LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 24 Ιουνίου 2019 17:41

Πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ έχει βάλει το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο

Αψηφώντας τις αυστηρές προειδοποιήσεις της ΕΕ για μέτρα εναντίον της, η Άγκυρα τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί των προκλήσεων.

AP - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΓΙΑΒΟΥΖ

Της Στεφανίας Μουρελάτου

H “επίδειξη” του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου από τα στενά των Δαρδανελίων, στο κεντρικό Αιγαίο, την Ικαρία και ανοιχτά της Ρόδου, ολοκληρώθηκε και το “Γιαβούζ” έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας.

Τελικός προορισμός του θα είναι η κατεχόμενη Καρπασία, διαμηνύει η Άγκυρα, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για μέτρα, που θα πάρουν όμως χρόνο μέχρι να εφαρμοστούν.

Μήνυμα αποφασιστικότητας στέλνει η Ελλάδα, καλώντας την Τουρκία να μην διανοηθεί να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. «Καλό είναι ούτε καν να τον σκεφτούν αυτόν τον σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο», τόνισε εμφατικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ3.

AP - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΓΙΑΒΟΥΖ

«Έχουμε στείλει τα αναγκαία μηνύματα ούτως ώστε να μην διανοηθεί κάτι παρόμοιο η άλλη πλευρά», δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Λευκωσία και Αθήνα κέρδισαν μια σημαντική διπλωματική μάχη», επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά η ΕΕ «από τα λόγια περνά στις πράξεις», μήνυμα το οποίο «έχει ήδη εισπραχθεί από την Τουρκία». Αυτό, όπως εξήγησε, «δεν συνεπάγεται, βέβαια, άμεση διακοπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Σημαίνει όμως ότι όσο επιμένει σε αυτές η Άγκυρα χάνει διπλωματικό κεφάλαιο, απομονώνεται ακόμη περισσότερο και όσο εντείνεται η απομόνωση της τίθεται σε κίνδυνο η πολύ ευπαθής σήμερα οικονομία της».

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε πως «πάντα μια αλλαγή Κυβέρνησης είναι μια ευκαιρία επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά αυτό προϋποθέτει κινήσεις καλής θέλησης από την Τουρκία».

Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η Κύπρος έχει ήδη προσδιορίσει τους στόχους των επόμενων γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της. Από τις εταιρείες Total-Eni στα τεμάχια 6 και 7, αλλά και επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα “Γλαύκος” από την ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα δεν δίνει σημασία ούτε και στα σενάρια επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, για τους ρωσικούς πυραύλους S-400. «Δεν έχουμε την πρόθεση να ακυρώσουμε την αγορά των S-400, γιατί τους χρειαζόμαστε κατεπειγόντως. Γιατί αν η Τουρκία δεχθεί επίθεση, δεν θα περιμένουμε από το ΝΑΤΟ ή κάποια άλλη χώρα να υπερασπιστεί την Τουρκία», διεμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟ Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον ΓραμμένοΣήμερα 13:33 | Ειδήσεις

Οι μάρτυρες που καλεί ο βουλευτής και οι ισχυρισμοί του για το επεισόδιο.

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμαΣήμερα 09:15 | Ειδήσεις

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωσηΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Οι δηλώσεις του ξαδέρφου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις από την ΝΔ, αλλά και το "άδειασμα" από την Κεχαγιά. Η αναδίπλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο