LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΑθλητικάΔημοσίευση: 25 Ιουνίου 2019 16:59

Νάσος Κωνσταντίνου: Ένοχοι δύο κατηγορούμενοι για το θάνατό του

Ποιες ποινές επιβλήθηκαν στους δυο κατηγορούμενους. Το ελαφρυντικό που τους αναγνωρίστηκε.

Νάσος Κωνσταντίνου - οπαδός ΠΑΟΚ - δυστύχημα - θάνατος

Συνολική ποινή κάθειρξης εννέα ετών και οκτώ μηνών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στους δύο νεαρούς κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του 24χρονου Κύπριου Νάσου Κωνσταντίνου. Το δικαστήριο, κατά το μετατροπή του κατηγορητηρίου, τους έκρινε ένοχους για θανατηφόρα έκθεση από κοινού και απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, ενώ τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. 

Οι δύο νεαροί θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη στο Εφετείο, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) Θεσσαλονίκης  αποφάσισε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα υπό τους εξής όρους:

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αυτοπρόσωπη εμφάνιση μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένουν και απαγόρευση συναναστροφής με μέλη του συνδέσμου «Αυτόνομη Θύρα 10».

Πρόκειται για σύνδεσμο οπαδών της ομάδας του Ηρακλή, του οποίου οι καταδικασθέντες υπήρξαν μέλη, όπως προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία. 

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο 24χρονος Κύπριος οπαδός του ΠΑΟΚ, Νάσος Κωνσταντίνου, τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν καταδιωκόμενος από ομάδα ατόμων, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο καταδικασθέντες, επιχείρησε να διασχίσει την οδό Αγίου Δημητρίου (στο ύψος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ) και παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου παραπέμφθηκε σε δίκη στο Πλημμελειοδικείο και αθωώθηκε.

Το περιστατικό συνέβη στις 27 Απριλίου 2017, ύστερα από αγώνα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος κόντρα στον Παναθηναϊκό, ενώ για την ίδια υπόθεση κατέστησαν κατηγορούμενοι ακόμη τρεις νεαροί, που παραπέμφθηκαν στο εδώλιο του ΜΟΔ και αθωώθηκαν. Το δικαστήριο δεν πείστηκε για τη συμμετοχή των τριών αυτών κατηγορουμένων στην επίθεση εις βάρος του 24χρονου Νάσου και τους αθώωσε ομόφωνα για την πράξη της θανατηφόρας έκθεσης από κοινού και κατά πλειοψηφία (5-2) για το αδίκημα της απρόκλητης σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε νεαροί οπαδοί του Ηρακλή αντιμετώπιζαν τις πράξεις της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, της απρόκλητης σωματικής βλάβης κατ' εξακολούθηση και της ληστείας κατ' εξακολούθηση με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου (όλες από κοινού). Η απόφαση ενοχής των δύο κατηγορουμένων ελήφθη ομόφωνα από το ΜΟΔ και κατ' επιτρεπτή μεταβολή της βασικής κατηγορίας, από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε θανατηφόρα έκθεση από κοινού.

Κατά την εκφώνηση της απόφασης ο πρόεδρος του ΜΟΔ περιέγραψε τα αντικειμενικά δεδομένα του αιματηρού επεισοδίου, το οποίο διαχώρισε από τις δύο επιθέσεις που προηγήθηκαν στην ίδια περιοχή εις βάρος άλλων οπαδών του ΠΑΟΚ. Τόνισε ότι ο θάνατος του νεαρού Κύπριου επήλθε με υπαιτιότητα των ατόμων που τον καταδίωξαν, τα οποία προσδιόρισε αριθμητικά σε «έξι με επτά» Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι δράστες, κατά την κρίση του δικαστηρίου, «δεν έφεραν πάνω τους μαχαίρι ή σουγιά», ενώ είχαν σκοπό να αφαιρέσουν αντικείμενα με διακριτικά του «Δικεφάλου», όπως μπλούζες ή καπέλα.

Όταν ο Νάσος Κωνσταντίνου έπεσε στο οδόστρωμα «δεν συνέχισαν την επίθεση ή την καταδίωξη», είπε ο προεδρεύων του δικαστηρίου και πρόσθεσε: «Κανένας δεν έσκυψε να πάρει την μπλούζα από το έδαφος, κάτι που θα συνιστούσε αναμφίβολα επιδοκιμασία θανάτου». Σχολίασε δε την φράση «Τι σας κάνει η Θύρα 10» που φέρεται να εκστόμισαν κάποιοι από τους δράστες, όπως κατέθεσε στη διάρκεια της δίκης φίλος του εικοσιτετράχρονου, που επίσης καταδιώχθηκε και κατέληξε στο καπό άλλου αυτοκινήτου, χωρίς όμως να τραυματιστεί σοβαρά: «Αυτή η φράση είναι αποδεκτή για την άσκηση βίας, προκειμένου να επέλθει η ικανοποίηση της αφαίρεσης των αντικειμένων».

Για τους δύο που κρίθηκαν ένοχοι, το δικαστήριο αποφάσισε ότι είχαν συμμετοχή μόνο στο θανατηφόρο συμβάν και όχι στις δύο επιθέσεις που προηγήθηκαν εναντίον άλλων φίλων του ΠΑΟΚ, κατά τις οποίες αφαιρέθηκαν αντικείμενα με διακριτικά του ΠΑΟΚ, πράξη την οποία το δικαστήριο χαρακτήρισε ως «παράνομη βία» από «ληστεία» όπως ήταν η περιγραφή στο κατηγορητήριο.

Εκφωνώντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο πρόεδρος, τόνισε ότι οι ισχυρισμοί των δυο καταδικασθέντων -στους οποίους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας καθώς δεν είχαν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας κατά την τέλεση της πράξης τους- δεν έπεισαν τους δικαστές, ενώ εντόπισε «αντιφάσεις» σε όσα υποστήριξαν στις απολογίες τους.

Το δικαστήριο αποφάσισε, τέλος, να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τα πρακτικά της δίκης για να συνεχιστούν οι έρευνες των Αρχών ως προς τους υπόλοιπους δράστες που συμμετείχαν στο συμβάν που οδήγησε στον θάνατο του Νάσου Κωνσταντίνου, αλλά και στην επίθεση εις βάρος του φίλου του.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”Σήμερα 20:37 | Ειδήσεις

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση. Πακέτο θετικών  μέτρων ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός.

Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγήΣήμερα 22:33 | Ειδήσεις

«Για μια Ελλάδα που δε θα μας πληγώνει και δε θα μας προσβάλει, για μια Ελλάδα που θα μας αξίζει, διότι αυτό είναι το μήνυμα της ‘Ιθάκης'", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

"Αποκαλύψεις": Η Μαρία Καρυστιανού για τη δημιουργία κινήματος - Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτηςΣήμερα 16:20 | Ειδήσεις

«Μόνο του το κίνημα θα δείξει ποιον θέλει για αρχηγό. Δεν θέλουμε καμία συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα».

ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδαςΣήμερα 22:13 | Ειδήσεις

Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να απολογηθούν τα πρόσωπα που φέρονται να είχαν ηγετικό ρόλο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι δημοσιογράφοι του ANT1 Sports μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Μαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου23:59Ολυμπιακός – Βαλένθια: Κατάρρευση στην τελευταία περίοδο23:46Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης23:32Αγρότες: Την Πέμπτη στις Σέρρες η κρίσιμη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων23:18Στην Πάτρα η "Ιθάκη" του Αλέξη Τσίπρα: Κοινωνική και εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή23:05ΟΠΕΚΕΠΕ - Κρήτη: Ελεύθεροι με όρους και οι 7 κατηγορούμενοι της πρώτης ομάδας22:51Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι… άνθισε στην Πόλη22:37Ακινητοποιήθηκε τρένο στον Δομοκό - Τεχνικό πρόβλημα στο Intercity 5722:23Τράμπ: Ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος το βράδυ της Τετάρτης22:09Ηλεκτρικός: Χωρίς στάση θα διέρχονται οι συρμοί από τον σταθμό "Βικτώρια" μετά τις 22:0021:56Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη21:42Τέλλογλου για αγρότες: "Παζάρι" με την κυβέρνηση για λύση έως το Σαββατοκύριακο21:29Κυψέλη: Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα σε βάρος της 16χρονης που μαχαίρωσε τη 14χρονη σε σχολείο21:15Προϋπολογισμός 2026: Πέρασε με 159 “ναι” έναντι 136 “όχι”21:01Προϋπολογισμός 2026 – Πιερρακάκης: Οι αγρότες αξίζουν τον σεβασμό μας20:48Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ANT1 στηρίζει το Σωματείο ΕΛΙΖΑ20:34ANT1 Sports: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, για την ανάκαμψη στη “διαβολοβδομάδα” της Euroleague20:20Προϋπολογισμός 2026 - Μητσοτάκης: Επιστροφή δύο ενοικίων σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές20:06Προϋπολογισμός 2026 - Χατζηδάκης: Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους αγρότες19:54Σε εξέλιξη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο