LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 25 Ιουνίου 2019 13:40

Δωρεάν εξετάσεις σε καρκινοπαθείς από το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν Υπ. Υγείας και ΓΓ. Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπ. Παιδείας.

Εργαστήριο - τεστ - ιατρική - φιαλίδια - εξετάσεις

Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν γενετικές εξετάσεις μέσω του Δικτύου Ιατρικής Ακρίβειας, θα έχουν εφεξής οι ασθενείς με καρκίνο.

Συγκεκριμένα, οι Μονάδες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ) προχωρούν σε διασύνδεση με το υπουργείο Υγείας για να παρέχουν στους ασθενείς με καρκίνο γενετικές εξετάσεις με τεχνολογίες αλληλούχησης νέας γενιάς για τη διάγνωση του καρκίνου. Αυτές οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται δωρεάν σε ασθενείς που θα παραπέμπονται από τους θεράποντες ιατρούς τους προς τις μονάδες του Δικτύου χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή από πλευράς τού ασθενή.

Οι γενετικές εξετάσεις αφορούν σε βιοδείκτες για συμπαγείς όγκους, αιματολογικές κακοήθειες και τα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, όπου περιγράφονται τα γονίδια προς έλεγχο και οι τρεις κατηγορίες καρκίνου, η παραπάνω διαδικασία θα υποστηριχθεί από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) μέσω της εφαρμογής «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης».

«Σήμερα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που εντάσσεται στις εμβληματικές δράσεις που υλοποιεί ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με στόχο την ανάδειξη της απήχησης της έρευνας στην κοινωνία με τρόπο απτό, συγκεκριμένο και ορατό. Το εγχείρημα αυτό, η δημιουργία δηλαδή του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, της ιατρικής του μέλλοντος όπως πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται, στην ογκολογία υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και φτάνει στο κομβικό στάδιο της παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες που τις έχουν ανάγκη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

«Οι υψηλού κόστους γενετικές εξετάσεις για τον καρκίνο καλύπτονται πλέον από το Δίκτυο και διενεργούνται στις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας που συστάθηκαν το 2018. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι με τη συνεπή στήριξη της έρευνας τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία ωφελείται άμεσα και ουσιαστικά», ανέφερε ο κ. Φωτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

«Η συγκεκριμένη εμβληματική δράση, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, δίνει μια ευκαιρία στην ερευνητική κοινότητα να ανοιχτεί προς την κοινωνία, καλύπτοντας μια σημαντική της ανάγκη» σημείωσε ο συντονιστής του Δικτύου, διευθυντής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Κώστας Σταματόπουλος.

Οι ΜΙΑ, στις οποίες θα πραγματοποιούνται δωρεάν οι εξετάσεις βρίσκονται στην Αθήνα (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Ερευνητικό Κέντρο Αλ. Φλέμινγκ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του ΕΚΠΑ), στη Θεσσαλονίκη (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ) και στο Ηράκλειο Κρήτης (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ).

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠάνος Ρούτσι: Τι έδειξαν οι εξετάσεις - Η επίσημη ανακοίνωσηΣήμερα 11:47 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με την ομάδα των ιατρών που τον παρακολουθεί καθημερινά, ο Πάνος Ρούτσι έχει χάσει δέκα κιλά.

Τελεσίγραφο Τραμπ: Η Χαμάς έχει διορία για την συμφωνία μέχρι την Κυριακή – Είναι η τελευταία ευκαιρίαΣήμερα 18:15 | Ειδήσεις

Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται λίγο αφότου η Χαμάς ζήτησε περισσότερο χρόνο για να μελετήσει τη συμφωνία.

Βουλή: Ο Κώστας Μπάρκας κατήγγειλε την Ραλλία Χρηστίδου για απειλή ξυλοδαρμούΣήμερα 16:21 | Ειδήσεις

Επεισόδιο στην Ολομέλεια ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στην ανεξάρτητη βουλευτή

Άρτα: Το Σάββατο η εκταφή της 28χρονης εγκύου που πέθανε στο νοσοκομείοΣήμερα 16:53 | Ειδήσεις

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας έχει διατάξει τη διενέργεια ΕΔΕ, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες γύρω από τον θάνατο της άτυχης κοπέλας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λάρισα: Συλλήψεις ενός ανηλίκου και ενός 19χρονου για κατοχή κοκαΐνης (εικόνες)19:06Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο18:52Νάσος Γκαβέλας: "Χρυσός" στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το Νέο Δελχί18:38Τελεσίγραφο Τραμπ: Η Χαμάς έχει διορία για την συμφωνία μέχρι την Κυριακή – Είναι η τελευταία ευκαιρία18:24Ισπανία: Η κυβέρνηση θέλει να περιλάβει στο Σύνταγμα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση18:10ΗΠΑ: Θλίψη με την δολοφονία της 17χρονης ομογενούς στο Νιου Τζέρσεϋ - Πρώην σύντροφός της ο δράστης 17:56Πέλλα: Εξιχνιάστηκαν 2 τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων17:42Άρτα: Το Σάββατο η εκταφή της 28χρονης εγκύου που πέθανε στο νοσοκομείο17:28Ολοκληρώθηκε η εθνική άσκηση "Παρμενίων – 25" (εικόνες)17:14Υπό πλήρη έλεγχο η μεγάλη φωτιά στις Μελέσες17:00Βουλή: Ο Κώστας Μπάρκας κατήγγειλε την Ραλλία Χρηστίδου για απειλή ξυλοδαρμού16:46Η Εθνική Τράπεζα στο πλευρό του ΕΚΑΒ16:32ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου16:18Στην Αμοργό το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης16:04Πάτρα: Έπαθε έφραγμα την ώρα που την έλουζαν στο κομμωτήριο15:50Ηράκλειο: Φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση15:36Πάτρα: Ανήλικοι πήγαν να κλέψουν ηλικιωμένο - Έπεσε στην προσπάθειά του να τους πιάσει (Βίντεο)15:22Βόλος: Αυτοκίνητο άρπαξε φωτιά μετά από τροχαίο ατύχημα (εικόνες)15:08Βουλιαγμένη: Συνελήφθη 47χρονος για κατοχή όπλων και αρχαιοτήτων14:54Βρετανία: Γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία η νέα Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής εκκλησίας14:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο