Αν κάποιος χάσει τη ρύθμισή του θα χάνει και το ευεργέτημα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμού.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τιμητικές δηλώσεις από δεκάδες μέλη του ΚογκρέσουΣήμερα 06:19 | Ειδήσεις

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, μίλησαν με τα πιο θερμά λόγια για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την επίσκεψη του στις ΗΠΑ.

Σεισμός στην ΚεφαλονιάΣήμερα 08:11 | Ειδήσεις

Πρωινή επίσκεψη του Εγκέλαδου, στο Ιόνιο.

Γιάννης Αντετοκούνμπο – Αλπερέν Σενγκούν: Μαθήματα ήθους από τον Έλληνα διεθνήΣήμερα 06:35 | Ειδήσεις

Ο Greek freak απέδειξε για ακόμη μια φορά, πόσο σπουδαίος αθλητής. Αλλά και άνθρωπος είναι. Τι είπε για το σχόλιο του για την  τουρκική σημαία.

Αγία Σοφία - Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη: Τα φριχτά βασανιστήρια και ο συγκλονιστικός βίοςΚυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 08:57 | Ειδήσεις

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της. Ποια ήταν η Αγία Σοφία. Πως μαρτύρησαν οι κόρες της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιωάννινα: Κρατούμενος στις φυλακές Σταυρακίου έκρυβε δεκάδες αυτοσχέδιες συσκευασίες με ναρκωτικά08:32Σεισμός στην Κεφαλονιά08:17Σύβοτα Λευκάδας: Τουριστικό σκάφος πήρε φωτιά και βυθίστηκε08:02ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 19 Σεπτεμβρίου07:48Πάτρα: Συνελήφθη συμμορία ανηλίκων, για τον ξυλοδαρμό 14χρονου07:34Αγία Σοφία - Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη: Τα φριχτά βασανιστήρια και ο συγκλονιστικός βίος07:20"Ελευθέριος Βενιζέλος": Συνελήφθη 30χρονος που επιχείρησε να εισάγει παραπάνω από 8 κιλά ηρωίνης (εικόνες)07:05Γιάννης Αντετοκούνμπο – Αλπερέν Σενγκούν: Μαθήματα ήθους από τον Έλληνα διεθνή06:51Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου06:37Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τιμητικές δηλώσεις από δεκάδες μέλη του Κογκρέσου06:23Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:09Κοζάνη: Τροχαίο με αγριογούρουνο - Θανάσιμος τραυματισμός του ζώου (εικόνες)23:59Γιώργος Μαζωνάκης: Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις "κρυφές" κάμερες στο σπίτι του23:43Champions League: Πρεμιέρα με «βόμβα» και... φυσιολογικό «τρίποντο» η πρώτη αγωνιστική23:36Αγρίνιο: Επιτέθηκε άγρια σε γιατρό στα επείγοντα του νοσοκομείου - Αναζητείται από τις αρχές23:22Ανακοίνωση των παικτών του Παναθηναϊκού: Η εικόνα μας δεν ήταν αυτή που αρμόζει ως ποδοσφαιριστές του συλλόγου23:05Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε την ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Καινοτομίας και Υποδομών22:48Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Παλαιόπολη Άνδρου - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις22:31Champions League-Ολυμπιακός: Η αποστολή για την πρεμιέρα του με την Πάφο – «Μέσα» κι ο Ροντινέι22:14Ηράκλειο: Επιβάτης υπέστη ανακοπή σε πτήση κατά τη διάρκεια της προσγείωσης21:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο