LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 25 Ιουνίου 2019 14:54

Παράταση στα κλιμάκια για τις νέες συντάξεις

Τι προβλέπει η απόφαση του Υφ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων. «Κόντρα» ΕΦΚΑ – εργαζομένων για το «βουνό» των εκκρεμών αιτήσεων.

Χρήματα - Λεφτά

Σε άλλη μία παράταση στη λειτουργία των ειδικών κλιμακίων για την επιτάχυνση της έκδοσης οριστικών αποφάσεων για συντάξεων  υποχρεώθηκε η κυβέρνηση υπό το "βάρος" του όγκου των εκκρεμών αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ. 

Με απόφαση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσου Πετρόπουλου, παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 ο χρόνος λειτουργίας των κλιμακίων –ομάδων,  υποομάδων Εργασίας στον Ενιαίο  Φορέα  Κοινωνικής  Ασφάλισης  (Ε.Φ.Κ.Α.). Υπενθυμίζεται πως τα κλιμάκια συστήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2017 και, έκτοτε, ανανεώνεται διαρκώς η λειτουργία τους. Αρχικός στόχος  τους ήταν να "τρέξουν" ταχύτητα οι διαδικασίες προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η "απορρόφηση" της ειδικής χρηματοδότησης που είχε διασφαλιστεί από τα πακέτα στήριξης των θεσμών.

Αν και τα πακέτα αυτά σταμάτησαν, μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, συνεχίζεται η ανάγκη για την λειτουργία των εν λόγω ομάδων εργασίας προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των αιτήσεων για κύρια σύνταξη, οι οποίες δεν έχουν εκκαθαριστεί. Μάλιστα, τα ταμεία δεν είναι μόνο εξαιρετικά πιεσμένα προκειμένου να "βγάλουν" συντάξεις, αλλά και για να εξασφαλίσουν μόνα τους (χωρίς την ειδική χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης) την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έχει αρχίσει να αυξάνει την αναμονή των συνταξιούχων για τη… σύνταξη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), οι εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις –εφάπαξ ξεπερνούν τις 250.000, ενώ σύμφωνα με τις διοικήσεις ταμείων οι αιτήσεις ανέρχονται γύρω στις 105.000, καθώς "μετράνε" μόνο τις "ληξιπρόθεσμες" δηλαδή μόνο εκείνες οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα για πάνω από 3μηνο από την ημερομηνία κατάθεσής τους.

Τα εν λόγω κλιμάκια, πάντως,  όπως προβλέπει προηγούμενη Υπουργική Απόφαση του κ. Πετρόπουλου, υποχρεούνται να ασχολούνται μόνο με την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών που αφορούν αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης μετά την πάροδο ενενήντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Αυτό σημαίνει, δεν ασχολούνται με αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή λιγότερο από ενενήντα μέρες.

Η ίδια, παλιότερη Απόφαση προβλέπει τη σύσταση 100 κλιμακίων – ομάδων, υποομάδων εργασίας, ανακεφαλαιοποίησης, ελέγχου καταβολής εισφορών, αναγνώρισης και διαπίστωσης χρόνων ασφάλισης, απονομής και εκκαθάρισης συντάξεων, για την υλοποίηση του έργου της εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης καθώς και κλιμάκια – ομάδες εργασίας για το συντονισμό και την υποστήριξη των κλιμακίων – ομάδων, υποομάδων εργασίας, που συγκροτούνται με απόφαση του Διοικητή του ΕΦΚΑ.

Η πρόοδος των ομάδων και κλιμακίων εργασίας ελέγχεται κάθε τρίμηνο, προκειμένου να ελέγχεται το αν επιτυγχάνονται ή όχι οι στόχοι εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Πηγή: capital.gr

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρούλα Πισπιρίγκου: Στο Εφετείο για τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας 09:54Νέα Ιωνία: Τμήματα γέφυρας έπεσαν στο οδόστρωμα - Κυκλοφοριακό χάος τα ξημερώματα09:40Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών09:26Super Cup Ισπανίας: Μαγικό ματς, "τρελή"... κούπα για Μπαρτσελόνα 09:12Νέος Κόσμος - Καταγγελία στο Καλημέρα Ελλάδα, για το μπαλκόνι που έπεσε σε αυτοκίνητο: "Ποιος θα με αποζημιώσει;"08:58Άγιος Δημήτριος: Ιδιοκτήτες ψητοπωλείου δέχθηκαν πυροβολισμούς από τρία άτομα08:44Κορυδαλλός: Συνελήφθη 40χρονος που έπαιζε δυνατά μουσική - Κατασχέθηκαν έξι ηχεία08:30Θεσσαλονίκη: Νεκρή ηλικιωμένη μετά από τη φωτιά σε διώροφη κατοικία08:16Λος Άντζελες: Φορτηγό έπεσε πάνω σε διαδηλωτές υπέρ του Ιράν08:02Αταμάν: Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό που νίκησε με 40 πόντους την Καρδίτσα, όταν είσαι μεγάλη ομάδα έτσι πρέπει να κερδίζεις07:48Τραμπ: Το Ιράν θέλει να διαπραγματευτεί - Σε εξέλιξη προετοιμασία για πιθανή συνάντηση07:34Κιλκίς: Συνελήφθησαν 2 άτομα για ναρκωτικά - Κατασχέθηκε ένα κιλό ακατέργαστης κάνναβης07:20Έντονο κύμα ψύχους σαρώνει τη χώρα - Πού θα χιονίσει07:06Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μαδρίτη - Στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή06:52Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις - Ποιες Κυριακές θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Ιανουαρίου06:24Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:10Grateful Dead – Μπομπ Γουίρ: Πέθανε ο συνιδρυτής του συγκροτήματος23:59Bloomberg: Βρετανία και Γερμανία συζητούν την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Γροιλανδία23:47Αγρίνιο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ η σπείρα που είχε ξαφρίσει έξι σπίτια 23:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο